Fietsen met kinderen; 6 praktische tips

Door Marieke
Fietsen met kinderen

‘Mag ik zelf fietsen?’ Voor een kind van 5 jaar is dat de ultieme droom. Achterop de fiets zitten en naar de rug van papa en mama kijken is het op den duur wel zat. Maar een kind zelf laten fietsen is nog best wel een uitdaging. In dit artikel geven wij je een aantal tips waardoor het zelf fietsen leuker, gezelliger en veiliger wordt.

Tip 1: Zorg voor goede en veilige spullen

Veiligheid staat natuurlijk boven alles. Daarom is het belangrijk om eerst naar alle veiligheidsaspecten te kijken. In de eerste plaats zorg je voor een goede en veilige fiets. Een fiets die niet te groot is, maar die zeker ook niet te klein is. Een te kleine fiets levert na 100 meter al zere benen op en dat is ook niet wat je wilt. Een met een te grote fiets kan het minder snel stoppen. Het beste is dat de voetjes plat op de grond kunnen staan. Hierdoor kan een kind sneller afremmen en zal het niet omvallen.

Zorg er ook voor dat je kind altijd zichtbaar is. Concreet betekent dat goed werkende verlichting op de fiets, maar ook reflectoren op de trappers en het achterspatbord.

Een vlaggetje achterop de fiets zorgt ervoor dat je kind goed zichtbaar is en niet snel over het hoofd wordt gezien. Daarnaast is het absoluut een overweging waard om een valhelm aan te schaffen.

En al heb je de allerbeste fiets en accessoires voor je kind aangeschaft, een ongeluk zit in een klein hoekje. En zeker wanneer kinderen nog maar net kunnen fietsen. Overweeg om een fietsverzekering af te sluiten. Een fietsverzekering dekt niet alleen de schade bij beschadiging, maar ook bij diefstal.

Tip 2: Stop op tijd

Een kind is het fietsen eerder en sneller zat dan jij. Bovendien moet een kind op een kleinere fiets vaker zijn beentjes rond laten gaan dan jij op een grotere fiets. Fiets een beperkt aantal kilometers, en stop op tijd. Nog voor dat je kind het echt zat is. Als je op tijd stopt zal dat zorgen voor meer plezier in het fietsen en wil het zeker de volgende keer weer mee.

Tip 3: Je tempo aanpassen

De oudere kinderen willen sneller fietsen, terwijl je jongste spruit dat nog niet goed bij kan benen. Pas het tempo aan. Oudere kinderen kun je voorop laten fietsen en maak duidelijke afspraken wanneer ze moeten stoppen om op jullie te wachten. Terwijl jij rustig met je jongste de weg op eigen tempo vervolgt. Want voor kinderen is niet vervelender om achteraan is een slakkentempo te volgen.

Tip 4: Afwisseling is het toverwoord

Bij kinderen is in veel gevallen ‘afwisseling’ het toverwoord. Elke keer hetzelfde landschap aan je voorbij zien trekken is saai. Fiets eens door de bossen, dan weer door de duinen, dan weer langs rivieren. Zorg telkens voor een andere route, dat houdt het spannend en afwisselend.

Tip 5: Stop regelmatig onderweg

Stop onderweg eens bij een speeltuin, breng een bezoek aan de kinderboerderij of eet onderweg een lekker ijsje. Neem een picknickmand mee, speel een spel in het bos, of eet een pannenkoek in een pannenkoekenhuis. Maak regelmatig een stop en doe dan wat leuks. Zo houd je een fietstocht voor kinderen leuk en spannend.

Tip 6: Betrek je kinderen erbij

Kinderen kunnen jou ook prima helpen bij het uitstippelen van een route. Ook kun je ze vragen wat ze onderweg willen doen; picknicken, een ijsje eten, naar een speeltuin. Als kinderen zelf hun steentje bijdragen aan de fietstocht, dan zullen ze er zeker meer plezier beleven. Laat je kinderen ook onderweg actief meehelpen met het bepalen van de route. Kijk samen op de routekaart of laat het naar paddenstoelen of knooppunten zoeken. Dat is bovendien ook nog eens erg leerzaam voor een kind. En een eigen fietscomputertjes is ook een geweldige stimulans. Wedden dat je kind elke keer weer een kilometertje meer wil fietsen …

Heb jij nog tips om een fietstocht met kinderen leuk, gezellig en veilig te houden?

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: