Wat te doen bij schade aan je huis door de kinderen?

Door danny
Schade aan je huis door kinderen

Het is natuurlijk ontzettend gezellig om kinderen in huis te hebben; maar hun enthousiasme kan je af en toe nog wel eens in de problemen brengen. Wat als een van de schavuiten schade aan je woning brengt, iets laat vallen, iets breekt of je behang als canvas gebruikt? Of wat als er tijdens het voetballen een bal door de raam van de buurman gaat? Dan bel je natuurlijk met je verzekering en lees je hier wat je precies te doen staat bij schade aan huis door je kinderen.

1. Ben jij aansprakelijk?

De eerste stap is even kijken of jij aansprakelijk bent: dit is afhankelijk van de leeftijd van je kinderen. Is een kind jonger dan 14 jaar oud, dan bij jij volledig verantwoordelijk voor de handelingen: en dus ook voor die voetbal door de ruit van de buurman. Zijn je kinderen ouder? Dan zijn ze in principe zelf aansprakelijk. Hoewel jij als ouder natuurlijk samen de problemen oplost is dit wel een belangrijk gegeven voor je verzekeraar.

2. Schade verhalen op de opstalverzekering

Je kunt de schade vervolgens op verschillende verzekeringen verhalen: waaronder de opstalverzekering. De opstalverzekering van Diks dekt bijvoorbeeld alle schade aan ‘vastzittende’ items in en rondom huis. Denk hierbij aan de leidingen en de badkamer bijvoorbeeld. Heb je dus schade door een lekkage; dan bel je de opstalverzekering (de kosten van deze verzekering kun je hier direct vinden). De opstalverzekering is in geval van een huurwoning niet verplicht, maar wel aan te raden.

Schade in huis door kinderen

3. Schade verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering

Wanneer je kinderen jonger dan 14 jaar oud zijn kunnen de gemaakte kosten op jouw aansprakelijkheidsverzekering verhaald worden. Zijn ze tussen de 14 en 16 jaar oud? Dan kun je de kosten verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering voor de familie. Ideaal voor de ramen van de buurman, of die ene keer dat jouw kleine rakker de smartphone van ome Henk liet vallen. Let wel op dat de aansprakelijkheidsverzekering niet in alle gevallen uitkeert: dit is vaak afhankelijk van de situatie. Gaf ome Henk zijn smartphone zelf aan jouw peutertje, dan is de kans groot dat er niet uitgekeerd wordt; in dat geval had ome Henk zelf natuurlijk de verantwoordelijkheid kunnen nemen en de smartphone in zijn broekzak kunnen houden.

4. Schade verhalen op je inboedelverzekering

Waar je opstalverzekering schade dekt in geval van ‘vastzittende’ dingen aan je woning, is de inboedel er voor de andere zaken. Denk bijvoorbeeld aan de bank, de koelkast of die ene mooie vaas. Let wel op dat de verzekeraars vaak alleen uitkeren wanneer het echt om een ongeluk gaat. Een vaas per ongeluk kapot laten vallen wordt vaak vergoed, maar een vaas in een driftbui kapot gooien niet. Met jonge kinderen kan het dus vaak verstandig zijn om een all risk polis af te sluiten.

5. Uit logeren

Komt er schade omdat er kinderen uit logeren zijn? Dan ben jij als ouder niet aansprakelijk: de verzekeraars zijn van mening dat iemand die op jouw kinderen let tijdens een logeerpartijtje verantwoordelijk is voor eventuele schade.

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: