Werk achterstanden bij je kind weg met huiswerkbegeleiding

Door danny
Hulp bij leren voor toetsen en examens

Vorig jaar had ongeveer 15% van alle leerlingen een achterstand op school. Ondertussen is dat getal natuurlijk flink opgelopen. Door de crisis en de tijd die de ouders les moesten geven, loopt nu bijna elke leerling achter op het normale niveau. Ondertussen zijn de scholen wel weer geopend, maar krijgen de meeste leerlingen slechts de helft van de week onderwijs. In de praktijk betekent dat dat je nog steeds een groot deel van het werk thuis zult moeten doen. Uiteindelijk moet de achterstand weer helemaal weggewerkt worden. Hoe je dat het beste kunt doen? Werk achterstanden bij je kind gewoon weg met huiswerkbegeleiding.

Waarom thuis huiswerk maken niet ideaal is

Thuis huiswerk maken is niet ideaal. Dat is een van de redenen waarom huiswerkbegeleiding zo prettig is. In de meeste gevallen vindt de huiswerkbegeleiding op een locatie plaats. In kleine groepjes werken leerlingen aan de stof. Dat is een stuk prettiger dan thuis, omdat je thuis veel gemakkelijker afgeleid wordt. Even wat drinken pakken, even een spelletje doen, een aandachttrekkend broertje… afleiding genoeg in huis. Het is dus veel fijner als je kind buitenshuis zijn huiswerk (gedeeltelijk) kan doen, zodat de motivatie hoger ligt en je kind minder snel afgeleid is.

Hulp bij leren voor toetsen en examens

Werk achterstanden bij je kind weg met huiswerkbegeleiding

De landelijke examens zijn dit jaar afgelast. Toch moeten de leerlingen wel hun schooltoetsen maken. Die zijn zelfs extra belangrijk, nu die toetscijfers het eindcijfer voor elk vak gaan bepalen. Een probleem bij de toetsen is dat er momenteel veel minder goede begeleiding is voor de scholieren. Daarbij komt dat leerlingen nu veel van hun schoolwerk thuis moeten maken. Ze missen de persoonlijke lessen en uitleg van de docenten. Zelfs nu de scholen weer open zijn, hebben veel leerlingen een achterstand. Daarom kan examentraining bijzonder nuttig zijn bij het leren voor toetsen en examens.

Rust, regelmaat en structuur

Het thuis lesgeven is voor veel ouders een grote uitdaging, zeker als je zelf ook vanuit huis moet werken. Je hebt er tenslotte niet voor geleerd. Bovendien geeft thuis lesgeven vaak problemen met de scheiding tussen de werk/school- en privésfeer. Het is dus erg fijn als je de rol van leraar los kunt laten en weer gewoon de normale routine aan kunt houden. De huiswerk begeleider kan daarmee helpen, zodat jij je kind niet meer voortdurend hoeft te wijzen op het overgebleven huiswerk dat gemaakt moet worden. Zo krijg je weer rust, regelmaat en structuur in je gezinsleven.

Huiswerkbegeleiding op afstand

Door de coronacrisis is het niet altijd mogelijk om huiswerkbegeleiding op locatie te geven. Toch ligt de huiswerkbegeleiding niet stil. Veel kan worden gedaan via internet. Zo kan je kind bijvoorbeeld videobellen met de begeleider en zo de zaken doorspreken. In veel gevallen werkt dit (bijna) net zo goed als begeleiding op de locatie. Soms is het ook mogelijk dat je kind gedeeltelijk begeleiding op locatie krijgt en gedeeltelijk thuis. Dit is uiteraard afhankelijk van de begeleider en de gezinssituatie.

In de huidige situatie zien huiswerkbegeleiders en examentrainers hun werkgebied snel groeien. Steeds meer ouders ontdekken hoe lastig het is om zelf hun kind te begeleiden in het schoolwerk. Dan is huiswerkbegeleiding een uitkomst, want zo lukt het toch om het benodigde werk goed te maken. Fijn voor zowel jezelf als je kind, die daardoor minder moeite heeft om het huiswerk af te krijgen.

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: