Babyzwemmen; dit moet je weten

Door Marieke
Babyzwemmen

Samen met je baby zwemmen is erg leuk om te doen. Het is gezond en goed voor de motoriek en ontwikkeling van je kindje. Samen met je baby zwemmen is alleen net wel wat meer geregel dan dat je alleen het water induikt. In dit artikelen geven wij je allerlei tips waar je aan moet denken als je gaat babyzwemmen.

Wanneer mag je met je baby gaan zwemmen?

Het advies is dat je mag gaan zwemmen als je baby 3 maanden is. Kleine baby’s raken nog snel onderkoeld en de kans op infecties is nog te groot. Gaan zwemmen is dan nog niet zo’n goed idee. Bij koorts, open wondjes, hoesten, ontstekingen of vlak na een vaccinatie wordt het ook afgeraden om te gaan zwemmen. Toch is het voor elke baby weer verschillend vanaf wanneer je kind gaat zwemmen of niet. Is je baby gezond, dol op water en is zijn weerstand goed, dan kun je prima gaan zwemmen. Is je kindje te vroeg geboren, of vaak ziek, dan kun je beter even wachten en het advies van jouw arts op het consultatiebureau opvolgen.

Hoelang mag een baby in het water blijven?

Baby’s kunnen nog niet zo goed hun temperatuur reguleren en worden nog snel moe van alle indrukken en prikkels. Daarom is 15 tot 20 minuten lang genoeg voor een baby. Let er wel op dat het watertemperatuur minimaal 30 graden moet zijn. Krijg je kindje blauwe lippen, vingertjes, nageltjes of teentje? Ga dan direct het water uit, wikkel je kind dan in een warme handdoek en stap onder de warme douche.

Wanneer kun je het beste gaan zwemmen met je baby?

Zwemmen is vermoeiend vanwege de vele indrukken die een baby in het zwembad opdoet. Het beste kun je in de ochtend gaan zwemmen voordat je baby moet gaan slapen. Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met de voeding. Geef je kindje een uur voor het zwemmen geen voeding meer, de kans op spugen is dan nog groot. Zwemmen met volle maag is niet zo fijn namelijk. Neem vooral wat voeding mee naar het zwembad als je flesvoeding geeft. Je kunt dan je baby na het zwemmen de fles of borstvoeding geven en het zal daarna direct heerlijk in slaap vallen.

Wat moet je allemaal meenemen naar het zwembad?

Veel, heel veel. Met een flinke tas vol ga je naar het zwembad. We geven je een overzichtje van wat je allemaal in die tas moet stoppen.

  • Een badpakje of zwembroekje
  • Zwemluiers (meerdere)
  • Badcape
  • Hydrofiele doek
  • Gewone luiers en billendoekjes
  • Setje kleding die makkelijk is om aan- en uit te trekken
  • Flesje en babyvoeding voor als je flesvoeding geeft
  • En vergeet vooral je eigen zwemspullen niet

Een zwemluier trek je pas aan als je in het zwembad bent. Deze luier houdt wel de ontlasting tegen, maar neemt geen vocht op. Een gewone luiers zuigt zich direct vol met water, een zwemluier niet. Over de luier heen trek je een zwembroekje of badpak. Een badcape neem je mee tot bij het zwembad zodat jij je baby daar direct in kunt wikkelen als je uit het water stapt. Dan koelt je baby niet zo snel af. Met een hydrofiele doek kun jij je baby snel en makkelijk afdrogen.

Omkleden; wat is handig?

In veel zwembaden zijn speciale ouder-kind kleedhokjes. Vaak is er een aankleedkussen aanwezig waarop je je kindje kunt omkleden. Neem je baby in de Maxi-Cosi mee naar het kleedhokje. Eerst kleed jij jezelf om en vervolgens je baby. Als je het zwembad uit gaat, dan doe je dit precies andersom; je kleedt eerst je baby om, en daarna jezelf. Trek zelf ook makkelijk zittende kleding en schoenen aan zodat je lekker snel klaar bent.

Wat zijn de voordelen van babyzwemmen

Babyzwemmen is niet alleen leuk, maar ook goed voor de ontwikkeling van je baby. Babyzwemmen heeft een groot aantal voordelen.

  • Het verkleint de kans op infecties.
  • Babyzwemmen bevordert de motorische ontwikkeling, de coördinatie en de waarnemen. Het is goed voor het evenwicht van je kindje.
  • Je kindje leert op eigen kracht voor bewegen.
  • Dingen samen doen is goed voor de band tussen jou en je baby. Zwemmen is één van de activiteiten die je heerlijk samen kunt doen.
  • Zwemmen is ontspannend, niet alleen voor je baby, maar ook voor jou.
  • Zowel jij als je baby zijn in beweging.

Ga jij wel eens zwemmen met je baby?

Leestip: zwemles; alles wat je moet weten

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: