Je bent nu in week 6 van je zwangerschap. Ben je al gewend aan het blijde nieuws of zit je er nog vol ongeloof bij? Je had een positieve zwangerschapstest in handen, maar ineens kan de onzekerheid toeslaan. Ben ik wel echt zwanger? Je ziet er immers nog niets van. Als je eenmaal een positieve test in handen heb, dan kun je ervan uitgaan dat je echt zwanger bent.
Week 6: dag 42 tot dag 49
Lengte van de baby: 3 mm – zo groot als een sesamzaadje
Gewicht van de baby: < 1 gram – zo licht als een elastiekje
Ontwikkeling van de baby in week 6
De embryo is in een week tijd verdubbeld in grootte. Daarnaast heb je alweer een mijlpaal bereikt; het hartje gaat kloppen, met maar liefst 160 slagen per minuut. Het hoofdje wordt langzaam gevormd, de ogen, neus en mond beginnen vorm te krijgen. Er is nu ook een primitieve bloedsomloop, maar het hartje pompt het bloed nog niet rond. Daar is het nog te vroeg voor. De komende weken zal de bloedsomloop verder worden ontwikkeld. Een kindje maakt zijn eigen bloed aan en kan dus een andere bloedgroep hebben als jij.
Jij in week zes van de zwangerschap
De groeiende baarmoeder begint steeds meer op je blaas te drukken. Dit zorgt ervoor dat je vaker zult moeten plassen. Dat zal in de loop van de zwangerschap er niet minder om worden. Wen er maar aan. Maar wist je dat jouw urine van grote waarde kan zijn voor vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen? Moeders voor moeders zamelt urine van zwangere vrouwen in en met de hCG in jouw urine kunnen medicijnen gemaakt worden. Meedoen kan vanaf de 6e tot de 16e week van je zwangerschap.
Symptomen en klachten in week 6
Al kun je nog niet zien dat je zwanger bent, de meeste vrouwen voelen dat wel. In de afgelopen twee weken hebben we al diverse kwalen besproken waar je last van zou kunnen hebben in de eerste weken van de zwangerschap. Deze kwalen kunnen nu in heftigheid gaan toenemen. Vooral ochtendmisselijkheid is een veel voorkomende kwaal en als je pech hebt blijft het niet bij ochtendmisselijkheid, maar heb je er gewoon de hele dag last van.
Houd je helemaal geen vocht en eten meer binnen? Neem dan contact op met de huisarts of verloskundige!
Ook kun je rond de 6 weken verandering in de vaginale afscheiding gaan merken. Deze zal taaier en witter zijn dan normaal. Dit zorgt ervoor dat potentiële bacteriën niet bij je baby kunnen komen.
Het belangrijkste blijft dat jij voldoende rust pakt op de momenten dat jij het nodig hebt. Even een middagdutje als dat kan, of lekker op tijd naar bed. Zorg ervoor dat je jezelf goed verzorgd, voor je kindje.
LEESTIP: Zwanger, of toch niet? De eerste 7 zwangerschapssymptomen
Tips
- Met het hCG-hormoon in jouw urine kunnen medicijnen gemaakt worden die de vruchtbaarheid verhogen. Deze urine wordt ingezameld door moeders voor moeders. Jij kunt daaraan meedoen. Want geluk kun je delen! Wil je dat, geef je dan snel op!
- Heb je je al georiënteerd op een verloskundige? Maak dan gerust al een afspraak voor de eerste kennismakingsgesprek.
- Oriënteer je ook op een kraamzorgbureau. Heb je geen idee? Laat je door de verloskundige adviseren. Of door andere moeders uit jouw omgeving.
- Je bent zwanger en dat heeft gevolgen voor wat je eet en wat je doet. Intensief sporten, diëten, het wordt afgeraden tijdens een zwangerschap. Let op je eetpatroon en let er goed op wat je niet mag eten, zoals rauw vlees. Een bezoek aan de sauna wordt ook afgeraden.
- Heb je last van zeer gevoelige borsten? Draag dan een goed ondersteunende beha. Ook ’s nachts.
- Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt.
- Blijf doorgaan met slikken van foliumzuur tot week 10 van je zwangerschap.
LEESTIP: Kraamzorg aanvragen; zo werkt dat!
<<<week 5 – week 7 >>>