Zwanger worden door middel van een IVF-behandeling

Door Marieke
IVF-behandeling

Het kan een heel groot verdriet met zich meebrengen; je wilt zwanger worden, maar het lukt niet. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook diverse behandelingen die het mogelijk kan maken om toch zwanger te worden. Maar ook dat is helemaal niet voor iedereen weggelegd. Een van de behandelingen die mogelijk is, is de IVF-behandeling. IVF is de afkorting voor In-VertoFertilisatie. Een ander woord daarvoor is reageerbuisbevruchting. Bij IVF wordt een eicel buiten het lichaam bevrucht, in een laboratorium. Daar wordt de bevruchte embryo in de baarmoeder geplaatst.

Wanneer een IVF-behandeling

Als je al meer dan een jaar geprobeerd hebt om zwanger te worden, dan kun je via je huisarts doorverwezen worden naar de gynaecoloog. Daar wordt onderzocht wat de reden is voor het uitblijven van een zwangerschap. Afhankelijk van de resultaten van het onderzoek kan er besloten worden om over te gaan tot een IVF-behandeling. Het is een zware en emotionele behandeling. Dat is ook de reden waarom de behandeling niet bij iedereen wordt gedaan.

IVF wordt geadviseerd als er sprake is van één van deze redenen:

  • De eileiders functioneren niet goed
  • De vruchtbaarheidstoornis is onverklaarbaar en ook na een IUI-behandeling is het niet gelukt om zwanger te worden
  • Verminderde zaadkwaliteit bij de man
  • Bij een ernstige vorm van endometriose
  • Een niet te herstellen sterilisatie bij de vrouw

Hoe werkt een IVF-Behandeling

Door middel van hormonen zullen de eierstokken gestimuleerd worden tot groei van meerdere eicellen. Normaal gesproken rijpt er maar één eicel, maar door de hormonen rijpen er wel 5 tot 10. De rijping van de eicel wordt door middel van echo in de gaten gehouden. Als de eicellen voldoende gerijpt zijn, worden ze er uitgehaald. Dit gebeurt door middel van een holle naald die de eicel uit de follikels zuigt. Met een echo worden de eierstokken goed in beeld gebracht. Via de wand van de vagina wordt een naald in de buikholte gebracht waarna de eiblaasjes worden leeggezogen. Hiervoor worden zware pijnstillers voorgeschreven omdat dit best pijnlijk kan zijn.

In het laboratorium wordt gekeken hoeveel eicellen er in de reageerbuisjes terecht zijn gekomen. De eicellen worden samengebracht met de zaadcellen van de man. In sommige gevallen wordt er gebruik gemaakt van donorzaad. Per eicel worden er zo’n 100.000 tot 200.000 zaadcellen gebracht. Dan is het afwachten of de zaadcellen de eicellen zullen bevruchten en of ze zich goed gaan delen en of het embryo’s zullen worden. Na een dag of 3 wordt er gekeken welke embryo zich het mooist heeft ontwikkeld. Die embryo zal worden teruggeplaatst in de baarmoeder. De overige embryo’s worden ingevroren voor een volgende poging mocht die nodig zijn.

In principe wordt er maar één embryo teruggeplaatst. In sommige gevallen worden er twee embryo’s teruggeplaatst. Dan is het risico op een tweeling of meerling wel groter.

Het spannendste moment

Het spannendste moment is aangebroken. Het is nu afwachten tot de embryo zich goed zal gaan nestelen en ontwikkelen tot een gezonde baby. Dit spannendste moment is voor velen ook het meest emotionele moment en veel stellen ervaren deze periode als de zwaarste in de behandeling. Veel vrouwen zijn erg gefocust op hun lichaam en zullen elke pijntje voelen en zich afvragen of dit een kwaal is wat bij de zwangerschap hoort. Maar door de hormonen kunnen vrouwen ook last krijgen van bijwerkingen en dat kan heel verwarrend zijn.

Wat is de kans op een zwangerschap

Naarmate je ouder wordt neemt de vruchtbaarheid af en dat is ook zo bij een IVF-behandeling. Ook is de slagingskans afhankelijk van de kwaliteit van het zaad, de eicellen en de aard van de problemen. Ongeveer 30 tot 40% van de stellen die een IVF-behandeling ondergaat, raakt in één keer zwanger. Ben je jonger dan 35, dan ligt dat percentage iets hoger, ben je ouder dan 40, dan ligt dat percentage al flink lager.

IVF en ICSI

Bij IVF wordt één eicel samengebracht met heel veel zaadcellen waarna het bevruchten verder vanzelf gaat. Bij ICSI wordt één goede zaadcel geselecteerd en direct in de eicel geïnjecteerd. Het verschil zit ‘m dus vooral in de manier waarop de eicel en de zaadcel zich versmelten tot een embryo.

Vergoeding

De basisverzekering vergoed maximaal drie behandelingen. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden nog een extra behandeling. Het is altijd goed om dit even te checken bij je verzekeringsmaatschappij.

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: