Zo is boodschappen doen met je kind wel leuk!

Door Marieke
Boodschappen doen

Ga jij wel eens samen met je kind boodschappen doen? Of kies je altijd een moment dat je je kind thuis kan laten bij de partner zodat jij even de boodschappen in huis kunt halen. Je boodschappen thuis laten bezorgen is natuurlijk ook een mogelijkheid. We zien het allemaal voor ons, zo’n drammend kind in de supermarkt dat per se dat snoepje wil. Een peuter die al spartelend op de grond ligt te krijsen omdat het niet krijgt wat hij wil. En als jij haast hebt, lijkt jouw kind nog harder tegen te werken. We herkennen het. Met deze tips kan boodschappen samen met jouw kind doen wel leuk worden.

Tip 1: Neem vooral de tijd

Met een boodschappenlijstje wil je snelsnel de winkel door, want je krijgt zo meteen bezoek. Helaas werkt je kind niet mee om op tijd thuis te zijn. Snel de winkel door en de boodschappen in je kar laden is er met kinderen echt niet bij. Kies een moment om boodschappen te doen, dat er ook tijd is om het te doen. Als jij de tijd hebt, dan wordt boodschappen doen samen met je kind echt een stuk gezelliger.

Tip 2: Laat je kind meehelpen

Je kindje mee laten helpen met boodschappen doen kan op verschillende manier. In de eerste plaats kun je je kind een eigen winkelkarretje geven. Of laat je kind het boodschappenbriefje goed vasthouden en met een potlood doorstrepen wat jij pakt. Ietsje oudere kinderen kun je zelf al een boodschapje laten zoeken in de winkel. Of als je een handscanner gebruikt, dan kan je kind de boodschappen scannen. Laat je kind helpen om de boodschappen op de lopende band te leggen. Zo zijn er allerlei taken waarbij je je kind betrekt bij het doen van boodschappen.

Tip 3: Maak het leerzaam

Boodschappen doen is niet alleen leuk voor je kind, maar er valt ook nog eens veel te leren. Je kunt je kind vragen welke groente of welk fruitsoort het is. Ook kun je natuurlijk ingaan op de kleur of de vorm van producten. Je kunt ze uitleggen waar brood van gemaakt wordt, waar groente en fruit vandaan komt, waar melk vandaan komt en waar kaas van gemaakt wordt. Zo wordt boodschappen doen ook nog eens leerzaam.

Tip 4: Laat je kind zelf kiezen

Wat welke groente wil je vanavond eten? Bloemkool of broccoli? Kom, dan gaan we het samen pakken. Wat wil je vanavond eten? Spaghetti of nasi? Welke ingrediënten hebben we daarvoor nodig? Dan gaan we dat samen bedenken en in de winkel zoeken. Laat je kinderen ook iets te kiezen hebben. Laat ze bijvoorbeeld ook kiezen welke groenten/fruit ze in hun brooddoosje naar school willen hebben. Laat ze kiezen welk broodsoort ze willen, etc. Zo betrek jij je kinderen bij het boodschappen doen ook nog eens leerzaam voor je kinderen.

Tip 5: Ga daarna iets leuks doen

Ga na het bezoek aan de supermarkt samen iets leuk doen waar je ook nog voor de boodschappen moet kopen. Zo kun je je kind bij het boodschappen doen betrekken. Bedenk om samen cupcakes of koekjes te gaan bakken. Ga bespreek welk lekker broodje jullie tijdens de lunch gaan klaarmaken en eten. Pak daarvoor de ingrediënten en zo heb je thuis ook nog een leuke en gezellige activiteit met je kindje.

Tip 6: Wel haast?

Heb je vandaag geen tijd om rustig samen met je kindje door de supermarkt te lopen? Wil je even snel een paar boodschappen in je kar leggen en snel weer op huis aan? Zet dat je kind in het winkelwagentje en geeft en een appel, een doosje rozijnen of iets anders. In veel supermarkten mogen kinderen een stukje fruit pakken en daarmee heb je ook al het probleem van een niet-willend kind opgelost.

Hoe houd jij het in de supermarkt wel gezellig met je kind?

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: