Zo hou je speeltoestellen netjes

Door danny
Zo hou je speeltoestellen netjes

Heb je leuke speeltoestellen in de tuin staan waar de kids iedere lente en zomer weer heerlijk van genieten? Dan is het natuurlijk ook wel fijn als je deze goed kunt onderhouden. Hoe beter ze onderhouden worden, hoe langer ze natuurlijk meegaan. Maar hoe houd je die speeltoestellen nu eigenlijk netjes? We vertellen het je graag!

1. Onderhoud het hout

Gebruik om te beginnen jotun demidekk om alle houten onderdelen van een beschermlaagje te zien. Deze hybride beitsverf op waterbasis zorgt ervoor dat de houtstructuur mooi zichtbaar blijft en dat je er de komende 10 tot 12 jaar geen omkijken meer naar hebt. Ook wel zo handig!

Extra tip: de blootstelling aan de zon kan de kleur van het hout na verloop van tijd veranderen. Gebruik dus altijd producten met UV-bescherming (zoals jotun demidekk) om de kleur van het hout te behouden.

2. Verzorg ook het touw even

Zitten er touwen aan de speeltoestellen vast? Kijk dan even of ze nog goed vastzitten aan de (schommel)haken. Je kunt dit checken door er met je volledige gewicht aan te gaan hangen of, in geval van een schommel, eventjes op de schommel te gaan zitten. Hoor je piepen of kraken? Dan moeten de touwen even verzorgd worden met water of olijfolie. Wanneer je geen geluidjes meer hoort zijn de touwen weer helemaal zoals ze moeten zijn!

3. Vergeet het ijzer niet

Vergeet het ijzer niet

Naast natuurlijke materialen hebben speeltoestellen vaak ook ijzeren onderdelen: al zijn het enkel de schroeven, bouten en moeren. Kijk overal even of alles nog goed, stevig vastzit en of de kwaliteit nog naar behoren is. Ze moeten niet te los, maar ook niet te strak zitten (dit kan ervoor zorgen dat het hout gaat splijten en splinteren). Kijk ook even naar de haken en beugels. Zie je roest? Dan mag een onderdeel vervangen worden.

4. En dan de zandbak

Heeft jouw speeltoestel een zandbak? Zorg dan dat je deze goed afdekt wanneer het weer omslaat. Gebruik hier een speciaal afdeknet voor. Wanneer je de zandbak met een deksel of plank afsluit kan er namelijk schimmel ontstaan. Een afdeknet voorkomt dit soort schimmels, en houdt het zand schoon en in zijn natuurlijke staat. Wat zon, regen of wind kan namelijk helemaal geen kwaad en zorgt alleen voor een natuurlijke reiniging van het zand!

5. Check de grondankers

Zit jouw speeltoestel met grondankers in de grond? Controleer deze ankers dan regelmatig en draai ze even aan of verplaats ze wanneer nodig. Zie je roest? Vervang de ankers dan voor nieuwe!

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: