Zó gaat een smartphone veel langer mee!

Door Marieke
Smartphone

Als je in een stad aan 100 willekeurige mensen zou vragen of hij zijn smartphone aan jou wil laten zien, dan is de kans groot dat je een aantal smartphones onder ogen komt met een kras op het scherm of andere butsen en deuken. Nog niet zo heel lang geleden had iedereen een Nokia 3310, een onverwoestbaar apparaatje die honderden valpartijen kon doorstaan. Maar vandaag de dag kun je met deze onverwoestbare 3310 slechts bellen en sms-en.

Hoe anders zijn de mobiele telefoons van tegenwoordig. De smartphones van nu kunnen honderd keer meer dan de mobiele telefoons van zo’n 20 jaar geleden. Maar ze zijn ook honderd keer kwetsbaarder. Vooral als kinderen op jouw telefoon spelletjes gaan doen, of als jouw kinderen de leeftijd hebben bereikt dat ze zelf een smartphone krijgen, is het toch van belang dat ze er zuinig mee om zullen gaan. In dit artikel geven wij 5 tips die ervoor zorgen dat de smartphone veel langer meegaat.

#1: Duurzaamheid

Elke 1 à 2 jaar een nieuwe smartphone is niet alleen slecht voor je portemonnee, ook het milieu is er niet zo blij mee. De productie van een smartphone kost ontzettend veel energie, grondstoffen en CO2-uitstoot. De impact op het milieu zit ‘m vooral in de productie van de smartphone en niet zozeer op het gebruik daarvan. Dit gegeven is belangrijk om in je achterhoofd te houden als je twijfelt om een nieuwe smartphone aan te schaffen. Daarnaast is het van belang dat je dit ook aan je kinderen meegeeft zodra ze een smartphone krijgen.

#2: Een hoesje

Met alleen de aanschaf van een mobiele telefoon ben je er nog niet. Een goed hoesje voorkomt dat de smartphone allerlei krassen oploopt in bijvoorbeeld je tas of broekzak. En als je je telefoon laat vallen dan is de kans groot dat je smartphone mét hoesje het zal overleven. Zonder hoesje kun je het hoogstwaarschijnlijk wel vergeten. Uiteindelijk zul je de kosten die je maakt voor een hoesje iPhone 8 Plus of een ander model smartphone zeker terugverdienen.

#3: Refurbished

Wil je een telefoon voor je kind aanschaffen? Denk er dan eens over na om een oude smartphone van jou te geven of een refurbished telefoon aan te schaffen. Een refurbished telefoon is er één die al eerder gebruikt is en om welke reden dan ook is teruggekomen. Deze telefoon wordt volledig gereviseerd en vervolgens kan deze dan weer als nieuw verkocht worden. Een refurbished exemplaar werkt net zo goed als een nieuwe en is niet van een nieuwe te onderscheiden. Maar het scheelt jou wel honderden euro’s. Goed voor de portemonnee, maar ook zeer goed voor het milieu. Zie #1.

#4: Los toestel met sim-only

Je kunt veel beter een los toestel aanschaffen met een sim-only abonnement, dan een abonnement waarbij je elke 2 jaar een nieuw toestel mag uitzoeken. Ook hiervoor geldt; veel beter voor de portemonnee en nog beter voor het milieu.

#5: Batterij en instellingen

Het is zeer slecht voor een batterij als je deze helemaal leeg laat lopen en het vervolgens gaat opladen. Opladen kun je het beste doen voordat de batterij onder de 40% komt. Als je telefoon weer opgeladen is, haal deze dan zo snel mogelijk van de lader af. De telefoon aan de lader hangen, terwijl deze al op 100% staat, kan de batterijen aantasten. ’s Nachts opladen is dus niet zo’n goed idee.

Energiezuinige instellingen zorgen ervoor dat de batterij minder snel leegloopt. Zo kun je bijvoorbeeld de helderheid van het scherm verlagen, dat scheelt al aanzienlijk veel. Je kunt ook instellen dat het scherm na een bepaald aantal seconden vanzelf uitspringt. Ook dat scheelt al enorm.

#6: Inzamelpunt

Last but not least. Lever een kapotte telefoon in bij een inzamelpunt of de milieustraat. Veel grondstoffen die gebruikt worden voor de telefoon kunnen weer opnieuw worden gebruikt. Daarom, gooi een mobieltje nooit zomaar in de vuilnisbak. Zoveel beter voor het milieu!

 

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: