De winter staat voor de deur. De winterse dagen brengen gure wind, regen, vorst en sneeuw. Gelukkig is het binnen lekker warm! En dat wil je natuurlijk ook graag zo houden. Als het buiten kouder wordt zijn we vaak geneigd de kachel een graadje hoger te zetten, zodat het binnen ook lekker warm blijft. En dat zie je terug op de energierekening.
Warmte is voor iedereen belangrijk. Jonge baby’s kunnen hun lichaamstemperatuur nog niet zelf regelen. Ze hebben dus een beetje hulp nodig in de vorm van kleertjes, een ademende trappelzak en een goede temperatuur in de babykamer. Het moet niet te warm zijn, maar kou en tocht zijn helemaal uit den boze.
Wil je de babykamer op een goede temperatuur houden zonder dat je de kachel hoger hoeft te zetten? Dan hebben we een paar slimme tips voor je!
Tochtstrips
Kou komt meestal binnen via kieren, naden en onder de deur door. Houd je hand maar eens bij de randen van de deur, en bij een raam dat open kan. Gelukkig is dat eenvoudig op te lossen met tochtstrips. Deze koop je op een rol bij bijvoorbeeld de bouwmarkt. Je knipt ze eenvoudig op lengte, en met de plakrand bevestig je ze tegen naden en kieren. Het grote voordeel van een plakrand is dat je de strips na verloop van tijd ook weer kunt verwijderen, bijvoorbeeld als je andere isolerende maatregelen neemt of de kozijnen wilt schilderen.
Langs de rand van de deur bevestig je een borsteldorpel. Ook deze is verkrijgbaar bij de bouwmarkt. De dorpel houdt niet alleen tocht tegen, maar ook stof en insecten die onder de deur door willen kruipen.
Tochtslang
Bevestig je liever geen dorpel aan de deur? Kies dan voor een leuke tochtslang die je tegen de deur legt. Tochtslangen zijn er in veel verschillende soorten, van een neutrale variant tot één in de vorm van een dier of zelfs een ‘echte’ slang. Pas wel goed op met losse dingen op de grond in de babykamer en voorkom dat je er op een onbewaakt moment over struikelt.
Isolerende gordijnen
Warmte uit de babykamer kan ontsnappen via het glas van de ramen. Houd je hand maar eens voor het raam, en daarna voor de muur. Voor het glas is de lucht voelbaar koeler, zeker als het buiten (veel) kouder is dan binnen.
Ontsnappende warmte houd je tegen met isolerende gordijnen. Goede voorbeelden daarvan zijn plisségordijnen met een dubbele laag stof of gordijnen van een dikke stof. Ook een rolgordijn voor de kinderkamer is een goede optie. Rolgordijnen zijn goed op maat te maken waardoor ze precies op het raam passen. Op die manier kan er geen warmte via de randen ontsnappen. Door de bevestiging zijn ze ook geschikt voor ‘niet-standaard’ ramen zoals een draaikiep raam en een lichtkoepel. Bovendien zijn rolgordijnen verkrijgbaar in verschillende leuke kleuren en met leuke dessins, waarmee ze goed passen in een babykamer. Weet je niet goed welke kleur goed bij de inrichting past? Doe dan eerst baby slaapkamer inspiratie op via internet of in de winkel, maak een moodboard en bepaal aan de hand daarvan welke kleur jij mooi vindt en welke tint goed bij de rest van de babykamer past!