Zindelijkheidstraining; met een potje alleen ben je er niet

Door Marieke
Potje

Kinderen geven het vaak zelf wel aan wanneer het toe is om aan de zindelijkheidstraining te beginnen. De ouders kunnen het wel willen, maar als een kind daar nog niet aan toe is, gaat het zeker niet lukken. Als je kind er wel aan toe is, is het fijn als zijn/haar ouders bijstaan en in ieder geval de benodigde spullen in huis heeft. In dit artikel zetten we op een rijtje wat je allemaal nodig zult hebben bij een zindelijkheidstraining. Want met een potje alleen ben je er nog niet.

Het potje

Je kunt kiezen voor een zeer simpel en functioneel potje die je voor slechts enkele euro’s kunt kopen. Er zijn ook luxere potjes te koop. Die potjes zien er niet alleen vrolijk en flitsend uit voor kinderen, er zijn er zelfs die een muziekje afspeelt als je kindje op het potje zit. Welk potje je ook kiest, je kind zal hoe dan ook zindelijk worden, en vaak heeft het niets eens een flitsend en duur potje voor nodig.

Het leukste is om samen met je kindje een potje te kopen zodat het erbij betrokken wordt.

WC-brilverkleiner

Een wc-brilverkleiner leg je op je eigen gewone toiletbril. Deze verkleiner zorgt ervoor dat het gat van de wc kleiner is en je kind niet in de pot zal vallen.

Boekjes

Er zijn heel veel leuke ‘op het potje’ prentenboeken te koop die je aan je kindje kunt voorlezen. Hierdoor gaat je kindje meer het nut van op het potje plassen inzien en zal het misschien ook zelf sneller op het potje gaan plassen.

Luierbroekjes

Een luierbroekje is eigenlijk gewoon een luier, alleen trek je deze aan als een broekje. Dit broekje kun je makkelijk weer omlaag en omhoog doen. Dit zal je peuter meer onafhankelijkheid geven omdat het zelf zijn luierbroekje naar beneden kan doen als het op het potje wil. Daarnaast geeft het nog wel de veiligheid van een gewone luier en is het minder erg als het in de luier plast. Daarmee zijn luierbroekjes een prima tussenweg voor als je kindje aan de zindelijkheidstraining begint.

Luierbroekjes zijn ook handig voor als je kindje overdag al wel zindelijk is, maar ’s nachts nog een luier draagt.

Onderbroeken

De meeste kinderen hebben tot deze tijd nog een romper aan. Tijd om deze op te bergen en samen met je kindje superleuke hemdjes en onderbroekjes te kopen. Laat je kind de leukste onderbroeken kiezen, het moet natuurlijk wel leuk zijn om deze dingen aan te willen trekken.

Handige kleding

Als je kindje moet plassen dan moet het ook NU plassen. Geen tijd om een ingewikkelde strakke broek met riem en een moeilijk te openen knoop te laten zakken. Zorg voor makkelijk zittende kleding die heel snel omlaag getrokken kan worden. Denk bijvoorbeeld aan joggingbroeken, maar ook een pyjamabroek is daarvoor heel geschikt.

Zorg ervoor dat je een stapeltje reservekleding en onderbroeken bij de hand hebt en dat je gelijk de vieze kleding weer wast. Je zult het de eerste dagen nodig hebben.

Opstapje/krukje

Vaak lukt het een kindje nog niet om de wc te klimmen, vooral niet als het haast heeft. Zorg voor een opstapje of krukje die je voor het toilet plaatst. Zo kan je kleintje heel eenvoudig zelf op het toilet klimmen en zelf plassen. Ook zal het via de kruk zelf de handjes kunnen wassen.

Matrasbescherming

In veel gevallen zal het overdag al snel goed gaan, maar ’s nachts zal er nog regelmatig een ongelukje gebeuren. Niet erg, maar voor jou heel vervelend om het hele bed te moeten verschonen en jij ook met een zeiknat matras zit. Een matrasbeschermer of een waterdichte hoeslaken zorgt ervoor dat niet het hele matras nat wordt en dat je alleen maar een hoeslaken hoeft te verschonen.

Een stapeltje met pyjama’s is dan ook handig om in bezit te hebben.

Stickers en een stickerkaart

Belonen werkt vaak heel goed. Als je kind op het potje of de wc heeft geplast mag het een sticker plakken op een stickerkaart. Dit alleen is vaak al een goede motivatie om op het potje te gaan. Je kunt ook een beloning afspreken als je kind echt zindelijk is. Samen een ijsje halen, een klein cadeautje of wat je ook voor beloning kiest.

Geduld, geduld en nog meer geduld

Zorg ervoor dat het voor je kindje leuk blijft. Een geïrriteerde moeder vindt een kindje niet leuk en daardoor zal het niet op de wc of het potje gaan plassen. Wat jij nodig hebt is geduld, geduld en nog meer geduld en blijf vooral lief, leuk en aardig naar je kind. Ook al trek je voor de tigste keer een schone broek aan, blijf vooral lachen! En uiteindelijk komt dan echt een keer de fase dat je alle luiers weg kunt geven aan een neefje, nichtje of wie dan ook omdat jij ze niet meer nodig hebt!

Leestip: 5 veelgestelde vragen over de wasbare luier

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: