Zakgeld geven: zo pak je dat aan!

Door Marieke
Zakgeld

Al op jonge leeftijd kun je kinderen op een goede manier leren omgaan met geld. Dat is goede oefening voor later. Om dit met kinderen te oefenen kun je je kind zakgeld geven. Onderzoek van het NIBUD wijst uit dat slechts 69% van de kinderen tussen de 5 en 11 jaar zakgeld krijgen. Dat is nog lang niet iedereen. Maar hoeveel zakgeld geef je op welke leeftijd en hoe pak je het leren omgaan met geld aan?

Wanneer begin je met het geven van zakgeld?

Je kunt al beginnen met zakgeld geven als je kind een jaar of 5 à 6 is, als het in groep 2 of 3 zit. Een kind kan dan tellen, een beetje rekenen en leert de munten afzonderlijk van elkaar kennen. Hoewel tegenwoordig vaak met de pas wordt betaald, is het toch belangrijk dat je je kind contant geld geeft. Pas dan leren kinderen goed de waarde van het geld kennen.

Waarom geef je kinderen zakgeld?

Er zijn een aantal redenen waarom je kinderen zakgeld geeft:

 1. Als kinderen zelf over hun zakgeld mogen beslissen, leren ze sneller de waarde van het geld kennen. Ze leren hun wensen afstemmen op hun portemonnee, wat ook weer belangrijk is voor later.
 2. Kinderen willen het geld het liefst direct uitgeven. Willen ze iets groters/duurders kopen? Dan zullen ze er geld voor opzij moeten leggen en sparen. Ze leren dat niet alles gelijk te koop is en dat ze soms moeten sparen voordat ze iets kunnen kopen.
 3. Je kind leert ook keuzes maken. Kinderen vinden vaak alles leuk. Maar wat vinden ze nu het allerleukste wat ze graag willen kopen van hun geld? Geld kan immers maar één keer worden uitgegeven.

Hoeveel zakgeld geef je?

Ook hierover geeft het NIBUD een advies. Het precieze bedrag is wel afhankelijk van een aantal factoren. In de eerste plaats is belangrijk om te kijken hoeveel geld je zelf te besteden hebt. In de tweede plaats bekijk je wat je kind van het zakgeld moet betalen. En kan je kind ook extra geld verdienen door klusjes te doen bijvoorbeeld? Al geef je je kind een klein bedrag, ook daarmee kunnen kinderen al leren om met geld om te gaan en de waarde van het geld kennen.

Leeftijd   Zakgeldbedrag (per week) in €
5 jaar   0,50
6 jaar   1 – 1,40
7 jaar   1 – 2
8 jaar   1 – 2
9 jaar   1,10 – 2
10 jaar   2 – 2,30
11 jaar   2 – 2,30
12 jaar   2,30 – 3

*Bron: Nibud

Maak afspraken

Het is belangrijk om afspraken te maken met je kind over het zakgeld. Je kunt dit op een leuke manier doen door een contract op te stellen. We noemen een aantal voorbeelden van afspraken die je kunt maken rondom het zakgeld:

 1. Bespreek een tijdstip af waarop je kind het zakgeld krijgt. Dit kan bijvoorbeeld elke zondag, maar ook elke 1e dag van de maand.
 2. Spreek duidelijk af wat je kind van het zakgeld moet betalen. Krijgt het alleen geld om er af en toe iets leuks van te kopen? Of moet het bijvoorbeeld ook daarvan cadeautjes voor klasgenootjes kopen.
 3. Geef ook duidelijk aan wanneer je kind verhoging van het zakgeld krijgt. Bijvoorbeeld na zijn/haar verjaardag.
 4. Op=op; spring niet bij als het geld op is. Foutjes maken hoort ook bij de ontwikkeling en daar leert het alleen maar van.

Nog een laatste paar tips

 • Begeleid je kind in het uitgeven van geld. Vaak vinden kinderen die kleinste dingen leuk en willen alles kopen. Stel vragen als: wat moet je ermee doen? Hoe vaak ga je ermee spelen? Wil je dit echt, of weet je nog wat leukers?
 • Spreek een spaardoel af. Ga met je kind naar een speelgoedwinkel en laat het iets uitzoeken waar het voor zou willen sparen. Bekijk samen hoeveel het kost. Nu heeft je kind een echt spaardoel en kan ernaar toeleven. Tel eens in de zoveel tijd het geld en reken samen uit hoeveel het nog nodig heeft.
 • Gebruik zakgeld niet als straf of als beloning. Zakgeld is immers om te leren.
 • Geld lenen om eerder te kunnen kopen wat het kind graag wilt hebben? Beter van niet. Toch kan het geen kwaad om het eens een keer wel te doen. Maar boots dan wel de realiteit na. Voor elke euro die je kind van je leent moet het 5 cent extra (rente) terugbetalen. Zo leren kinderen ook welke risico’s het lenen van geld met zich meebrengt.

Op welke manier leer jij je kind met geld om te gaan?

 

 

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: