Het is weer helemaal hip; de wasbare luier. Je zult denken dat het vies en erg tijdrovend is, maar eigenlijk blijkt dat best mee te vallen. Dat idee is flink achterhaald. Het enige dat je hoeft te doen is 2 extra wasjes draaien in een week. En als je toch al aan het wassen bent, kunnen die 2 wasjes extra er ook wel bij. Toch!? Bovendien zijn de wasbare luiers van nu heel anders dan de wasbare luiers van toen.
In dit artikel vertellen we je 5 belangrijke redenen waarom je voor wasbare luiers zou kunnen kiezen. Als eerste vertellen we je hoe een wasbare luiers werkt.
Hoe werkt een wasbare luier
Een wasbare luier is een voorgevormde luier met een waterdichte laag erom heen. De luier sluit je met klittenband of met knopen.
In de luier gebruik je (meestal) een wegwerp inlegvel wat de poep opvangt. Deze inlegvel kun je in de prullenbak gooien, en vaak ook door het toilet spoelen. De inlegvellen zijn biologisch afbreekbaar. Is er alleen in geplast? Dan kun je de inlegvel mee wassen met de luiers en het nogmaals gebruiken. De ontlasting komt dus niet in je wasmachine terecht.
Een vieze luier gooi je in een luieremmer met daarin een vangnet. Ga je wassen? Dan haal je het vangnet uit de emmer en gooi je zo in de wasmachine. Je hoeft dus niet te vieze luiers aan te raken.
5 belangrijke redenen
1. Je bespaart een hoop geld
De aanschaf van voldoende wasbare luiers is een grote investering in 1x, want je moet in 1x het complete pakket aanschaffen voor de gehele luierperiode. Maar het voordeel is dat je dan wel direct in 1x klaar bent, want deze investering verdien je hoe dan ook terug. En zeker als je daarna nog één of meerdere kinderen krijgt is het de investering zeker waard en bespaar je er een hoop geld mee.
2. Ze zijn beter voor het milieu
Een kind draagt gemiddeld 5 luiers per dag, 150 luiers per maand. Dat is goed voor 22 kilo afval per maand. Het duurt 500 jaar voordat een wegwerpluier is afgebroken. Luierafval is een wereldwijd probleem. Veel ouders vragen zich af of het echt wel beter is voor het milieu omdat de wasmachine en de droger wel extra moet draaien. Maar ook als je op 60 graden wast én de droger gebruikt is de uitstoot van broeikasgassen 1,5 keer lager dan wegwerpluiers. Als je de luiers aan de lijn te drogen hangt, dan is de uitstoot zelfs 2,5 keer lager. Daarnaast kun je de luiers ook prima op 40 graden wassen. Alleen als je kindje ziek is, diarree heeft of moet spugen, dan is het verstandig om de luiers op 60 graden te wassen.
3. Het is beter voor de gezondheid van je kindje
Een wegwerpluier zit vol met PVC, doxine en andere chemicaliën. Hierdoor kan je kindje luieruitslag krijgen. In wasbare luiers zitten geen chemicaliën en is daarom beter voor de gezondheid van je kinderen.
4. Sneller zindelijk
Kinderen worden sneller zindelijk bij het gebruik van wasbare luiers. Door het dragen van wasbare luiers voelen kinderen eerder of ze gepoept of geplast hebben in hun luier omdat het minder absorbeert dan een wegwerpluier. Hierdoor worden kinderen eerder zindelijk en ben je ook eerder uit de luiers.
5. Super hip
Minder belangrijk, maar toch leuk meegenomen. Wasbare luiers zijn verkrijgbaar met allerlei leuke printjes en daarmee is de wasbare luier echt super hip. Het is voor je kindje gewoon een feestje om ze te dragen.
De nadelen van een wasbare luier
Zoals met alles heeft de wasbare luier ook nadelen. We noemen er een paar.
- Hoewel je de investering zeker terugverdient is het toch een flinke uitgave in één keer. Je moet het bedrag wel in je portemonnee hebben.
- Er zijn ouders die wasbare luiers als lastig ervaren als het op vakantie is of een dagje uit gaat. Ook niet elke kinderdagverblijf is er van gecharmeerd. Vaak wordt een wasbare luier dan ook in combinatie met een wegwerpluier gebruikt.
- Een wasbare luier kost wel meer tijd dan een wegwerpluier. Je moet ook een keer of twee extra wassen in de week.
Waar kies jij voor, wasbare luiers of wegwerpluiers? Wat is voor jou de zwaarstwegende reden om voor het een of het ander te kiezen?