Veilig barbecueën met kinderen; 8 tips

Door Marieke
Veilig barbecueën

Zodra het eerste zonnestraaltje tevoorschijn komt, wordt de barbecue weer van stal gehaald. Barbecueën is niet alleen heel leuk en ontzettend lekker, het is ook nog eens gezellig om met je gezin, je familie of je vrienden rond te barbecue bij te kletsen. Maar als er kinderen in de tuin rondlopen dan kan het een hele uitdaging zijn om je tuin veilig te houden. Een ongeluk zit in een klein hoekje en je wilt er natuurlijk alles aan doen om zo veilig mogelijk je voedsel te bereiden op de barbecue. Veilig barbecueën: In dit artikel geven wij je een aantal tips hoe je dat op een veilig mogelijke manier

Tip 1 | Een emmer water

Voordat je de barbecue aansteekt is het verstandig om eerst een emmer water in de buurt van de barbecue te zetten. En al helemaal als je kinderen in de tuin rond hebt lopen. Heb je een buitenkraantje in de tuin, dan is het verstandig om deze goed te controleren, zodat je de kraan makkelijk en snel open kunt draaien. Mocht er iets gebeuren, wat wij natuurlijk niet hopen, dan kun je snel ingrijpen en heb je altijd water in de buurt.  

Tip 2 | Veilig barbecueën met een stevige en stabiele barbecue

Vooral wegwerpbarbecues en andere goedkope barbecues staan vaak niet helemaal stabiel op hun ondergrond. Een stabiele barbecue is wel van belang voor een veilig gebruik. Kies daarom altijd voor een stevige, stabiele en duurzame barbecue die je op een vlakke ondergrond plaatst. Heb je een elektrische barbecue met netsnoer, let dan ook altijd op het snoer. Een snoer ligt vaak los in de tuin en gaat naar het stopcontact. Probeer het snoer zo goed mogelijk langs objecten in de tuin te geleiden om struikelen te voorkomen.

Tip 3 | Houd kinderen uit de buurt

Houd kinderen uit de buurt van een hete barbecue. Zet de barbecue het liefst in een afgebakend hoekje waar de kinderen niet kunnen komen. Of markeer het gebied rondom de barbecue met stoepkrijt en spreek af dat ze niet over de lijn mogen komen. Op deze manier weet je zeker dat kinderen niet tijdens het spelen per ongeluk tegen de barbecue aanbotsen.

Tip 4 | Pas op met speelgoed

Met de bal spelen is natuurlijk ontzettend leuk, maar tijdens het veilig barbecueën niet handig. Een bal kan zomaar de verkeerde kant opgegooid worden richting de barbecue. En dat is het laatste wat je wilt. Spreek met de kinderen af met welk speelgoed ze wel mogen spelen en met welk speelgoed niet en dat gooien met een bal dus tijdens het barbecueën niet zo handig is.

Lees ook: Gourmetten met kinderen; 6 tips

Tip 5 | Maak duidelijke afspraken

Het is van belang dat kinderen goed op de hoogte zijn van de gevaren van de barbecue. Maak daarom duidelijke afspraken met de kinderen, zoals de bovengenoemde punten. Maak niet alleen afspraken met je eigen kinderen, maar ook met de kinderen die bij jou te gast komen voor een gezellig avondje.

Tip 6 | Geen ontvlambare stoffen

Veel mannen kunnen de verleiding vaak niet weerstaan, spelen met vuur. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van spiritus om een mooie vlam te maken. Het ziet er beslist leuk uit, maar doe dit absoluut niet. Het is wel de eerste aanleiding voor vele barbecue-ongelukken die plaatsvinden. Maak daarom nooit gebruik van ontvlambare stoffen bij de barbecue en geef je kinderen het goede voorbeeld hierin.

Tip 7 | Maak van een barbecue-avondje ook een feestje voor kinderen

Als je denkt aan barbecueën, dan denk je aan vlees, veel vlees. Maar er is nog veel meer mogelijk op de barbecue. Denk bijvoorbeeld aan groentespiesjes of een spiesje met marshmallows. Of wat dacht je van een maiskolf of een heerlijke gepofte aardappel. Zorg ervoor dat er genoeg dingen beschikbaar zijn die lekker zijn voor kinderen en wat een gezellig barbecue-avondje ook voor de kinderen leuk maakt.

Tip 8 | Ook na het eten is de barbecue nog heet

Is het eten op en de barbecue uit? Houd er rekening mee dat de barbecue nog lang heet blijft.

Lees ook: Wat te doen bij brandwonden
Lees ook: Dit zijn de voordelen van online eten bestellen

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: