Van zomertijd naar wintertijd; 8 slaaptips

Door Marieke
Wintertijd

Komend weekend gaat de klok een uur terug en gaat de wintertijd weer in. Voor veel kinderen, en ook voor volwassenen, is het weer even omschakelen. Het kan bij je kind het ritme behoorlijk in de war schoppen. Hoe zorg je ervoor dat je kind niet ’s morgens vroeg voor dag en dauw wakker is, of juist ’s avonds tijdens het eten al in slaap valt? In dit artikel geven wij je 8 tips om de overgang van zomertijd naar wintertijd wat soepeler te laten verlopen.

Methode 1: Leef volgens nieuwe klok

Doe alsof er niets is veranderd. Sta gewoon op de normale tijd op, ontbijt op de tijd die je gewend bent, zo ook met lunch en avondeten. School gaat immers ook op de normale tijd aan. Als je doet alsof er niets aan de hand is, zijn je kinderen en ook jij het snelste aan dat uurtje verschil gewend. Natuurlijk zullen je kinderen de eerste dagen nog vroeg wakker worden en ’s avonds sneller moe zijn. En eventjes iets eerder naar bed is ook niet heel erg.

Methode 2: Stapsgewijs

Wat ook een mogelijkheid is, is om het uurverschil over een paar dagen te verdelen; verschuif elke dag een kwartier. Doe dit dan ook met alles wat je die dag doet, zoals ontbijten, lunchen, avondeten en naar bed gaan. In een dag of 4 is het uurverschil overbrugd en heb je alles weer op de oude tijd.

Tip 1: doe geen drukke dingen

Verstoppertje spelen voor het slapengaan? Superleuk, maar je kind zal nog vol adrenaline zitten als het naar bed gaat. En in slaap vallen, ho maar. Doe geen drukke dingen met je kind vlak voor het tijd is om naar bed te gaan. Duik lekker samen met een boek op de bank of op bed en lees een flink hoofdstuk voor. Zo krijgt je kind de rust om in slaap te vallen.

Tip 2: geen beeldschermen

Kijken naar een beeldscherm zorgt ervoor dat minder snel in slaap valt. Laat je kind een uur voordat het naar bed gaat geen tv meer kijken, of op een tablet of telefoon een spelletje doen.

Tip 3: verduisterde gordijnen

Zorg ervoor dat de slaapkamer zeer goed verduisterd is met verduisterende (rol)gordijnen. Als het goed donker is in de slaapkamer bevordert dat de nachtrust.

Tip 4: gordijnen openen bij wakker worden

Als het tijd is om op te staan, kun je het beste direct de gordijnen open doen zodat het licht direct naar binnen kan stromen. Hierdoor went je kind het snelst aan de nieuwe bioritme.

Tip 5: buiten spelen

Buiten spelen en daglicht is goed voor de slaap. Laat een kind minimaal een half uur per dag buitenspelen en zorgen dat ze hun energie kwijt kunnen.

Tip 6: vermijd suiker

Van suikers krijgt je kind extra energie. Vermijd deze dus vlak voor het slapen gaan. Geef na het avondeten geen zoetigheid meer te eten of te drinken.

Tip 7: een middagslaapje

Deze tip is vooral handig bij nog jonge kinderen. Laat je kindje overdag voldoende slapen zodat je kindje niet oververmoeid is als ze ’s avonds naar bed gaan. Kinderen die oververmoeid zijn, kunnen vaak de slaap niet vatten.

Tip 8: wees flexibel

De overgang van zomer- naar wintertijd zorgt gewoon voor wat moeite. Ga er flexibel mee om en luister naar de signalen van je kind. Een kind begrijpt er immers niets van en jij wel. Help je kind door er ook relax met om te gaan. Geef desnoods wat boekjes mee naar bed zodat je kind kan lezen als het niet in slaap kan vallen of kan lezen als het wakker wordt.

Hoe zorg jij voor een soepele overgang tussen zomer- en wintertijd

Leestip: 7 tips om je kind goed te laten slapen tijdens de vakantie

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: