Tips voor het inrichten van een kindvriendelijke slaapkamer

Door Marieke
Kindvriendelijke slaapkamer

Is er een kleintje op komst en ben je bezig met de inrichting van het babykamertje? Of is je baby inmiddels al een heuse peuter en wordt het tijd om een echte jongens- of meidenslaapkamer van het babykamertje te maken? Het is een ontzettend leuke bezigheid om wat moois van de slaapkamer van je kindje te maken. Maar natuurlijk wil je ook het allerbeste voor je kindje en dat je kindje op een veilige manier kan slapen en spelen op zijn of haar slaapkamer. Daarom geven wij je in dit artikel een aantal tips waarmee je rekening kunt houden als je een kindvriendelijke slaapkamer voor jouw kindje gaat maken.

Het klussen

Wil je de kinderkamer verven? Als je zwanger bent is het beter als je een verfklus door iemand ander te laten doen. Gebruik verfproducten op waterbasis, deze zijn het meest veilig voor jou en je baby. Ventileer de ruimte goed, hierdoor beperk je de dampen en de verflucht die vrijkomen tijdens het verven. Sowieso is het van belang om dagelijks een ruimte goed te ventileren.

Heb je nieuwe op tweedehands meubels aangeschaft? Dan is het van belang om deze ontzettend goed schoon te maken zodra de meubels in elkaar staan.

De plaats van het ledikant of bed

Het is ontzettend belangrijk om goed na te denken of de plek waar je het ledikantje of het bed in de kindvriendelijke slaapkamer plaatst. Een wieg, ledikant of bed kun je beter niet voor een verwarming of onder een raam plaatsen. Vooral baby’s zijn nog niet goed in staat om hun lichaamstemperatuur te regelen. Een warme verwarming kant tot oververhitting leiden en de tocht uit het raam weer tot onderkoeling.

Ook voor peuters is het van belang om goed na te denken over de plaats van het bed. Een dreumes of peuter houdt doorgaans nogal van klimmen en zou zomaar via het bed in de vensterbank kunnen klimmen als het bed onder het raam geplaatst staat. Ook zou het met de koorden van bijvoorbeeld een rolgordijn kunnen gaan spelen.

Het koord van een rolgordijn is overigens ook een punt van aandacht. Zorg ervoor dat je kindje daar niet bij kan zodat het koord om het nekje kan gaan zitten.

Lees ook: Dit zijn de leukste muurdecoraties voor op de kinderkamer

Stopcontacten beveiligen

Het is belangrijk om alle stopcontacten in de kindvriendelijke slaapkamer van je kindje te beveiligen met goede stopcontactbeveiliging. Daarmee voorkom je dat je kind zijn vingertjes of een voorwerp in het stopcontact steekt. Een simpel afdekplaatje is vaak al voldoende. Een stekker kun je dan uitsluitend draaiend in het stopcontact steken, en haal je de stekker er weer uit, dan schuift er een plaatje voor de openingen. Een bedje kun je dus ook beter niet in de buurt van een stopcontact plaatsen

Bed opmaken

Een babywiegje of ledikantje dient strak en laag opgemaakt te worden. De kraamverzorgster zal precies uitleggen hoe je dat moet doen. Het is daarbij van belang dat je baby bijna met zijn voetjes tegen de onderrand van het bed aan komt te liggen. Daarmee voorkom je dat een baby te ver naar beneden schuift en zo met zijn hoofdje onder het dekentje terechtkomt. Het overschot aan laken en deken vouw je strak onder het matrasje, zowel aan de onderkant, als aan de zijkant.

Het is aantrekkelijk om het bedje gezellig te maken met knuffels en ander speelgoed. Het is beter om geen knuffels of ander speelgoed in het bedje te leggen in verband met verstikkingsgevaar. Pas ook op met een hemeltje die je boven het ledikantje kunt plaatsen. Het ziet er knus en gezellig uit en voor de eerste maanden is dat prima. Maar zodra je merkt dat je baby bij de stof van het hemeltje kan, is het beter om het hemeltje te verwijderen.

Speelgoed

Is je kindje groot genoeg om alleen in zijn slaapkamer te spelen? Bekijk dan de ruimte nog eens goed om te zien of alles gereed is om er veilig te spelen. Zijn er geen kleine dingetjes die ingeslikt kunnen worden? Hangen er geen snoeren of koorden waar je kindje bij kan, aan kan trekken of om het nekje kan doen? Is het raam dicht en heeft het een beveiliging bij het openen van het raam? Zijn de stopcontacten beveiligd? Op deze manier zorg jij ervoor dat je peuter veilig op zijn kamertje kan verblijven en kan spelen.

Lees ook: Kinderkamer op zolder: 4 tips
Lees ook: Van ledikant naar een peuterbed of groot bed

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: