Sinterklaastijd; zo help jij je kind erdoorheen

Door Marieke
Sinterklaastijd

Zo’n week of 3 voor pakjesavond komt Sinterklaas in het land. Een paar dagen eerder begint weer het Sinterklaasjournaal. In diverse winkels mag een schoentje gezet worden. Op school, de BSO, kinderdagverblijf, sportvereniging, overal wordt Sinterklaas gevierd. Leuk en gezellig, maar voor kinderen is die tijd ook flink spannend. In dit artikel geven wij je een aantal tips om je kind door deze Sinterklaastijd heen te helpen. En het ook voor jezelf nog leuk te houden.

Prikkels en spanning

Alle prikkels en spanning rondom het Sinterklaasfeest kan een aantal gevolgen teweegbrengen. Je kunt dit o.a. merken aan concentratieproblemen bij je kind, slecht slapen, moeheid, vaker boos, of dat je kind weer vaker in bed gaat plassen. Het is even een fase waar je doorheen moet, het gaat in veel gevallen vanzelf weer over als de Sint weer terug naar Spanje is, maar tot die tijd zul je er even mee moeten dealen.

Tip 1: Wees voorspelbaar

Hoe duidelijker je bent, hoe voorspelbaarder het leven is voor je kind. Als je kind weet waar hij aan toe is, zal je kind makkelijker door de Sinterklaastijd heen komen. Maak een aftelkalender en maak daarop ook duidelijk wanneer het een schoen mag zetten, wanneer het feest gevierd wordt op school, wanneer pakjesavond gevierd wordt en alles wat met Sinterklaas te maken heeft.

Tip 2: Sinterklaas is geen boeman

Sinterklaas is een kindervriend. Hij is geen boeman. Het is niet iemand die stoute kinderen in de zak meeneemt naar Spanje. Ook zwarte pieten zijn kindervrienden die leuke grapjes maken. Leer dat je kind, zo blijft Sinterklaas een vriendelijke man en zijn Pieten mensen waar je niet bang voor hoeft te zijn.

Tip 3: Minder is meer

Er wordt héél veel georganiseerd in deze tijd. Maak voor jezelf een keuze wat er wel en wat niet gedaan wordt. Sinterklaasfeest op school kom je waarschijnlijk niet van onderuit, maar uit alle andere activiteiten kun je best een keuze maken. Zo wordt het niet te veel voor je kind, en ook niet voor jezelf. En wat je wel doet is voor je kind dubbel zo leuk omdat het dan nog speciaal is.

Tip 4: Zorg voor voldoende rustmomenten

Slapen helpt om indrukken te verwerken. Probeer zo mogelijk het oude, vertrouwde slaapritueel aan te houden. Is je kind moe, ook een middagslaapje kan soms nog even goed doen. Wellicht is het goed om deze periode even wat minder vaak met een vriendje of vriendinnetje af te spreken.

Tip 5: Blijf rustig

Is je kind sneller boos? Is het snel moe? Of heeft het last van buikpijn? Plast het weer vaker in zijn broek? Dat kan allemaal van de spanning zijn. Een kind leeft soms op de toppen van zijn zenuwen in deze tijd. Leerkrachten, pedagogische medewerkers, het Sinterklaasjournaal maken het allemaal nog eens extra spannend. Probeer als ouders niet mee te gaan in de spanning, maar er rustig en nuchter onder te blijven. Maak er ook geen probleem van als er weer een natte broek verschoond moet worden, of dat je kind ligt te hangen en te vervelen op de bank. Zorg thuis voor gezellige momenten van aandacht zodat de decemberstress wat minder worden. En na 5 december is het al snel weer Kerstvakantie en kan je kind weer helemaal tot zichzelf komen.

Tip 6 : Geniet er vooral ook van!

Deze tijd is voor je kind een magische tijd en zal het lang blijven herinneren. Ga vooral voor de sfeer en de gezelligheid en geniet er vooral ook van. Even een extra stukje chocoladeletter of kruidnootjes, een heerlijke kop chocomelk en geniet van de sfeer die de Sint met zich meebrengt!

Hoe zorg jij voor rust in de tent in de Sinterklaastijd?

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: