Over hoeveel slaap een schoolkind nodig heeft!

Door Marieke
Slaap

Dat was genieten hè, die zomervakantie! De kinderen konden heerlijk wat uitslapen. Je kon ’s morgens op je gemakje ontbijten, douchen en aankleden en ook ’s avonds hoefde je niet zo te haasten om je kinderen op tijd op bed te krijgen. Bovendien, met die warmte van afgelopen zomer lukte het je kinderen ook nauwelijks om in slaap te komen, dus op tijd naar bed had ook niet zoveel zin. Nu zijn de scholen weer begonnen en is het echt belangrijk dat je kind aan voldoende slaap komt. Maar wat is eigenlijk normaal als het gaat om bedtijden en hoeveel slaap een kind nodig heeft? Slapen; In dit artikel geven wij je antwoorden als het gaat om de bedtijden van schoolkinderen.

Waarom heeft een kind voldoende slaap nodig?

Al lijkt een kind niet moe, toch is het belangrijk dat het op de juiste tijd naar bed gaat en probeert aan zijn slaap te komen. Natuurlijk is elk kind anders en ook bij kinderen zit er wat speling in als het gaat om hoeveel slaap hij nodig heeft. Een uur meer of juist een uur minder dan gemiddeld is prima. Er zijn een aantal redenen waarom voldoende slaap belangrijk is. In de eerste plaats worden ’s nachts groeihormonen aangemaakt. Slapen is dus belangrijk voor de groei. Daarnaast heeft het een grote impact op het immuunsysteem en heeft het invloed op het kortetermijngeheugen. En, als een kind goed is uitgerust, dan zullen de leerprestaties ook veel beter zijn.

Hoeveel slaap heeft een kind nodig?

  • 4 jaar: 11,5 uur per nacht
  • 5 jaar: 11 uur per nacht
  • 6 jaar: 10 uur en 45 minuten
  • 7 jaar: 10,5 uur
  • 8 jaar: 10 uur en 15 minuten
  • 9 jaar: 10 uur
  • 10 jaar: 9 uur en 45 minuten
  • 11 jaar: 9,5 uur
  • 12 jaar: 9 uur en 15 minuten

Dat komt ongeveer neer op de volgende bedtijden.

4-6 jaar: tussen 19:00 uur en19:30 uur
7-8 jaar: tussen 19:30 uur en 20:00 uur
9-10 jaar: tussen 20:00 uur en 20:30 uur
11-12 jaar: tussen 20:30 uur en 21:00 uur

Hoe herken je een kind dat uitgeslapen is?

Als een kind op dagen dat hij naar school gaat spontaan wakker wordt, dan weet je dat hij genoeg slaap heeft gehad. Als het in het weekend ook om ongeveer dezelfde tijd wakker wordt, dan weet je dat het aantal uren dat hij slaapt juist is. Is je kind overdag vol energie, wil sporten, buiten spelen, met vriendjes of vriendinnetjes afspreken, is ook een teken dat de bedtijden oké zijn. En overdag gapen en klagen dat hij moe is, kan wel eens gebeuren, maar dat moet niet aan de orde van de dag zijn.

Vast ritme

Een vast ritme is heel belangrijk voor een goede nachtrust, helemaal voor kinderen tot een jaar of 8. Of het nu vakantie, weekend of een schooldag is, vaak zijn jonge kinderen om ongeveer dezelfde tijd wakker. Ze kunnen nog niet goed uitslapen. Daarom is het ook belangrijk dat jonge kinderen altijd om ongeveer dezelfde tijd te gaan slapen. Of het nu vakantie, weekend of een schooldag is, probeer niet te vaak van de normale bedtijd af te wijken. Steeds afwijkende bedtijden maakt je kind vermoeider, en hoe vermoeider je kind is, hoe moeilijker het in slaap valt.

Daar komen ze; de smoesjes

Hoeveel smoesjes heb je van je kind al gehoord om het slapen gaan uit te stellen? Maak duidelijke afspraken met je kind over het naar bed gaan. Een vast ritueel kan daarbij ook helpen. Maak er niet zo’n groot probleem van als je kind nog even wil lezen in bed. Dit helpt je kind om rustiger te worden, even alleen te zijn en daardoor makkelijker in slaap te vallen.

Als je kind moeite heeft om in slaap te vallen kan het ook helpen om samen met je kind de dag door te spreken. Het hoofd van het kind raakt dan leeg en daardoor zal het makkelijker in slaap vallen.

Laat je kind vanaf etenstijd ook geen gebruik meer maken van schermen zoals telefoon, tablet of tv. Het blauwe licht zorgt ervoor dat er geen melatonine wordt aangemaakt, dat is een stofje dat ervoor zorgt dat je slaperig wordt.

LEESTIP: Slapen; zo lukt het misschien wel!

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: