Op reis naar China? Alles wat je moet weten over het aanvragen van een visum

Door danny
Visum naar China

Ben jij avontuurlijk en houd jij ervan om op vakantie te gaan naar verre oorden en bijzondere landen? China is bijvoorbeeld een land wat bij velen hoog op het verlanglijstje staat. Als je naar China op vakantie gaat, heb je een visum nodig. Ga je met kinderen op vakantie, dan zul je ook voor je kinderen een visum aan moeten vragen. En zelfs als je op zakenreis naar China gaat heb je een visum nodig. Ingewikkeld? Nee hoor, met de juiste documenten en via de juiste stappen heb je binnen een week een visum in je bezit. In dit artikel vertellen wij je alles wat je moet weten over het aanvragen van een visum naar China.

Wat is een visum?

Een visum is een officiële toestemming om een bepaald land binnen te komen en in dat land te verblijven. Het is als het ware je entreebewijs voor dat land. Het bestaat uit een stempel of een sticker dat wordt aangebracht in je paspoort. Een visum wordt uitgegeven door het land waar je naartoe gaat. Een visum is over het algemeen alleen geldig voor de reis die je gepland hebt, dus een beperkte tijd, maar elk land heeft zo zijn eigen voorwaarden en soorten visa. Zo bestaan er toeristenvisa, bezoekersvisa, zakenvisa, enzovoorts. Door het uitgeven van een visum kan een land controle uitoefenen op wie het land binnenkomt.

Wat heb je nodig voor het aanvragen van een visum naar China?

Voorheen ging je naar de Chinese ambassade om een visum aan te vragen voor China. Dat is niet meer. Tegenwoordig kun je een visum aanvragen via het Chinese Visa Application Service Center, het CVASC. De eenvoudigste manier is om je visum online aan te vragen. Een visum naar China aanvragen kan bijvoorbeeld door een onlineformulier in te vullen. Na het invullen van het formulier gaat er een specialist naar de aanvraag kijken en wordt er bepaald welke documenten je nog meer toe moet sturen. Dat zal per persoon anders zijn, maar daarvan krijg je een persoonlijk overzicht met duidelijke instructies en informatie.

Voor het aanvragen van een visum heb je het volgende nodig:

  • Je paspoort; deze moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn en nog over minimaal 2 lege visumpagina’s beschikken.
  • Een officiële pasfoto
  • Een reisschema, hierop moet per dag vermeldt staan wat je gaat doen in China
  • Werkgeversverklaring
  • Een kopie van je vliegticket; zowel van de heenreis, als de terugreis
  • Bevestiging van alle geboekte accommodaties.

Wanneer is het beste moment om een visum aan te vragen?

Als je 3 à 4 weken voor je op reis gaat je visum aanvraagt, dan ben je ruim op tijd en ben je er zeker van dat je op tijd je visum in bezit hebt. De verwerking duurt ongeveer een week. Doe het ook weer niet té vroeg, vanaf het moment dat het visum wordt verstrekt, geldt er een periode van 3 maanden dat je China binnen kunt gaan. Ben je echter al te laat? Dan kun je ook nog gebruik maken van de spoedprocedure en duurt afhankelijk van je keuze 2, 3 of 4 werkdagen. Wil je gebruik maken van de spoedprocedure, dan betaal je wel extra. De levertijd wordt gerekend vanaf het moment dat alle benodigde documenten en gegevens in goede orde ontvangen zijn. Op de dag van toekenning kun je het visum zelf ophalen of het per koerier laten verzenden.

China Visum aanvragen

Single entry, double entry of multiple entry?

Er zijn diverse mogelijkheden al je kiest voor een bepaalde visum. Wat je kiest is afhankelijk van het doel van je reis. Als je op vakantie naar China gaat, zul je over het algemeen een single entry visum kiezen.

Single entry: dat geeft de reiziger de mogelijkheid om één maal het land binnen te komen. Voor elke volgende reis die je naar China gaat maken heb je een nieuwe visum nodig.
Double entry: dit geeft de reiziger de mogelijkheid om het land twee keer te bezoeken, zolang als het visum geldig is.
Multiple entry: dit geeft de reiziger de mogelijkheid om het land te bezoeken voor een onbeperkt aantal keren zolang als het visum geldig is.

Daarnaast kan een visum een geldigheid van 3, 6 of 12 maanden hebben.

Wat zijn de kosten voor het aanvragen van een visum naar China?

De kosten voor een visum naar China bedraagt ongeveer € 165,-. En dan hebben we het over de basisprijs. Het maakt niet uit of er een single entry, double entry of multiple entry visum naar China wordt aangevraagd. Ook maakt het niet uit of je visum 3, 6 of 12 maanden geldig is. Er kunnen dan wel andere voorwaarden gelden.

Je kunt je visum zelf ophalen, en dat is natuurlijk gratis, maar je kunt deze ook aangetekend retour laten zenden of per koeriersdienst. De kosten hiervan worden bij jou in rekening gebracht. Je hebt je visum dan wel de volgende werkdag in huis. Er wordt een vast bedrag per order gerekend, het maakt dan niet uit hoeveel visa je hebt aangevraagd, alleen voor jezelf of voor je hele gezin.

Veel reizigers reizen naar China vanaf Schiphol. Indien gewenst wordt jouw paspoort naar Schiphol gebracht, waar je die bij een speciale balie kunt ophalen op de dag van je vlucht. Ook hiervoor zullen kosten bij jou in rekening worden gebracht.

Voor een spoedprocedure wordt er een toeslag berekend. Afhankelijk van het aantal verwerkingsdagen jij kiest, wordt een toeslag bepaald die wel kan oplopen tot ruim € 100,-

Heb jij al eens een visum naar China aangevraagd?

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: