Nijntje museum; het leukste museum voor peuters en kleuters

Door Marieke
Nijntje museum

Kruipen, zoeken, ruiken en dansen, spelenderwijs leer je zoveel meer! Spelenderwijs leren kan in het Nijntje museum in Utrecht. In het museum kunnen peuter en kleuters samen met Nijntje en haar vriendjes de wereld ontdekken. Wat er allemaal te doen valt in dit museum lees je in deze blog.

Wat is er te doen in Nijntje museum?

De echte wereld in het klein; in 10 verschillende themaruimten kunnen jonge kinderen stap voor stap de wereld om hen heen ontdekken. De bekende Nijntje-boeken geschreven door Dick Bruna zijn hierbij als inspiratie gebruikt. In het Nijntje museum zijn activiteiten speciaal voor kinderen van 2-6 jaar. We noemen er een aantal:

In het huis van Nijntje kun je alle kamers ontdekken op de verschillende verdiepingen. In de huiskamer kun je boekjes lezen of een filmpje kijken. Op de eerste etage kun je samen met Barbara Beer in bad of ga je samen met Nijntje lekker slapen. En vergeet niet de bloemetjes in de tuin te planten en deze water te geven.

In de dierentuin valt er ook van alles te beleven. Zoek de muizen die zich hebben verstopt, voel de verschillen tussen de vachten van dieren en herken dierengeluiden.

Een museum in een museum. In dit themawereld ontdek je wat een museum is en maken kinderen kennis met de kunstwerken van Dick Bruna. Je kunt er ook zelf aan de slag met vormen en kleuren.

In de themaruimte in het ziekenhuis ligt Nijntje in het ziekenhuis en kinderen kunnen haar beter maken. Zou Nijntje al snel weer naar huis mogen? Ook kunnen kinderen zelf meten en wegen.

Elk weekend is het kunstlokaal open en kunnen kinderen een workshop volgen en met iets moois weer terug naar huis keren. Op zondag is er een voorleesuurtje en kunnen kinderen tot rust komen en even naar een verhaaltje luisteren.

Voorzieningen in het Nijntje museum

Als je het museum binnenkomt stap je direct een grote hal binnen. In deze hal kun je je kinderwagen neerzetten, daar is ruimte genoeg voor, en je jas ophangen. Er zijn lockers aanwezig waarin je je spullen op kunt bergen.

Op de eerste verdieping is er een ruimte waar je kunt eten en drinken, wat je zelf van huis mee mag nemen in het museum. Eveneens is er een ruimte waar je ongestoord je baby kunt voeden.

Aan de overkant van de straat is een winkeltje waar je allerlei spullen over Nijntje kunt kopen. Daar is ook een restaurant aanwezig waar je kunt eten en drinken. Een bezoek aan de winkel of het restaurant dien je voor of na je museumbezoek te brengen. Het is niet mogelijk om terug het museum in te gaan als je buiten bent geweest.

Educatie

Het is ook mogelijk om het museum met groep 1 of 2 van de basisschool te bezoeken. Er zijn twee leuke en leerzame programma’s speciaal voor scholen die aangeboden wordt door een professionele spelbegeleider. Ook voor een groep kinderen van een peutercentrum, kinderdagverblijf of bso is het mogelijk om het museum te bezoeken. Ook voor hen is een speciaal programma tegen een speciaal tarief.

Nijntje museum openingstijden en tarieven

Het Nijntje museum voor peuters en kleuters is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10:00 tot 17:00 uur. Via internet kun je kaarten bestellen en daarbij dien je ook voor een tijdsblok te kiezen. Je mag binnenkomen op de tijd die jij bij het reserveren van je kaartje hebt aangegeven. Daarvoor of daarna is het niet mogelijk om binnen te komen. Eenmaal in het museum, dan mag je net zo lang blijven als je wilt. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat het niet té druk wordt in het museum en het voor je kindje leuk is om te spelen en te leren.

Het Nijntje museum in Utrecht is vooral bedoeld voor kinderen van 2-6 jaar. Een ticket kost voor hen € 9,50. Oudere kinderen en volwassenen betalen € 6,00. Kinderen van 0-1 jaar mogen gratis naar binnen. Er is ook een gezinsticket verkrijgbaar voor 2 volwassenen en 2 kinderen. De kosten hiervan zijn € 23,50.

Adres en route

Nijntje Museum
Agnietenstraat 2
3512 XB Utrecht
030-2362399
info@nijntjemuseum.nl

Het Nijntje museum zit midden in het gezellige Utrechtse Museumkwartier. Bus 2 stopt om de hoek en op het plein aan de overkant is een parkeerplek voor fietsen. Vanaf Utrecht Centraal is het ongeveer 20 minuten lopen en vanaf de parkeergarages is ongeveer 10 minuten lopen. De parkeergarages in de buurt vind je hier.

Ben jij al eens in het Nijntje museum in Utrecht geweest?

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: