Speelgoed; je hele huis staat er vol mee, je kasten puilen uit. In de slaapkamer van je kinderen is het een troep en voor de zoveelste keer stap je met je blote voet op een LEGO-blokje dat op de grond ligt te slingeren. Na een verjaardag of na Sinterklaas wordt de berg aan speelgoed nog groter en jij hebt het overzicht niet meer. Laat staan je kinderen. Less is more; hoe meer speelgoed er ligt hoe minder kinderen spelen. Kinderen raken overprikkeld als ze te veel speelgoed tot hun beschikking hebben en weet daardoor helemaal niet waarmee het moet gaan spelen. Met deze tips blijf jij de baas over het speelgoed en hebben zowel jij als de kinderen weer het overzicht over die speelgoedberg.
Vraag geld als je kind jarig is
Je kunt beter één groot en duurzaam cadeau krijgen dan allemaal kleine cadeautjes waar je eigenlijk niks mee kunt en die ook snel kapot gaan. Denk eens even na; hoeveel van deze cadeautjes heeft je kind gekregen na een verjaardag of na Sinterklaas?
Ga vlak voor een verjaardag met je kind naar een speelgoedwinkel en zoek daar samen een mooi cadeau uit. Maak een foto van het cadeau. Leg uit aan je kind dat je aan de visite geld willen geven in plaats van een cadeautje. De dag na de verjaardag ga je weer terug naar deze winkel met het geld om het cadeau te kopen. Jij hebt minder rotzooi huis en je kind heeft een mooi cadeau dat anders onbereikbaar zou zijn geweest vanwege de prijs.
Iets erbij? Iets eruit!
Eigenlijk is dit een algemene tip als het gaat om ruimte, ontspullen en minimaliseren. Maar je kunt het zeker ook met speelgoed doen. Komt er iets van speelgoed in huis? Doe dan ook iets weg. Iets waar je kind te oud voor is of nooit meer mee speelt. Geef het aan iemand anders, of breng het naar de kringloopwinkel of bij een stichting die het uitdeelt aan ouders van kinderen die niet zoveel te besteden hebben.
Spaar voor één soort
Voordat je het weet heb je van heel veel soorten speelgoed een klein beetje in huis. Als het bijvoorbeeld gaat om Playmobil, kies dan bijvoorbeeld steeds een set uit één serie en spaar daarvan alle sets uit die serie. Dit kan ook met Lego. Laat kinderen steeds een uitbreiding voor hun verjaardag vragen. Hiermee voorkom je dat je een allegaartje aan speelgoed in huis haalt.
Duurzaamheid
Telkens iets nieuws kopen en oude spullen weggooien is belastend voor het milieu en is ook verspilling. Je kunt speelgoed ook ruilen met een neefje, nichtje, vriendje of vriendinnetje. Of breng oud speelgoed bij de kringloop en koop daar ook eens iets nieuws. Of ga eens naar een spel-o-theek waar je speelgoed kunt lenen. Kinderen tot 18 jaar kunnen gratis lid van een bibliotheek worden waar je boeken kunt lenen.
Speelgoedopbergsysteem
Zo, het grootst gedeelte van het speelgoed is opgeruimd. Spullen die kapot zijn, zijn in de kliko gegooid en waar niet meer mee gespeeld wordt heb je weggeven of bij de kringloop gebracht. Nu is het zaak om het ook netjes te houden in huis. Kies voor één plek waar je het speelgoed opbergt. Schaf een speelgoedkast aan, of bijvoorbeeld kratten waar je het speelgoed soort bij soort in opbergt.
De zolder
En dan nog de allerlaatste tip; Na je opruimwoede is de kans groot dat er nog steeds veel te veel speelgoed in je woonkamer slingert. Zet de helft van het speelgoed eens op zolder. Wissel na een maandje een krat met speelgoed om en zo heeft je kind telkens weer wat ‘nieuws’ om mee te spelen.
Wat zijn jouw speelgoedopruimtips?