Ledikant of wieg; wat kies jij voor je baby?

Door Marieke
Wat kies jij, een wieg of ledikant?

Een babykamer inrichten is een ontzettend leuke klus om samen met je partner aan te pakken wanneer je zwanger bent. Samen de meubeltjes uitzoeken, de aanstaande papa die met de verfkwast in de weer gaat en de aanstaande mama die zorgt voor de accessoires en alle andere benodigdheden. Een van de dingen die je moet aanschaffen is een bedje voor je baby. Slapen is ontzettend belangrijk voor een baby. Je wilt wel dat je je baby veilig kunt achterlaten in het bedje. Je kunt kiezen voor een wiegje, maar ook voor een ledikantje. In dit artikel vertellen wij het verschil tussen wieg en ledikant en zetten we de voordelen en nadelen van beide opties op een rij, zodat jij voor jezelf en voor je baby een weloverwogen keuze kunt maken.

De voordelen en nadelen van een wiegje

De eerste 3 tot 6 maanden is een wiegje en veilige plek voor je baby. Wanneer je baby beweeglijker wordt en kan omrollen, dan is het tijd om je baby in een ledikantje te laten slapen. Een wiegje heeft een aantal voordelen. Een wiegje is een stuk kleiner en lichter dan een ledikant. Daardoor is een wieg eenvoudig te verplaatsen. Je kunt een wieg vaak ook heel makkelijk naast je eigen bed zetten wanneer je ervoor kiest om je baby de eerste maanden bij jullie op de slaapkamer te laten slapen. Omdat een wiegje een stuk kleiner is dan een ledikant, biedt het je baby meer geborgenheid.

Een wiegje heeft natuurlijk ook een aantal nadelen. In de eerste plaats zijn dat de extra kosten die je maakt. Een wiegje kun je maar 3 tot 6 maanden gebruiken. Daarna zul je toch over moeten stappen op een ledikant. Wanneer je direct je baby in een ledikant laat slapen dan bespaar je de kosten van een wieg, maar ook van het matrasje, lakentjes en dekentjes.

De voordelen en nadelen van een ledikant

Een ledikant is een prima alternatief voor een wieg. Net zo veilig, alleen een stuk groter. Je kunt van begin af aan je baby in een ledikant laten slapen. Het is wel van belang om een ledikant kort op te maken. Daarmee bedoelen ze dat je een baby onderin de ledikant legt zodat het met zijn voetjes bijna tegen het voeteneind aan ligt. Het lakentje en dekentje vouw je strak onder het matrasje. Hiermee voorkom je dat een baby onder het lakentje en dekentje schuift, met verstikkingsgevaar tot mogelijk gevolg.

Het nadeel van een ledikant is dat deze veel zwaarder en groter is dan een wieg. Het is minder praktisch om de ledikant naast jouw bed te plaatsen wanneer de baby de eerste maanden bij jullie op slaapkamer slaapt. Het bespaart je wel flink wat kosten wanneer je je baby direct in een ledikant laat slapen, je bespaart daarmee de kosten van het wiegje, het matrasje, de lakentjes en dekentjes.

Lees ook: Welk beddengoed heb je nodig voor je baby

Ledikant of wieg: een persoonlijke keuze

Een ledikant is het meest veilige bedje voor je baby. De zijkanten bestaan uit spijlen en is dus open. Hierdoor komt je kindje niet in ademnood tijdens het omrollen en met zijn gezichtje tegen de zijkant komt te liggen. Ook een wieg is een veilige slaapplek, maar alleen de eerste maanden. Merk je dat je baby kan omrollen en hierdoor tegen de zijkant aan komt, dan kan dat verstikkingsgevaar veroorzaken en kun je beter overstappen op het ledikantje.

Een wiegje hoef je dus zeker niet meteen af te schrijven. Een wiegje is heel handig wanneer je je baby de eerste maanden dichtbij je wilt houden tijdens de nacht. Daarbij is een wiegje licht van gewicht en compact, waardoor het nauwelijks ruimte in beslag neemt. Het brengt wel extra kosten met zich mee omdat een baby al snel uit het wiegje is gegroeid en het daarna alsnog in een ledikant slaapt. Het is dus een persoonlijke afweging of je je pasgeboren baby in een wiegje laat slapen of meteen in een ledikant. Als je kiest voor een veilig bedje en deze op een veilige manier opmaakt, dan zijn beide opties prima. Doe vooral waar jij je goed bij voelt.

Lees ook: Je woning babyproof maken met deze tips
Lees ook: Tips voor het inrichten van een kindvriendelijke slaapkamer

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: