Knuffelen met je baby; fijn, maar ook goed voor de ontwikkeling

Door Marieke
Knuffelen met je baby goed voor de ontwikkeling

Daar zit je dan, op de bank met je pasgeboren baby. Het moment waar je al zo’n lange tijd naar uit hebt gezien. Maar dan wordt toch tijd om je baby even los te laten. Er moet immers ook gegeten worden, op tijd naar bed is ook wel prettig en je hebt ook nog wel wat werk te doen in huis. Herken je het dat je het liefst de hele dag met je baby op de bank wilt zitten om te knuffelen? Natuurlijk hoeft dat niet 24/7, maar urenlang knuffelen kan zeker geen kwaad. Het is ook goed voor de ontwikkeling van je baby. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Huid-op-huid-contact

Je baby is nog maar goed en wel geboren en het ligt al bij jouw op de buik. En dat is niet voor niets dat verloskundigen waar mogelijk je baby direct bij de moeder op de buik legt. Huid-op-huidcontact is namelijk ontzettend belangrijk voor je pasgeboren baby.

Baby’s hebben enorm veel behoefte aan huidcontact, huidhonger. Het liefst zonder kleertjes aan. Kinderen voelen je hartslag, jouw warmte, je baby ruikt jouw geur en gaat mee in jouw ademhaling. Je baby komt tot rust en voelt zich veilig en geborgen. Niet gek dat je baby het zo fijn vindt om met jou te knuffelen.

Oxytocine

Met knuffelen bevorder je de aanmaak van oxytocine. Oxytocine zorgt ervoor dat je je gelukkig voelt, maar het versterkt ook je immuunsysteem. Het helpt je baby rustiger te maken, hartslag laag houden, temperatuur stabiel te houden en om zich enorm veilig te voelen. En dat bevordert weer de hechting. Knuffelen helpt dus bij de aanmaak van oxytocine en het verlagen van stress.

Hersenen

In het eerste levensjaar vindt 80% van de hersengroei plaats. Een baby wordt met 25% van het hersengewicht van een volwassene geboren, bijna alle verbindingen moeten nog worden aangemaakt. Hoe meer verbindingen er ontstaan, hoe beter de hersencellen met elkaar kunnen communiceren. De ervaringen die je baby in het eerste jaar opdoet, stimuleren de ontwikkeling van de verbindingen. Positieve ervaringen dragen bij en zorgen ervoor dat bepaalde stoffen vrijkomen zoals oxytocine die de verbindingen zullen stimuleren. Negatieve ervaringen remmen juist weer af. Daarbij hebben we het niet over huilmomenten als je baby een schone luier moet of honger heeft. Als je je baby langdurig laat huilen dan zorgt dat ervoor dat er veel cortisol wordt aangemaakt, een stresshormoon. Dat zorgt er weer voor dat hersenontwikkeling wordt afgeremd.

Het eerste jaar

Daarom is het belangrijk om je baby lekker veel te knuffelen in het eerste levensjaar. Vanwege de groei van de hersenen, maar ook omdat jij je baby moet helpen om het stressniveau te verlagen. Baby’s kunnen dat nog niet zelf. En omdat iedereen behoefte heeft aan een knuffel is het belangrijk om ook dit na het eerste levensjaar door te zetten. Wie vindt het nu niet fijn om je kindje of je partner eens heerlijk te knuffelen. Maar let wel op, niet iedereen is er even van gediend en dat is ook zo bij kinderen. Als een kindje niet wil knuffelen dan is het ook goed.

Lees ook: Babyzwemmen; dit moet je weten

Tips

Huid-op-huidcontact

Baby’s hebben behoefte aan lichamelijk contact, het liefst op de blote huid. Leg je baby met zijn hoofdje tussen jouw borsten zodat je baby goed jouw hartslag kan horen. Dek je toe met een dekentje en geniet vaan het samenzijn.

Draagdoek

Knuffelen is fijn, maar jij wil ook wel eens je handen vrij hebben om te doen waar jij zin in hebt. Dat wordt mogelijk gemaakt daar het gebruik van een draagdoek. Je hebt je baby heerlijk dicht bij je, terwijl je gewoon je ding kunt doen.

Troosten

Een baby kun je niet verwennen door hem te veel te knuffelen. Het is echt niet zo dat je bij elk kikje wat je baby geeft boven de wieg hoeft te hangen, maar als een baby huilt, dan probeert hij je wat duidelijk te maken. Hij heeft honger, een vieze luier, pijn of zoekt geborgenheid. En jij kunt dat bieden. Als jij je baby troost dan leert hij dat hij zich veilig en geborgen mag weten bij jou. Maar jij kent je kind het beste, jij hoort aan de manier van huilen of er wat is. Volg je moederhart, dat is meestal het juiste wat je kunt doen.

Lees ook: Slaapliedjes voor kinderen; 7 tips
Lees ook: Feiten en fabels over borstvoeding vs. flesvoeding

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: