Je baby koel houden bij extreme hitte; zo doe je dat!

Door Marieke
koel houden

Wat kan het soms warm zijn. Al vindt de een het heerlijk als het kwik boven de 30 graden uitkomt, de ander vindt die temperaturen toch echt te heet. Je loopt de puffen en te zweten en er komt niets uit je vingers. En slapen? Dat lukt je bij deze temperaturen ook niet. Het kost je al moeite om jezelf koelte toe te wapperen, maar als je een baby hebt, dan moet je er ook nog eens voor zorgen dat je baby het ook niet te warm krijgt. Je baby koel houden; hoe je dat kunt doen lees je in dit artikel met veel tips.

Laat je kindje extra drinken

Geef je borstvoeding? Leg je kind dan vaker aan. Belangrijk is dat ook jij meer drinkt dan dat je normaal doet, maar met de hitte zal dat wel lukken. Als je flesvoeding geeft, dan voeg je wat meer water toe aan je fles dan normaal. Geef je baby tussendoor ook een flesje met koud water. Het is mogelijk dat je baby eerst moet wennen aan gewoon koud water. Daarom kun je dit het beste al oefenen voordat het echt warm wordt buiten.

Let in ieder geval goed op uitdrogingsverschijnselen. Baby’s zijn hier extra gevoelig voor, vooral baby’s jonger dan 3 maanden. Uitdroging herken je aan de volgende symptomen:

  • Sufheid, reageert minder snel
  • Droge mond
  • Nauwelijks natte luiers
  • Snelle hartslag en ademhaling
  • Huidplooi blijft omhoog staan als je deze optilt
  • Diepliggende ogen

Trek gelijk aan de bel als je uitdrogingsverschijnselen bij je baby herkent.

Kleding

Kies voor luchtige en losse kleding voor je baby. Dat vind je zelf toch ook het prettigst? Een rompertje bij je baby is vaak al genoeg. Kies bij voorkeur voor kleding van natuurlijke stoffen, zoals katoen. Trek één laagje kleding aan.

De slaapkamer koel houden

Jij vindt het al lastig om in slaap te komen, ook je baby heeft last van de warmte en zal moeilijk in slaap komen. Houd gordijnen overdag goed dicht zodat de zon niet de kans krijgt om in de kamer te schijnen. Vermijd waterdichte matrasbeschermers, deze houden warmte vast en je kindje zal gaan zweten. Haal het dekentje weg, een lakentje is vaak al genoeg. Gebruik een zomerslaapzak van dunne stof en korte mouw. Je kindje hoeft dan ook geen pyjama aan, een rompertje is al genoeg.

Je huis koel houden met een eigen airco

Heb je een ventilator? Vul flessen met water en leg deze in de vriezer. Plaats de flessen met bevroren water voor de ventilator en laat de ventilator draaien. De lucht in de kamer zal flink afkoelen en daarmee kun je ook jezelf koel houden.

Niet in de zon

Het is beter om je baby helemaal niet in de zon te zetten. Let er dan ook weer op dat je baby niet in de tocht staat.
 Een baby van 6 maanden of ouder kun je rustig laten wennen aan de zon. Gebruik een zonnehoedje of petje en smeer je kindje regelmatig in met zonnebrandcrème.

Uit wandelen

Je bent geneigd om de kap van de kinderwagen omhoog te doen als ze zon in de kinderwagen schijnt. Dit is echter niet verstandig. Onder de kap kan het flink warm worden en de warmte kan met moeite weg. Houd de kap omlaag en bescherm je kindje met een parasolletje. Let geen hydrofiele doek over de kinderwagen. Al zorgt het voor schaduw, het houdt ook warmte vast. Als je wel wilt, dan kun je dat het beste voor 11 uur of na 3 uur doen. Op het warmste moment van de dag, tussen 11 en 3, kun je maar het beste binnen zitten.

Een verkoelend badje

Stop je kindje eens extra in bad. Let er wel op dat je geen koud water gebruikt, maar lauw water. Let er wel op dat je baby niet onderkoeld wordt.

Laat je baby nooit alleen in de auto

In de auto kan de temperaturen oplopen tot flinke hoogtes. Laat je baby, nooit, maar dan ook nooit alleen achter in de auto. Nog geen minuut.

Verplaats je in je baby

Vind jij het fijn om in de zomer onder een warme deken te liggen of een dikke trui aan te trekken? Vast niet, je baby dus ook niet. Vraag je af waar jij je het comfortabelst in voelt als het zo warm is. Houd er wel rekening mee dat jij een deken over je heen kunt trekken, of wel iets warmers aan kunt doen als het even wat frisser wordt. Je baby kan dat niet en kan dat ook niet aangeven.

Heb jij nog tips om je baby koel te houden bij hitte?

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: