Je baby badderen; zo doe je dat!

Door Marieke
Badderen

Je bent net trotse ouders geworden van een prachtige zoon of dochter! Alles is nieuw voor je en je voelt je nog wat onhandig als het gaat om de verzorging van je kind. Hoe kun je het beste de luier verwisselen? Hoe kun je je kindje het snelst en het makkelijkst aankleden? Gelukkig is er dan nog een kraamverzorgsters in huis die je precies vertelt hoe je deze dingen het beste kunt aanpakken. Je baby badderen is voor veel ouders ook een spannend dingetje. De baby wordt nat en glibberig en stel je voor dat het hoofdje per ongeluk onder water komt.

Je baby voor het eerst badderen doe je ook samen met je kraamverzorgster. Maar na een week is de kraamverzorgster weer naar huis en moet jij het zelf doen. In dit artikel zetten we alles op een rijtje hoe jij het beste je baby kunt badderen.

Hoe vaak moet je baby in bad?

Een baby wordt over het algemeen niet vies en hoeft zeker niet elke dag in bad. 1 à 2 keer per week is voldoende. Veel badderen is eigenlijk nog helemaal niet zo goed voor de huid van de baby. Natuurlijk zijn er omstandigheden waardoor het fijn is om wel even een extra keertje te badderen. Als je onrustige baby daar ontspannen van wordt is het wel een fijn moment om het extra te doen. En natuurlijk ook als je baby eens van top tot teen onder de poep heeft gezeten.

Kies het juiste moment

Je baby in bad doen vlak na de voeding is niet handig; je baby kan dan nog gaan spugen in bad en dan kun je het badwater gelijk weer weggooien. Een hongerige baby in bad doen werkt ook niet, het gaat dan huilen en geniet er veel minder van. Kies het juiste moment om je baby in bad te doen en dat is voor iedereen weer anders.

Zorg dat alles klaarligt

Zorg ervoor dat je alles bij de hand hebt liggen als jij je baby in bad doet. Leg een washandje, zeep en shampoo binnen handbereik bij het badje. Op de commode zorg je ervoor dat je twee handdoekjes klaar hebt liggen bij de aankleedkussen, maar ook alle kleertjes die je je baby wilt aantrekken (al dan niet verwarmd door de kleertjes rond een kruik te wikkelen).

Vul eerst het badje

Maak voor je het badje vult met water deze eerst schoon. Is het schoon dan kan je het badje vullen terwijl je baby even in de box of het ledikantje ligt. Zorg ervoor dat het water op de juiste temperatuur is, zo’n 37 graden. Een half graadje warmer mag ook, eer dat jij je baby hebt uitgekleed is het water alweer wat afgekoeld. Om de temperatuur te meten kun je een badthermometer gebruiken, maar je kunt ook de punt van je elleboog in het water steken. Als je geen verschil voelt tussen je lichaamstemperatuur en het water, dan is het oké.

Je baby in bad

Staat alles binnen handbereik en is het badje gevuld? Dan kun jij je baby uitkleden en in het badje doen. Zorg ervoor dat het hoofdje van de baby op jouw onderarm rust en dat je een armpje vasthoudt. Je andere hand heb je dan vrij om je baby te wassen.

Als eerste ga je de haren van je baby wassen. Dit doe je door met je hand wat water over het hoofdje te scheppen zodat het was nat wordt. Eigenlijk is dit al voldoende. Shampoo is op die leeftijd nog niet nodig. Vervolgens ga je het lichaampje van je baby wassen. Gebruik daarvoor pH-neutrale zeep. Was je baby niet al te vaak met zeep, want alleen water is eigenlijk al genoeg. De huid van de baby is nog dunner dan jouw huid en het kan daardoor beschadigen.

Je baby mag zeker in het begin nog niet te lang in bad. 5 minuten is meer dan voldoende.

Uit bad

Klaar met badderen? Dan mag de baby uit bad. Breng hem zo snel mogelijk naar een aankleedkussen. Daarom is het prettig als het badje naast de aankleedkussen staat, zodat je je baby alleen maar hoeft over te tillen. De overgang tussen een warm bad en afdrogen is best heel groot. Zodra je baby op de commode ligt, leg je direct een warme doek over je baby heen. Je droogt dan met een andere doek zijn hoofdje af en doet je baby een mutsje op.

Vervolgens droog je je baby stukje bij beetje af, maar wel zo snel mogelijk. Zorg er in ieder geval voor dat alle huidplooitjes goed droog zijn. Dit doe je door je baby droog te deppen en niet door te wrijven. Probeer ook zo snel mogelijk de billetjes droog te krijgen en een luier aan te doen. Je baby zou zichzelf zomaar onder kunnen poepen of plassen en dan kun je weer opnieuw beginnen. Daarna kun je je baby verder aankleden.

Laat je niet afleiden

Zul je net zien; je hebt je baby net in bad of de bel gaat. Of er blijven maar berichten op je telefoon binnenkomen. Laat je absoluut niet afleiden door de bel, de telefoon of wat dan ook. Let altijd goed op je baby tijdens het badderen en laat hem nooit alleen achter.

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: