Een beveiligingscamera heeft niet alleen als functie inbrekers buiten de deur te houden, je kunt er ook allerlei zaken in en rond de woning mee controleren. Hoe betrek je kinderen bij home security, en wat moet je weten over het domotica protocol? Dat en meer kun je lezen op deze pagina.
Samen met je kinderen een camera installeren
Je wilt een goedkope beveiligingscamera kopen om de woning beter te beveiligen. Er zijn sets met meerdere IP camera’s die voordeliger zijn dan nu een camera kopen, en er later nog eentje bij. Je kunt ook kiezen voor een multifunctionele smart home camera met bijvoorbeeld een alarm die veel waar voor je geld biedt. Wanneer je kinderen in huis hebt is het goed om ze te betrekken bij de aanschaf, installatie én het gebruik. Wanneer zij ook gebruik kunnen maken van de IP camera tool voor bijvoorbeeld een smartphone of tablet, dan zien ze ook direct dat je geen politieagentje wilt spelen in huis. En wanneer je zelf niet thuis bent en er onraad is, dan kunnen de kinderen direct alarm slaan wat de veiligheid thuis zal verhogen.
Welk domotica protocol gebruiken?
Nu wordt vaak gesproken van huisautomatisering of een smart home, voorheen werd dit meestal domotica genoemd. Dit waren in het begin professionele systemen die je als consument niet zelf kon installeren omdat het te ingewikkeld was, of omdat je gewoon niet zelf in de winkel deze producten kon kopen. Denk aan beveiliging voor senioren om ze langer zelfstandig te laten wonen. Als domotica protocol werd bijvoorbeeld KNX gebruikt, dit systeem werkt met draden en zit complex in elkaar. Toen kwam er KlikAan / KlikUit wat een stuk eenvoudiger werkt. Deze KAKU systemen werken naar één richting op 433 MHz. Bij een lamp inschakelen kan de lamp geen signaal terugzenden of de lamp ook echt aan staat. Het is een eenvoudige oplossing en betaalbaar.
Een ander domotica protocol is ZigBee, dat werkt op de 2.4 GHz frequentie en laat je allerlei apparaten op afstand bedienen. In tegenstelling tot KAKU ondersteunt ZigBee wél tweeweg verkeer, helaas maakt niet iedere fabrikant gebruik van exact hetzelfde protocol. Dat is lastig wanneer je een Osram lamp aan een IKEA lamp wilt koppelen, en dat toch niet lukt. Z-Wave is een tweeweg netwerk protocol op basis van een RF mesh netwerk dat voor zowel professionele als voor particuliere oplossingen ingezet wordt. Alle apparaten die werken met Z-Wave worden “knopen” om samen een soort interactieve ‘communicatie deken’ te vormen.
Breng apparaten samen
Somfy is een Frans bedrijf dat allerlei smart home toepassingen ontwikkeld, naast eindproducten leveren ze ook uitbreidingen om te werken met de Z-Wave en Zigbee protocollen zodat je vrijwel alle slimme apparaten van alle fabrikanten kunt gebruiken. Somfy heeft overigens een eigen RTS systeem om bijvoorbeeld raamdecoratie en rolluiken elektrisch te bedienen. Dat zijn twee praktische toepassingen in huis, zeker als je kinderen hebt. Daarnaast hebben ze io-homecontrol ontwikkeld wat werkt met producten van bijvoorbeeld Velux, Hitachi en Honeywell. De Somfy TaHoma hub werkt met Z-Wave zodat je enorm veel apparaten van diverse merken probleemloos met elkaar kunt laten communiceren.
Is al die straling goed voor je?
Je wilt niet als gezin in een magnetron wonen, hoe zit het eigenlijk met al die straling in huis? Als je bedenkt dat een Wifi box 0,1 watt uitzendt en een smartphone 1 watt valt dit reuze mee. Draadloze apparaten met een ingebouwde motor zoals een elektrisch gordijn verbruiken slechts milliwatts. En omdat je deze apparaten niet continue gebruikt is de straling te verwaarlozen. Apparaten op radiogolven sturen duizenden malen minder straling uit dan een mobiele telefoon, dus maak je geen zorgen over je smarthome!
Goedkope beveiligingscamera
Voor veiligheid is geen prijs te bepalen, toch zou het wel prettig zijn wanneer je een goedkope beveiligingscamera kunt kopen die toch goed werkt. Het duurste toestel is zeker niet altijd nodig, sla ook liever de goedkoopste opties over omdat daar teveel bezuinigd wordt op belangrijke features. Voor binnen heb je geen hoge IP rating (niet hetzelfde als Internet Protocol) nodig, dat scheelt. Een Full HD beeld is wel aan te raden. Let ook zeker op de IP camera tool en de mogelijkheid om apps te gebruiken op een smartphone of tablet. Zo kun je precies bepalen welke gezinsleden toegang hebben tot de apparatuur en wat ze ermee kunnen of mogen doen. Een goedkope beveiligingscamera zal doorgaans ook met een meer eenvoudig domotica protocol werken, controleer of je de camera kunt koppelen met andere slimme apparatuur.
Met slimme software tools zoals If This Then That (IFTTT) kun je veel handige koppelingen maken, daarnaast leggen dit soort tools ook de basis voor meer inzicht hoe programmeren werkt. Dat is zeker voor opgroeiende kinderen ideaal om ze bekend te maken met programmeren.