Een van de kwaaltjes waarmee je te maken kunt hebben tijdens de zwangerschap is ijzertekort. En dat kan best vervelend zijn en voor flink wat duizeligheid en vermoeidheid zorgen. Hoe het ijzertekort ontstaat, en hoe je er weer vanaf komt, kun je lezen in dit artikel.
IJzertekort; zo kom je eraan
Tijdens de zwangerschap heeft je ongeboren baby ijzer nodig voor de aanmaak van extra bloed. Dat ijzer wordt uit jouw bloed gehaald en daarom heb je meer ijzer nodig dan normaal.
In rode bloedcellen zit hemaglobine. HB is nodig om zuurstof via het bloed naar de cellen in het lichaam te vervoeren. Als je het hebt over het HB-gehalte dan is dat de verhouding tussen de hoeveelheid Hb en de rest van het bloed. Als je zwanger bent is het Hb-gehalte lager dan normaal. Dit komt omdat je tijdens de zwangerschap meer bloed in je lichaam hebt. In week 30 van je zwangerschap is je Hb-gehalte het laagst. Een natuurlijke daling is normaal en ook niet erg. Als het echter te sterk daalt en onder een bepaalde waarde komt, dan kunt je last krijgen van klachten.
IJzertekort; de symptomen
De onderstaande symptomen kunnen wijzen op een ijzertekort. Heb je ergens last van, bespreek dit altijd met de verloskundige. Je klachten kunnen wijzen op een ijzertekort, maar ook op andere kwalen. Daarom is het altijd goed om het te bepreken zodat je verloskundige het goed kan checken.
- Vermoeidheid
- Zwak gevoel
- Duizeligheid
- Gevoel van flauwvallen
- Kortademigheid
- Onregelmatige hartslag, hartkloppingen
- Weinig eetlust
- Moeite om te concentreren
- Pijn in de borst
- Bleke huid
- Hoofdpijn
Controle
Tijdens je zwangerschap wordt je bloed 2x gecontroleerd. De eerste keer is direct al tijdens je eerste bezoek aan de verloskundige aan het begin van je zwangerschap. De tweede keer is zo rond de 30e week, omdat dan het Hb-gehalte het laagst is. Heb je een verhoogd risico, dan zul je vaker gecontroleerd worden.
IJzertekort; zo kom je eraf
IJzerrijke voeding kan bloedarmoede door ijzertekort voorkomen. Er zijn een aantal voedingsmiddelen waar veel ijzer in zit.
- Vlees, vis en gevogelte: In vlees zit veel ijzer, in het bijzonder in rundvlees en lamsvlees.
- Graan: en dan met name volkoren producten bevatten veel ijzer
- Groenten: denk dan aan peulvruchten, broccoli, andijvie, courgette en groene bladgroenten
- Gedroogd fruit: rozijnen, vijgen, abrikozen, dadels, pruimen
- Overig: noten, zaden, ei, appelstroop en tofu
De opname wordt gestimuleerd door deze voedingsmiddelen gelijktijdig met vitamine c (fruit) te eten. Koffie, thee en melkproducten remmen de opname weer af. Drink daarom geen glas melk bij de volkoren boterham met appelstroop, neem je glas melk liever op een later moment. Een glas versgeperst sinaasappelsap is beter.
Bij een gezond en gevarieerd eetpatroon krijg je vanzelf al voldoende ijzer binnen.
IJzertabletten
Eet je gezond en gevarieerd, maar heb je alsnog een te laag Hb-gehalte? De huisarts of verloskundige kan ijzertabletten voorschrijven om je Hb-gehalte weer op pijl te brengen.
IJzertekort; wat zijn de gevolgen voor de baby
IJzertekort is doorgaans niet gevaarlijk voor jou of de baby. Je baby zorgt er wel voor dat het zelf genoeg ijzer krijgt dat hij nodig heeft. Als IJzertekort niet wordt behandeld brengt dat wel risico’s met zich mee. De kans op een vroeggeboorte en een laag geboortegewicht is dan groter. En jij voelt je niet lekker, bent zwakker en kwetsbaarder voor infecties. Maar omdat de verloskundigen het Hb-gehalte goed in de gaten, waardoor het meestal niet voor problemen zorgt.