Huiswerk maken; 8 tips

Door Marieke
Huiswerk

Al op jonge leeftijd krijgen kinderen huiswerk mee, soms zelfs al in groep 4. Vooral in het begin zal je kind nog wel wat begeleiding van een ouder nodig hebben. Het beste kun je je kind van begin af aan goed begeleiden als het gaat om het huiswerk maken. Zo kan je kind het langzaamaan proberen om het zelfstandig op te pakken zonder dat jij hem achter z’n vodden hoeft te zitten. In dit artikel geven wij 8 tips.

Tip 1: houd het leuk!

Het moet voor je kind leuk zijn om huiswerk te maken. Huiswerk kun je het beste laten maken op de dag dat je kind het mee naar huis krijgt, of de dag daarna. Op dat moment voelt je kind het minste tijdsdruk en lopen jullie niet zo te stressen of het wel op tijd afkomt. Bewaar het huiswerk in ieder geval niet tot de laatste dag.

Tip 2: plan een vast moment op de dag voor huiswerk

Duidelijkheid; daar is je kind het meest bij gebaat. Plan een vast tijdstip op de dag om huiswerk te maken. Dit kan bijvoorbeeld gelijk na schooltijd zijn nadat je kind eerst wat heeft gedronken en gegeten. Dit kan bijvoorbeeld ook direct na het eten zijn.

Tip 3: vast plek

Laat je kind ook een vaste plek kiezen. Is dat aan de keukentafel of liever boven op zijn eigen kamertje? Kies samen een goede plek. Eerst kun je eventueel ook een tijdje een aantal plekken uitproberen en daarna de fijnste plek uitkiezen. Laat het in ieder geval de plek zijn waar je kind zich het meest veilig voelt, maar ook het minst wordt afgeleid.

Tip 4: geen smartphone of tablet in de buurt

Ook dit kan een afspraak zijn wat je van begin af aan invoert. Op de plek waar huiswerk gemaakt wordt ligt geen laptop, tablet of smartphone. Tenzij het nodig is voor huiswerk natuurlijk. En als jij je kind helpt, houd jij je dan ook aan die afspraak. Help je kind met volle aandacht, laat ook jouw smartphone op een andere plek liggen.

Tip 5: maak een planning

In het begin krijgt je kind vaak nog maar voor één vak huiswerk mee naar huis. Maar na loop van tijd wordt het meer en meer als voorbereiding op de basisschool. Dan kan het al verstandig zijn om een agenda aan te schaffen waar het huiswerk in opgeschreven wordt. Zo heb je direct al een handig overzicht wanneer iets ingeleverd moet worden. Bespreek dan eerst samen wat er eerst en wat daarna gemaakt moet worden. Laat je kind ook benoemen waarom hij die keuze zo maakt. Zo krijgt je kind inzicht in het maken van een planning.

Tip 6: observeren

Vooral in het begin is het belangrijk dat je kijkt waar je kind behoefte aan heeft. Kan het in één ruk al het huiswerk in één keer af maken? Of heeft het behoefte aan een tussendoortje, wat drinken of aan 10x de trap op en neer rennen tussendoor. Als je weet waar het behoefte aan heeft, kun je het dagelijks toepassen bij het maken van huiswerk. Even een onderbreking kan heel goed zijn om het daarna weer geconcentreerd en gemotiveerd op te pakken.

Tip 7: laat weten dat jij er voor hem bent

Je hoeft natuurlijk niet de hele tijd naast je kind te zitten bij het maken van huiswerk. Maar laat je kind wel weten dat hij jou altijd mag roepen als hij ergens niet uitkomt of dat hij overhoort wil worden. Laat weten dat jij altijd voor hem klaarstaat, ook als het gaat om het maken van huiswerk.

Tip 8: wie maakt het huiswerk?

Maakt je kind het huiswerk, of maak jij het? Als je je kind goed wil voorbereiden laat dan je kind zelf het huiswerk maken. Als er fouten zijn gemaakt, dan zij het zo! Jij hoeft het niet te verbeteren. Natuurlijk mag je wel helpen als je ziet dat er consequent fouten zijn gemaakt. Maar het maken op zich, dat doet je kind!

Leestip: De eerste schoolweken; zo ga je om met een prikkelbaar kind

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: