Hoe voorkom je een leesdip in de vakantie; 7 tips

Door Marieke
Leesdip

Het hele schooljaar door wordt er veel gelezen. Niet alleen op school, ook wordt er thuis vaak veel geoefend met lezen. In de vakantie hoef je even niet met school bezig te zijn. Lekker buitenspelen, zwemmen of op vakantie gaan is natuurlijk veel leuker en belangrijker. Maar uit onderzoek is gebleken dat veel kinderen tijdens een zomervakantie 2 AVI-niveaus achteruitgaan. En dat is best veel. Deze terugval wordt ook wel vakantiedip, zomerdip of leesdip genoemd. Ook in de vakantie is het dus belangrijk dat kinderen blijven lezen. In dit artikel geven wij 7 tips om kinderen te stimuleren en te motiveren om te gaan lezen en zo een leesdip probeert te voorkomen.

Leesbingo

Maak voor je kind een bingo-kaart met daarop een aantal vakje. In elke vakje schrijf je een leuke, gekke plek. Bijvoorbeeld:

Ik heb 10 minuten gelezen:

  • in mijn pyjama
  • op de schommel
  • liggend in het gras
  • in de speeltuin
  • voor het ontbijt
  • voor het slapengaan
  • tegen een boom
  • in het bos
  • op het toilet
  • enz. enz.

Elke keer als een kind een van de opdrachten heeft voltooid, mag het een kruisje in het vakje zetten. Is het blad helemaal vol? Dan geef je je kind een vooraf afgesproken beloning. Je kunt ook per kolom een kleine beloning geven en voor het hele blad een grotere beloning.

Lezen is lezen

Het maakt niet uit wat een kind leest, als ze maar lezen! Dit kan een leesboek zijn, een informatief boek, maar een stripboek is ook prima! Lezen is lezen. Ga naar de bieb en laat kinderen zelf hun leukste boeken uitzoeken.

Nederlands ondertiteld

Ga je als gezin een film kijken? Zet de film eens op een Nederlandse ondertiteling in plaats van Nederlands gesproken. Zo pikken ze toch weer pak ‘m beet anderhalf uur lezen mee.

Geef het goede voorbeeld

Vind jij zelf lezen ook zo fijn? Maak er dan met elkaar een gezellig momentje van. Bedenk met elkaar een fijne plek om te gaan lezen. Dit kan op een picknickkleedje in het park zijn. Op het grote bed van papa en mama. In de tuin op het gras. Op de loungebank in de tuin of op de bank in de woonkamer. Kruip lekker dicht tegen elkaar aan. Neem er wat lekkers bij en geniet van het gezinsmomentje lezen.

Ga koken of bakken

We schreven het al eerder, lezen is lezen, of het nu een leesboek of een stripboek is, het belangrijkste is dat kinderen leeskilometers maken. Je kunt ook een recept lezen. Zoek met je kind een lekker recept op. Dit kan een recept zijn voor het avond eten, maar ook voor een toetje, een zoet recept of een recept voor de barbecue. Laat het kind het recept lezen en lees het begrijpen wat ze moeten doen. Zo heb je een leuke activiteit en een gezellige momentje samen.

De vakantiebieb

Lezen kan in een boek, maar lezen kan ook op een tablet of op de telefoon. Installeer de app vakantiebieb en laat je kind een boek uitzoeken die het aanspreekt. Laat je kind eens een keer dat boek via je telefoon of tablet lezen. Weer eens wat nieuws en weer eens wat anders. Een goede motivatie om je kind een boek te laten lezen. Er staan niet alleen boeken voor kinderen op, ook voor volwassenen staan er leuke boeken op. Dat wordt ruzie wie de telefoon mag.

Luisterboeken

Luisteren en lezen tegelijk. Ga naar de bieb en zoek een leuke luisterboek, maar zoek ook dezelfde leesboek. Laat je kind het boek luisteren, terwijl het gelijk meeleest in het boek. Ideaal ook tijdens de autorit naar je vakantiebestemming!

Hoe zorgen jullie ervoor dat er leeskilometers gemaakt worden en een leesdip voorkomt tijdens de vakantie?

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: