Het leed wat haren kammen heet

Door Marieke
Tips hoe je haren kammen aangenamer maakt voor je kind.

Schreeuwt jouw kind het uit wanneer je de haren kamt? Een vervelende situatie, want haren kamen is iets wat dagelijks terugkeert, soms zelfs meerdere keren op een dag. De pijn tijdens het haren kammen komt vaak door de klitten in het haar. Gelukkig zijn er een aantal tips te geven om het probleem bij de kern aan te pakken en waarmee je zo pijnloos mogelijk de haren van je kind kunt kammen of borstelen.

Haren wassen

Een dagelijkse wasbeurt met shampoo is bij kinderen helemaal niet nodig omdat het haar van een kind nog niet snel vet wordt. Eén of twee keer per week wassen is meestal wel voldoende. Wanneer er bijvoorbeeld zand in het haar zit, omdat je kind in de zandbak heeft gespeeld, kun je het waar met alleen water wassen. Het zand spoelt dan vanzelf uit het haar.

Het klinkt misschien gek, maar als je kind langere haren heeft, dan is het handig om deze haren uit te borstelen vóór dat je kind in de douche stapt. Door het vooraf te borstelen kun je klitvorming voorkomen.

Veel kinderen vinden het fijn om nog even lekker onder de douche te staan en te spelen in de douche. Het is dan verstandig om eerst te wassen en de haren te wassen voordat je je kind in de douche laat spelen. Wanneer je het wassen van de haren als laatste doet, kan het geduld al wat op raken en schiet het haren wassen ook minder op.

Gebruik Anti-klitshampoo

Hoewel je daarmee niet alle klitten voorkomt, helpt het toch zeker; antiklitshampoo. Was het haar van je kind met een antiklitshampoo om het haar al een stuk makkelijker door te kunnen kammen.

Crèmespoeling

Vervolgens kun je het haar inwrijven met een crèmespoeling. Een crèmespoeling maakt je haar lekker zacht waardoor het makkelijker is om door te borstelen.

Haren drogen

Na het douchen kun je de haren van je kind drogen met een handdoek. En dat kan juist weer klitten, maar ook beschadigingen veroorzaken.  Probeer daarbij niet te hard door het haar te wrijven met de handdoek, maar dep het haar als het ware droog. Wikkel vervolgens een handdoek om het haar zodat het nog even wat verder kan drogen.  

Lees ook: Haren wassen kind; 8 handige tips

Haren kammen

Nat haar kammen gaat vaak nog wat makkelijker dan droog haar kammen. Geef je kind een eigen borstel. Een is borstel is hygiënischer. Kies ook voor een kwalitatief goede borstel waar je het haar niet mee beschadigt. Fijne borstels zijn bijvoorbeeld de Tangle Teezer of een bamboe borstel. Bijvoorbeeld een bamboe houten kam is goed voor je haar, beter dan een plastic borstel met nopjes. Voor dat je het haar gaat borstelen kun je het haar inspuiten met een antiklitspray of serum. Dit maakt het haar gladder en zachter waardoor het haren borstelen stukken makkelijker gaat.

Borstel het haar van boven naar beneden en houdt het haar bij de hoofdhuid vast zodat je er zo min mogelijk aan trekt. Werk op die manier pluk voor pluk af.

Afleiding

Tijdens het haren borstelen kun je je kind het beste wat afleiding geven. Laat het bijvoorbeeld een boek lezen of een filmpje kijken. Dan is het minder op het kammen van het haar geconcentreerd en zal het ook minder pijn doen. Jongere kinderen kun je ook een pop met haar en een borstel geven en tegelijkertijd het haar van de pop laten borstelen.

Naar bed

Als je kind naar bed gaat kun je het beste het haar even invlechten. Daarmee voorkom je in de ochtend al een heleboel klitten. Al helemaal als het haar nog nat is van de douchebeurt voor het slapen gaan.

Lees ook: Je woning babyproof maken met deze tips
Lees ook: Haar doneren; dáár doe je het voor

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: