Gebeden voor kinderen

Door Marieke
Gebeden voor kinderen

Veel kinderen houden van vaste rituelen. Een vaste volgorde van opstaan tot naar school gaan. Een vaste volgorde bij het naar bed gaan. Als de dingen net even ietsje anders gaan dan anders raken veel kinderen een beetje van slag. Ook als het gaat om geloofsopvoeding zijn kinderen gebaat bij vaste rituelen. Een vast ritueel kan zijn om een gebedje op te zeggen of te zingen voor het eten, maar ook voor het slapengaan. Er zijn een aantal gebeden voor kinderen die kinderen zelf kunnen opzeggen of zingen. Wij zetten in deze blog een aantal gebeden voor kinderen op een rijtje.

Gebeden voor het slapengaan

Ik ga slapen, ik ben moe

Dit gebed is denk ik wel het bekendste gebedje voor het slapengaan. Vele ouderen kennen dit gebedje ook wel. Maar de moeilijke woorden zijn niet meer van deze tijd en dat maakt het gebedje niet meer zo toegankelijk voor kinderen. Er is een nieuwere versie waarin de moeilijkere woorden vervangen zijn en de kinderen van nu dit versje beter zullen begrijpen.

Ik ga slapen ik ben moe
Here dek mij lekker toe
met Uw liefde warm en zacht
en bewaar mij deze nacht

Alles leg ik voor U neer
ook mijn stoute dingen Heer
doe mijn zonden weg bij mij
Here Jezus, maak mij vrij

Zorg voor kinderen in nood
geef de arme mensen brood
laat de zieken als het mag
beter worden op een dag

Zorgt U voor ons hele huis
als we buiten zijn of thuis
ja ik bid voor iedereen
sla Uw armen om ons heen

Laat mij weer gezond en fris
opstaan als het morgen is
geef dat ik weer spelen mag
dank U wel voor deze dag

Amen

Onze Vader

Het Onze Vader is een gebed dat letterlijk zo in de bijbel beschreven staat en Jezus leerde aan zijn leerlingen. Elly en Rikkert maakte een melodie op deze letterlijke tekst en wordt veel voor het eten en voor het slapengaan gezongen. Ook op de (Christelijke) scholen is het Onze Vader een bekend lied en wordt het vaak aan het begin of aan het eind van de dag gezongen. Maar niet alleen Elly & Rikkert heeft een lied van dit gebed gemaakt, ook bijvoorbeeld Marcel & Lydia Zimmer en Elise Mannah en vele anderen hebben van dit gebed een prachtig lied gemaakt, al dan niet met wat andere bewoordingen.

Onze Vader die in de hemelen zijt
Uwe naam worde geheiligd
Uw koninkrijk kome
Uw wil geschiede
Op aarde zoals in de hemel

Geef ons heden ons dagelijks brood
En vergeef ons onze schulden
Gelijk ook wij aan anderen vergeven
En leidt ons niet in verzoeking
Maar verlos ons van de boze

Want van U is het koninkrijk
En de kracht en de heerlijkheid
Tot in eeuwigheid
In eeuwigheid
Amen

Je hoeft niet bang te zijn

‘Je hoeft niet bang te zijn’ is een prachtig lied voor het slapengaan. Vooral als kinderen bang zijn omdat het bijvoorbeeld stormt, hard regent of onweert kan dit lied een troostend lied zijn om te zingen.

Je hoeft niet bang te zijn,
al gaat de storm tekeer.
Leg maar gewoon je hand,
in die van onze Heer.

Je hoeft niet bang te zijn,
als oorlog komt of pijn.
De Heer zal als een muur,
rondom je leven zijn.

Je hoeft niet bang te zijn,
al gaan de lichten uit,
God is er en hij blijft,
als jij je ogen sluit.

Hoger dan de blauwe luchten

Ook dit gebedje is er één uit de oude doos.

Hoger dan de blauwe luchten
en de sterretjes van goud
woont de Vader in de hemel
die van alle kinderen houdt.

Ook voor zieke kinderen zorgt hij
kent hun tranen, kent hun pijn
Ja voor groten en voor kleinen
Wil de Heer een helper zijn.

Op de blijde lichte dagen, 
In de lange, donk’re nacht, 
Altijd wil Hij voor ons zorgen, 
Altijd houdt Hij trouw de wacht.

Daarom vragen wij eerbiedig
Vouwen wij de handen saam
Heer die altijd naar ons luistert
neem ook ons gebedje aan.

Met mijn handen samen

LIEVE GOD

Met mijn handen samen
en mijn ogen dicht
kom ik met U praten
Vader van het licht.

Ik wil U bedanken,
ook voor deze dag.
Wilt U voor mij zorgen
dat ik groeien mag?

Wilt U mij ook helpen
als ik speel of leer,
om bij U te blijven
heel dicht bij U, Heer?

Zegen alle kinderen.
Mensen groot en klein.
Laat er vrede komen,
laat er liefde zijn.

Amen.

Of het donker is of licht

Of het donker is of licht
‘k doe mijn beide ogen dicht.
Dank U Heer, dat u mij kent
En u altijd bij mij bent.

Aan het eind van deze dag

Aan het eind van deze dag,
dank ik dat ik praten mag,
met mijn God die heel dichtbij,
als een Vader zorgt voor mij.

Lees ook: Slaapliedjes voor kinderen; 7 tips

Dankliedjes voor het eten

Hieronder delen wij een aantal gebeden voor kinderen die je kunt zingen of opzeggen voordat je gaat eten. Wat langere gebeden, maar ook een aantal korte zodat het ook voor de allerkleinsten snel te leren is.

Dankliedje voor het eten

Een hapje voor de pop
Een hapje voor de beer
Alle hapjes komen van de Heer
Een hapje voor jou
En nog eentje meer
Alle hapjes komen van de Heer

Dank U wel dank U wel
Voor het eten op mijn bord
Wilt U zorgen
Nu en morgen
Dat ik daardoor groter word

Dank U wel
Dank U wel
Dat het lekker heeft gesmaakt
Wilt U zorgen
Nu en morgen
Dat het mij weer sterker maakt

Dank U wel dank U wel
Dat U alles heeft gemaakt

Voor al uw goede gaven Heer

Een gebedje voor het eten, kort maar krachtig!

Voor alle goede gaven, Heer, zij u de dank en eer.
Wij danken u voor dagelijks brood, kracht en gezondheid Heer.
Halleluja, halleluja, halleluja, amen.

Kort gebedje voor het eten

Lieve God
Zo bidden wij
Zegen ons eten
En wees ons nabij

Welke gebeden voor kinderen ken jij? Deel ze gerust in een reactie hieronder.

Lees ook: Doorslapen; zo lukt het misschien wel!
Lees ook: 5 tips bij het kiezen van het juiste dekbed

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: