Gaatjes schieten bij kinderen; dit moet je weten

Door Marieke
Gaatjes schieten bij kinderen

ze Oorbellen schieten bij kinderen, wanneer doe je dat eigenlijk? De ene ouder doet het al als het kindje nog een jonge baby is. De andere ouder doet het pas als het kind zelf al vele malen aangeeft oorbelletjes te willen. In dit artikel vertellen wij je alles wat je moet weten over het laten gaatjes schieten van oorbelletjes bij kinderen.

Oorbellen bij kinderen; welke leeftijd?

Daarover zijn de meningen verdeeld en het is vaak ook cultuur bepaald. In een aantal culturen is het namelijk heel gewoon dat baby’s al op heel jonge leeftijd oorbelletjes hebben. Mensen uit andere culturen zijn juist erg tegen oorbelletjes op jonge leeftijd en in bepaalde geloofsgemeenschappen is het hebben van oorbellen helemaal niet toegestaan. Wat je wel moet weten is dat kinderen onder de 16 jaar altijd toestemming moeten hebben van de ouders.

Daarnaast heb je ook met de juwelier te maken. Er zijn juweliers die zelf een minimum leeftijdsgrens van bijvoorbeeld 6 jaar stellen. Zij vinden dat kinderen op die leeftijd al zelf kunnen kiezen of ze al dan niet oorbelletjes willen.

Zweerknopjes van chirurgisch staal uitzoeken

Als je besloten hebt dat je kindje oorbelletjes mag dan is het goed om te kijken bij welke juwelier je binnenstapt. Zoals in bovenstaande alinea beschreven stellen sommige juweliers een minimum leeftijdsgrens. Het is goed om dat van tevoren even na te kijken op de website. Daarmee voorkom je wellicht een teleurstelling bij je kind. In veel gevallen hoef je geen afspraak te maken, je kunt zo binnenstappen.

Als je binnen bent, mag een kind als eerste oorbelletjes uitzoeken. Dit zijn zweerknopjes van chirurgisch staal en deze moeten minimaal 6 weken blijven zitten. Het assortiment waaruit je kunt kiezen is niet enorm groot, maar voor elke doelgroep zijn zeker voldoende leuke oorbelletjes te vinden, in verschillende prijsklasses.

Lees ook: Fietsen met kinderen; 6 praktische tips

Gaatjes schieten; hoe gaat dat in zijn werk

Als de oorbelletjes zijn uitgekozen, dan kunnen de gaatjes daadwerkelijk worden geprikt. Je kind mag op een stoel plaatsnemen en de oren worden vervolgens ontsmet. Daarna wordt er met een jodiumstift een stipje op beide oren gezet waar de oorbelletjes zouden moeten komen. Er wordt goed gecontroleerd of het stipje wel op de juiste plek zit, want het is natuurlijk niet de bedoeling dat ze niet gelijk komen te zitten.

Daarna worden er gaatjes in het oor gemaakt met een schietapparaatje. Er zijn juweliers die gaatjes in beide oren tegelijk schieten. Zo heeft het kind maar één schrikreactie is het daarna al helemaal klaar. Daarmee voorkom je dat het kind na één oor al niet meer wil. Wil je dat ze in beide oren tegelijk gaatjes maken? Kijk van tevoren goed op de website van de juwelier hoe zij te werk gaan, of bel anders even als je het niet kunt vinden.

Het schieten zorgt voor een schrikreactie en deze schrikreactie kan wat tranen veroorzaken. Het kan ook wat pijn veroorzaken, maar dat is meestal snel over.

Nabehandelen

Met alleen gaatjes schieten ben je er nog niet. De gaatjes in de oren zullen moeten genezen en dat kan even duren. Daarom is een behandeling met druppels heel belangrijk. Een flesje vloeistof krijg je mee van de juwelier. Het is de bedoeling dat je een aantal keer op een dag wat vloeistof bij de oorbelletjes druppelt en de oorbelletjes draait. Hiermee kun je complicaties zoals ontstekingen voorkomen. In slechts een enkel geval kan het oortje ontsteken, maar meestal, met een goede nabehandeling, gaat het hartstikke goed en kan je kindje na een week of 6 echte oorbelletjes uitzoeken.

Wat kost het?

Wat het kost is natuurlijk per juwelier afhankelijk, maar het hoeft niet duur te zijn. Vaak is het gaatjes schieten zelf gratis. Wel zul je natuurlijk oorbelletjes moeten aanschaffen, de goedkoopste zijn al verkrijgbaar tussen de € 10,00 en € 15,00. Ook een flesje vloeistof kost een euro of 8,00. Voor rond de € 20,00 kun je dus al klaar zijn. Natuurlijk kun je het zo gek maken als je wilt door duurdere oorbellen te kiezen. En ook nu geldt weer; kijk van tevoren goed op de website om verrassingen te voorkomen.

Lees ook: Over hoeveel slaap een schoolkind nodig heeft!
Lees ook: De eerste schoolweken; zo ga je om met een prikkelbaar kind

 

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: