Feiten en Fabels over douchen of in bad

Door Marieke
Douchen

Elke dag douchen of in bad. Je kind moet toch schoon zijn? Maar wist je dat dat eigenlijk helemaal niet nodig is om je kind dagelijks te laten douchen. Het is zelfs niet goed voor de huid van je kindje. In dit artikel vertellen we je alle feiten en weerleggen we de fabels als het gaat om badderen en douchen.

Fabel: je hebt zeep nodig om te wassen

Nee, dit is niet waar. Je hebt helemaal geen zeep nodig om je kindje schoon te boenen. Zeep tast de natuurlijke vetlaag aan en droogt de huid uit. Bij een normale huid kan het echt geen kwaad als je je kindje af en toe eens inzeept, maar als je kind al een droge huid heeft, dan is zeep echt uit den boze.

Wil je toch zeep gebruiken? Kies dan voor ongeparfumeerde zeep.

Feit: laat je kies vies worden, dat is goed voor de weerstand

Het immuunsysteem wordt zeker sterker als het wordt geprikkeld. Als er geen prikkels zijn, dan raak het immuunsysteem verzwakt. Te schoon en té hygiënisch is dus niet goed. Laat het immuunsysteem langzaam wennen aan pollen, haren en ander vuil zodat het de kans krijgt om antistoffen op te bouwen.

Fabel: douchen is beter voor je huid dan in bad gaat

Nee, dit is niet zo. Wat wel zo is, is dat je kind meestal langer in bad zit dan onder de douche staat. Als je de duur van een badbeurt beperkt dan is het echt niet beter of slechter voor de huid dan een douchebeurt. Een ander punt is de temperatuur van het water. Hoe warmer het water, hoe eerder de huid uitdroogt. Kies voor lauwwarm water als de beste temperatuur voor het bad én voor de douche.

Fabel: je moet je dagelijks wassen

Elke dag uitgebreid in bad of douchen is echt niet nodig. Natuurlijk was je wel het gezichtje, de handen en de billen, maar een dagelijkse complete wasbeurt is niet nodig. Eén of twee keer per week is prima. In de zomer, als kinderen vaker buiten spelen, zullen ze wellicht vaker een schoonmaakbeurt nodig hebben dan in de winter. Maar als kinderen niet vies zijn geworden is het niet nodig om in de douche te gaan.

Feit: Stomen in de douche is niet goed voor kinderen

Dat klopt. Het is voor kinderen niet zo’n goed idee om te stomen. Stomen helpt natuurlijk wel tegen een verkoudheid en helpt de neusholtes weer vrij te maken, maar kinderen kunnen ernstige brandwonden oplopen als ze in aanraken komen met heet water. Daarom is het niet verstandig om je kind te laten stomen.

Feit: droge huid bij kinderen komt door te veel douchen

Voorkom een droge huid; douche één keer per week en gebruik geen zeep. Een droge huid springt open en daardoor kunnen er kloofjes en ontstekingen ontstaan. Als je kindje een droge huid heeft, smeer de huid dan in met een vettige crème.

Fabel: eczeem is een teken van een gebrekkige verzorging

Nee, juist het omgekeerde. een veel voorkomende oorzaak van eczeem is dat we té hygiënisch zijn.

Tieners

Als je kind een jaar of tien is, dan wordt het een ander verhaal. Zweetklieren doen z’n werk en vooral in de oksels en schaamstreek kunnen ze flink gaan stinken. Als ouders merk je snel genoeg wanneer het moment daar is. Dan is vaker wassen wel zo prettig.

Hoe vaak ga jouw kindje in bad of in de douche?

Leestip: je baby badderen; zo doe je dat

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: