Feiten en fabels over borstvoeding vs. flesvoeding

Door Marieke
Flesvoeding

Als je zwanger bent dan komt de onvermijdelijke vraag; ga je flesvoeding geven of borstvoeding geven? Waar je ook voor kiest, kies waar jij zelf het prettigst bij voelt. Als dat borstvoeding is, is dat borstvoeding, als dat bij flesvoeding is, dan is dat ook goed. Als jij hetgeen kiest waar jij blij van wordt, dan draag je dat over aan je kind. Als je kiest voor borstvoeding ‘omdat men vindt dat dat het beste voor je kind is en jij wilt toch ook het beste voor je kind’, maar eigenlijk wil je zelf niet, dan word jij niet gelukkig, maar je kind ook niet. Happy mom = happy kid. Laat je niet opjutten door dan maar te doen wat men vindt.

Maar als je het hebt over borstvoeding en flesvoeding, dan gaan er heel wat fabels de wereld rond. Wij zullen een aantal feiten noemen, maar ook een aantal fabels weerleggen.

1. Met flesvoeding weet je precies hoeveel je kind drinkt = feit

Dat klopt. Als je flesvoeding geeft, dan weet je precies hoeveel je moet geven en hoe vaak je per dag een flesje mag geven. Je kunt dat exact afmeten en zo weet je precies hoeveel je kind binnenkrijgt. Met borstvoeding is dat echt anders. Je weet nooit zeker hoeveel je kind binnenkrijgt en of het genoeg is. In het begin kun je daar best onzeker van worden. Gelukkig mag je altijd op inloopspreekuur komen bij het consultatiebureau om je kindje te wegen. Zo zie je direct of je kind voldoende groeit.

2. Je partner kan ook de fles geven = feit

Dat is voor velen wel een groot voordeel van flesvoeding geven. Je partner kan het ook doen. Dat is vooral bij nachtvoedingen wel heel erg prettig. Jij en je partner kunnen dan afwisselen. Daarnaast is het voor je partner ook gewoon fijn om ook zijn kindje de fles te kunnen geven en op die manier een band op te kunnen bouwen met zijn kindje.

3. Bij flesvoeding slaapt je kindje eerder door = feit, uitzonderingen daargelaten

Borstvoeding is licht verteerbaar, en dat is bij flesvoeding niet zo. Het kan zijn dat je kindje langer verzadigd is en dus minder snel en vaak komt in de nacht en daardoor ook eerder doorslaapt dan als je borstvoeding geeft. “Het kan zijn ….” Helaas werkt dat niet voor elk kind zo.

4. Flesvoeding is net zo goed als borstvoeding = fabel

Flesvoeding is echt een uitstekend alternatief voor borstvoeding. Je kindje wordt daarmee net zo groot en net zo gezond als elk ander kind die borstvoeding krijgt. Echter, flesvoeding mist alleen een aantal afweerstoffen die borstvoeding wel heeft. Vooral het colostrum bevat veel belangrijke voedingsstoffen. Colostrum is de melk die de moeder de eerste dagen na de geboorte produceert.

5. Borstvoeding zorgt voor een betere hechting = fabel

Praten, lachen, elkaar aankijken, een liedje zingen, dát zorgt voor een betere hechting met je kindje. Contact maken. En of dat nu gebeurt tijdens het geven van borstvoeding of tijdens het geven van flesvoeding, dat maakt niets uit.

6. Een flesje meenemen op pad; das makkelijk = fabel

Neem nooit een kant en klaar flesje mee op reis. Ook niet in een koeltas of koelbox. Het flesje blijft nooit zo koel als in de koelkast. Neem op reis bakjes mee met een afgemeten hoeveelheid melkpoeder en een thermosfles met water op de juiste temperatuur. In die zin is borstvoeding veel makkelijker, je borsten heb je altijd bij je. Maar aan de andere kant. Je baby kan nooit eens een hele dag alleen met de papa op pad. Om de paar uur zul jij toch weer de voeding moeten geven.

7. Je raakt sneller je zwangerschapskilo’s kwijt door borstvoeding te geven = deels feit

Borstvoeding geven kost je ongeveer 500 calorieën per dag. Het aantal kilo’s dat je kwijtraakt verschilt van moeder tot moeder. Maar over het algemeen zien borstvoeding gevende moeders sneller hun kilootjes verdwijnen dan flesvoeding gevende moeders.

8. Borstvoeding geven is de beste anticonceptie = Fabel

Je kunt er maar beter niet op vertrouwen. Aangeraden wordt om toch anticonceptie te gebruiken. Je weet immers nooit precies wanneer je eerste eisprong zal zijn.

 

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: