Een veilig traphekje kopen; hier let je op!

Door Marieke
Beste traphekje kopen, hier let je op

Als je kleine kinderen hebt en je hebt in huis een of meerdere trappen, dan is een traphekje onmisbaar. Een val van de trap kan heel nare gevolgen hebben en met een traphekje verklein je het risico op een val van de trap aanzienlijk. Een traphekje moet wel veilig zijn, want uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat lang niet alle traphekjes even veilig zijn. Daarom vertellen wij je in dit artikel waar je op moet letten als je een of meerdere traphekjes wilt aanschaffen.

Wanneer plaats je een traphekje?

Voordat je er erg in hebt tijgert je baby de hele woonkamer rond. Als je dan nog een traphekje moet plaatsen, dan ben je eigenlijk al te laat. Het is van groot belang dat je een traphekje plaatst vóór je baby op onderzoek uitgaat, op welke manier dan ook. Gemiddeld gaat een baby kruipen als hij tussen de 7 en 10 maanden oud is, maar er zijn ook baby’s die al veel eerder op ontdekkingstocht uitgaan.

Boven- of onderaan de trap

Veel woningen hebben 2 trappen. Als je zowel boven- als onderaan de trap een hekje wilt plaatsen, dan heb je er 4 nodig. Een val van de trap is niet alleen mogelijk als je kindje boven is. Je kind je kan ook in een onbewaakt ogenblik de trap opklimmen en vanaf halverwege de trap af vallen.

Verschillende soorten traphekjes

Er zijn meerdere soorten traphekjes te koop. Grofweg kun je 3 types traphekjes onderscheiden:

Spijlenhekjes

Een traphekje met spijlen is het meest verkochte traphekje. Een dergelijk traphekje is gemaakt van kunststof, van hout of van metaal. Een spijlenhekje draait – net als bij een deur – helemaal open naar de zijkant, daar zul je wel genoeg ruimte voor moeten hebben. Let bij aanschaf van een spijlenhekje op of er voldoende afstand tussen de spijlen is. De ruimte tussen de spijlen mag niet te groot zijn. Daarnaast moet je er bij het plaatsen goed op letten dat de ruimte tussen de muur of trappost en het hekje niet te groot is.

Vouwhekjes

Een vouwhekje vouw je als een harmonica in elkaar. Zo’n hekje bestaat uit lamellen die tegen elkaar aan gemonteerd zijn en die om en om tegen elkaar aankomen bij het openen daarvan. Het zijn hekjes zonder spijlen of openingen, je kunt er niet doorheen kijken, maar daardoor zijn er ook geen openingen waar een kindje een hoofdje of voetje doorheen kan wringen. En omdat een harmonica traphekje als een harmonica in elkaar schuift, heb je ook geen draaicirkel nodig om het hekje te openen.  

Rolhekjes

Oprolbare hekjes zijn flexibel en nemen weinig ruimte in beslag. En zeker niet wanneer ze opgerold zijn. Daarom zijn ze ook zo populair. Toch zegt de Consumentenbond dat een oprolbaar traphekje niet zo veilig is. Het flexibele gaas waar een traphekje oprolbaar van gemaakt is, is niet goed genoeg voor het tegenhouden van nieuwsgierige en ondernemende baby’s. De Consumentenbond heeft deze traphekjes getest en ze konden zonder veel moeite het gaas omhoog of omlaag trekken waardoor er ruimte ontstaat om doorheen te wurmen. Daarnaast zijn rolhekjes lastiger met één hand te bedienen en zijn ze veel duurder dan bovenstaande twee soorten hekjes.

Schaarhekjes

We kennen ze nog wel van vroeger; de schaarhekjes, ofwel harmonicahekjes. Deze hekjes bestaan uit latjes die kruislings over elkaar heen zijn gemonteerd en die je in elkaar schuift om te openen. Het neemt weinig ruimte in beslag en dat is het voordeel van dit soort traphekjes. Toch is er verder alles aan mis wat er maar aan mis kan zijn. Er zijn openingen waar een kindje zich doorheen kan wurmen. Uitsteeksel waaraan je kunt blijven haken, ze zijn niet bestand tegen duwen of trekken en tijdens het openen kunnen er vingertjes klem komen te zitten. Niet gebruikersvriendelijk en niet stevig dus. Nieuw kun je deze traphekjes gelukkig niet meer kopen, maar tweedehands zijn ze nog wel verkrijgbaar.

Lees ook; Je woning babyproof maken met deze tips

Waar let je op bij de aanschaf van een traphekje

Wil je de meest veilige en beste traphekje kopen, dan kun je op een aantal factoren letten. We zetten ze voor je op een rijtje:

  • Het slot: het slot moet kindveilig zijn, maar voor volwassenen moet het slot met één hand te bedienen zijn.
  • De hoogte: een traphekje dient 65 tot 75 cm hoog te zijn.
  • Ruimte naast en onder het traphekje: Als er tussen de spijlen, maar ook aan beide zijden naast het hekje, of onder het hekje een ruimte van meer dan 6,5 cm zit, dan kan een kindje met zijn heupje of hoofdje erdoorheen wrikken. De openingen tussen de spijlen, links, rechts en onder het hekjes mogen dus niet te groot zijn. Een gebalde vuist van een volwassene mag er niet doorheen passen.
  • Bevestiging: Het meest veilige traphekje is niet veilig wanneer het niet goed gemonteerd is. Lees daarom altijd goed de handleiding door en houd je ook aan de beschrijving zoals in de handleiding is vermeld.
  • Veilig gebruik: Gebruik het hekje waarvoor het bedoeld is.

Een veilig traphekje kopen?

Wil je een veilig traphekje kopen? Neem dan eens een kijkje op de website van de Consumentenbond. Zij hebben tientallen traphekjes getest en laten je zien welke traphekjes veilig zijn en welke je beter in de winkel kunt laten liggen.

Lees ook: Voor elke situatie een geschikte lift; een traplift voor kinderen

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: