Een naam voor je baby kiezen; de trend van 2019

Door Marieke
Een naam voor je baby

Welke naam geven we ons kindje? Deze vraag is een onvermijdelijke vraag die je aan elkaar stelt als je zwanger bent. Het ene stel is er al heel snel uit, en het andere stel weet het pas vlak voor de geboorte. En dan moeten jij en je partner het ook nog eens kunnen worden over de naam. Het is belangrijk om goed na te denken over de naam voor je baby, een naam is iets persoonlijks en je kindje moet het een leven lang met zich meedragen.

Vroeger was het allemaal veel makkelijker dan nu. Je hoefde niet te kiezen, een naam ging van vader op zoon, van moeder op dochter. En dat generaties lang. Als is vernoemen nog steeds populair, maar vaak komt die naam dan terug in de tweede of derde naam. De eerste naam en tevens roepnaam is vaak wel zelf bedacht omdat ouders dat een mooie naam vinden.

Maar hoe kies je eigenlijk een naam? Waar moet je op letten bij de keuze van een naam? En zijn er ook nog regels waar je je aan moet houden? In dit artikel helpen wij jou daarbij op weg. En je leest de top 10 van 2018 en de trend van 2019.

Hoe kies je een naam voor je baby? 6 tips

Als eerste geven we je een aantal tips waar je op moet letten als je een naam kiest voor je kindje:

 1. Heb je een aantal namen bedacht voor je kindje. Spreek het een aantal keren hardop uit in combinatie met de achternaam. Klinkt het goed of juist niet? De laatste letter van een voornaam kan beter niet hetzelfde zelfde zijn als de eerste letter van de achternaam. Bijvoorbeeld Tom Maat. Spreek het maar eens hardop uit.
 2. Een naam is iets wat een kind een levenslang met zich meedraagt. Is de naam die je hebt bedacht nog steeds leuk als het volwassen is?
 3. Let ook op initialen. Het kan als lastig worden ervaren als meerdere gezinsleden dezelfde initialen hebben. Of vorm je met je initialen een afkorting die je liever niet wilt? Een afkorting van een politieke partij bijvoorbeeld.
 4. Sommige namen kun je op meerdere manieren schrijven. Denk goed na over de schrijfwijze van de naam die je hebt bedacht. Een afwijkende spelling is misschien wel origineel, maar jij en je kind zal altijd de naam moeten spellen.
 5. Welke betekenis heeft de naam die jij hebt bedacht? Zoek dat eens op internet op. Is het een mooie betekenis? Of kijk je toch liever verder?
 6. Als je een veel voorkomende achternaam hebt, zoals Jansen of De Vries, dan is het wellicht leuker om een originele voornaam te kiezen die minder vaak voorkomt.

De trend van 2019

Meisjesnamen eindigen weer vaker op de letter A. Als je kijkt naar de top 20 eindigt maar liefst de helft van de namen op een A. Namen die eindigen op –lou wordt ook populairder, zoals Milou, Philou. En bij de jongensnamen komt steeds vaker ‘ai’ of ‘ay’ in de naam voor, zoals Jayden en Aiden.

Een trend die al een paar jaar gaande is, maar die nog steeds wordt doorgezet, is dat de namen kort zijn. De meeste populaire namen hebben 3 of 4 letters. Populaire namen zullen nog verder worden afgekort; Sophie wordt Soof en Julia wordt Juul.

Internationale namen zijn populair, toch zie je in de top 20 weer steeds meer Nederlandse namen. Dat hoeven geen oud-Hollandse namen te zijn, maar wel namen die vrijwel alleen in Nederland voorkomen. Daarbij kun je denken aan Saar of Noor, of Luuk of Daan.

Toch willen veel ouders een unieke naam voor hun kindje. Wat je veel tegenkomt is een unieke spelling van een bestaande naam. Mila wordt Myla, Elin wordt Elynn en Mats wordt Matz.

Top 10 meisjesnamen van 2018

 1. Julia
 2. Emma
 3. Sophie
 4. Tess
 5. Zoë
 6. Mila
 7. Anna
 8. Sara
 9. Eva
 10. Noor

Top 10 jongensnamen van 2018

 1. Lucas
 2. Levi
 3. Finn
 4. Sem
 5. Noah
 6. Daan
 7. Luuk
 8. Bram
 9. Mees
 10. Milan

Top 10 meisjesnamen naar verwachting in 2019

 1. Julia
 2. Sophie
 3. Mila
 4. Emma
 5. Tess
 6. Zoë
 7. Noor
 8. Elin
 9. Sara
 10. Yara

Top 10 jongensnamen naar verwachting in 2019

 1. Levi
 2. Finn
 3. Noah
 4. Lucas
 5. Sem
 6. Tygo
 7. Julian
 8. Mees
 9. Jesse
 10. Luuk

Waar letten jullie op bij het kiezen van een babynaam?

Neem voor meer inspiratie voor een naam voor je baby eens een kijkje op de website van de Sociale VerzekeringsBank.

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: