Een loopfiets; goed voor de ontwikkeling van je peuter

Door Marieke
Loopfiets

Een loopfiets is een vrolijk fietsje zonder trappers. Een kindje moet dan met zijn beentjes afzetten op de grond om vooruit te komen. Dat vinden kinderen niet alleen leuk, het is ook nog eens goed voor de ontwikkeling.

Loopfietsen zijn geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 2 jaar. En dan hebben we het over loopfietsen met 2 wielen. Er zijn wel loopfietsen beschikbaar voor jongere kinderen, maar die hebben nog extra wieltjes, dat is omdat jongere kinderen nog geen balans kunnen houden op een tweewieler.

Wanneer begin je met een loopfiets

Wanneer je begint met een loopfiets hangt natuurlijk af van de ontwikkeling van het kind. Na de eerste verjaardag beginnen kinderen zo’n beetje te lopen. Dan is een loopfiets met 4 wielen een idee. Kinderen leren dan al de voetjes heen en weer te bewegen, zich af te zetten en te sturen. Vanaf een jaar of twee kunnen veel kinderen al beter hun evenwicht bewaren en kun je een loopfiets met twee wielen aanschaffen. Peuters kunnen hiermee eerst lekker oefenen in bijvoorbeeld de tuin en als ze het onder de knie hebben kun je echt met ze op pad en dat biedt zowel voor jou als voor je peuter meer vrijheid.

Een loopfiets; goed voor de ontwikkeling

Omdat een loopfiets goed voor de ontwikkeling van een peuter is, zou elke peuter zo’n loopfiets moeten hebben. In dit artikel noemen we 7 redenen.

1. Eenvoudiger dan een echte fiets

Als kinderen ongeveer 2 jaar zijn zie je ze vaak op een loopfiets. Een normale fiets is dan vaak nog te hoog gegrepen, maar een loopfiets kost veel minder spierkracht en de voeten van de kinderen komen goed op de grond wat nog een veilig gevoel geeft.

2. Goed voor de motoriek

Een loopfiets is goed voor de ontwikkeling van de grove motoriek. Een peuter leert om balans te houden terwijl het zich beweegt en ook nog eens die loopfiets in bedwang moet houden. Daarnaast leert het ook nog sturen met de handen.

3. Ruimtelijk inzicht

Je peuter leert afstanden in te schatten en dat is goed voor de ontwikkeling van het ruimtelijk inzicht. Het leert om op tijd om de lantaarnpaal heen te sturen en op tijd te stoppen bij de stoeprand.

4. Het leert de verkeersregels

Ook voor jonge kinderen is het belangrijk dat ze al iets meekrijgen van de verkeersregels. Zo weten kinderen al heel snel dat ze bij rood moeten stoppen en bij groen mogen rijden. Daarnaast is het heel belangrijk om ze te leren dat ze moeten stoppen bij de stoeprand en goed moeten kijken of er een auto aankomt voordat ze oversteken.

5. Een opstap naar de gewone fiets

Kinderen die heel goed konden loopfietsen leren ook vaak sneller gewoon fietsen. Dit komt doordat met een loopfiets het evenwicht wordt getraind. Ook hebben kinderen geleerd om te sturen. En omdat ze hun evenwicht al kunnen bewaren en al kunnen sturen is de overstap naar een gewone fiets veel makkelijker.

6. Vervanging voor buggy

Peuters zijn vaak nog te klein om het hele stuk naar bijvoorbeeld de supermarkt te lopen, maar te groot voorde buggy. Met een loopfiets kunnen kinderen prima jouw wandeltempo bijhouden. Bovendien is je kind nog actief bezig ook en heb jij geen last van een treuzelende peuter.

7. Het is gewoon hartstikke leuk!

En het belangrijkste; kinderen vinden een loopfiets vaak gewoon hartstikke leuk! En dat het nog bijkomende voordelen heeft? Dat is gewoon mooi meegenomen!

Heeft jouw peuter een loopfiets (gehad)?

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: