Een fopspeen; de voor- en de nadelen op een rij

Door Marieke
Fopspeen

Een fopspeen; je leest er allerlei tegenstrijdige informatie over. De een vindt dat je je baby wel een fopspeen moet aanbieden, de ander vindt dat juist niet. Maar wat is nu feitelijk juist? In dit artikel zetten wij een aantal weetjes op een rijtje zodat jij voor jezelf een afweging kunt maken.

De voordelen van een fopspeen

Kalmerend en troostend

Voor veel baby’s werkt het zuigen op een speen kalmerend. Zuigen biedt troost een heeft een rustgevend en stress-verlagend effect. Als je baby regelmatig onrustig is, is een speen een manier om ervoor te zorgen dat je baby zit weer prettig voelt. En door het kalmerende en rustgevende effect van de speen kan een baby ook makkelijker in slaap vallen.

Zuigbehoefte

Daarnaast hebben veel baby’s een enorme zuigbehoefte en daarbij is het gebruik van een speen perfect. Een speen is zachter dan bijvoorbeeld een duim, daardoor ontstaat er minder druk op de kaken, het gehemelte en later ook de tandjes. Zo krijgen de kaken en het gehemelte een betere kans op een natuurlijke ontwikkeling.

Ook voor ouders rustgevend

Voor jullie als ouders is een speen ook erg rustgevend, vooral in situaties waarin het niet handig is als je baby veel huilt. Denk aan de supermarkt, in de wachtkamer of in het vliegtuig. Zul je net zien. Ook bij veel en heftig huilbuien kan een speen wat stress bij jullie wegnemen. Een tevreden kind zorgt voor tevreden ouders. En andersom geldt ook.

Vermindert kans op wiegendood

Een fopspeen vermindert ook de kans op wiegendood. Het zuigen stimuleert de ontwikkeling van de mondspieren en de kaakspieren en daardoor komt de tong meer naar voren te staan en de luchtweg blijft vrij. Baby’s die op een speen zuigen leren ook sneller hun hoofdje opzij draaien omdat het niet fijn is als een speen in het gezichtje drukt. Daardoor is de kans kleiner dat de baby met zijn neus en mondje in het matras blijft liggen.

Nadelen van een fopspeen

Gebit

Het gebruikt van een fopspeen beïnvloedt de stand van de tong en van het gebit. De tanden kunnen scheef gaan staan. Dit effect is tijdelijk. Als je geen speen meer heeft op het moment dat het tanden gaat wisselen, zul je niets zien aan het volwassen gebit. Bij duimzuigen is dat anders. Duimzuigen verandert de stand van de kaak blijvend en daar heeft je kind dan ook last van als het volwassen is.

Beter praten zonder speen

Een kind kan alle klanken goed leren uitspreken als hij niet met een speen in zijn mond praat. Je kunt het beste doen of je het niet verstaat als je kind met een speen in zijn mond praat. Of gebruik een speen alleen als je kind gaat slapen en overdag alleen maar als het bijvoorbeeld gevallen is. Het gebruik van een speen kan ook slissen veroorzaken, en het kan de mondmotoriek verslappen. Je kunt het beter maar gelijk goed aanleren; later afleren bij de logopediste is vaak moeilijker.

Zuigverwarring

Als je borstvoeding geeft en je geeft ook een fopspeen, dan kan dit zuigverwarring veroorzaken. Zuigen op een speen is een heel andere techniek dan zuigen aan de borst. Als je baby verkeerd aan de borst zuigt dan komt er geen melk, raakt je kind gefrustreerd en kan het de borst gaan weigeren.

Daarnaast kan het zuigen op een speen ten koste gaan van de tijd aan de borst. Het gevolg is dat de melkproductie terugloop. Daarom wordt vaak geadviseerd om pas een fopspeen te geven als de baby goed aan de borst drinkt en de melkproductie goed op gang is.

Afhankelijkheid

Kinderen die vaak een speen krijgen worden er afhankelijk van. Ze kunnen niet meer zonder en raken er als het ware verslaafd aan. Dat kan voor problemen zorgen. Als het ’s nachts zijn speentje kwijt is, dan zul jij uit bed moeten om het speentje te gaan zoeken. Eerder zal hij niet in slaap vallen. Of stel je voor het dat onderweg kwijtraakt.

Zo zijn er diverse voordelen en nadelen te noemen. Er is geen goed of fout. Maak zelf de afweging wat het beste is voor je kindje en neem deze voor- en nadelen mee.

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: