Een e-reader voor kinderen; de voordelen op een rij!

Door Marieke
Een e-reader voor kinderen

Veel volwassenen hebben inmiddels een e-reader en zien daar het voordeel wel van in. Al vinden veel volwassenen ook dat er niets boven een fysiek boek gaat. Ook voor kinderen kan het een overweging zijn om een e-reader aan te schaffen, omdat een e-reader een aantal opties heeft wat het lezen voor een kind makkelijker kan maken. Daarnaast heeft een e-reader ook nog een aantal fijne voordelen. In dit artikel zetten we een aantal voordelen van een e-reader voor kinderen op een rijtje.

De voordelen van een e-reader voor kinderen

Een e-reader voor kinderen kent een aantal voordelen. We zetten er eens een aantal voor je op een rijtje:

Minder kastruimte

Een kast kan vol staan met boeken. Kinderen ontwikkelen zich snel en vooral in de eerste periode als een kind net leert lezen gaat de ontwikkeling ontzettend snel. Een boek wordt dan vaak maar één keer gelezen en is algauw te makkelijk om later nog eens te lezen. Met een e-reader kun je flink wat kastruimte besparen omdat je geen fysieke boeken meer hoeft aan te schaffen.

Lettergrootte en lettertype is aan te passen

Met een e-reader kan het lettertype en ook de lettergrootte aangepast worden. Voor veel kinderen kan dat fijn zijn. Als kinderen op de eerste bladzijde al veel tekst en kleine lettertjes zien, dan kunnen ze tegen het lezen van het boek aanhikken. Met een e-reader kan het heel eenvoudig aangepast worden.

Dikte is niet zichtbaar

Niet alleen volgeschreven bladzijdes kunnen kinderen tegenhouden om in een boek te beginnen, ook de dikte van het boek kan een kind tegenhouden om te gaan starten met lezen. Op de e-reader is de dikte niet goed zichtbaar waardoor een kind sneller het boek zal gaan lezen.

Ook fijn op reis

Als je op vakantie gaat dan heb je toch al genoeg mee te nemen. Een e-reader is een compact apparaatje waar je tientallen boeken op kunt zetten. Je hoeft geen enorme tas met boeken meer mee te nemen dat ook nog eens flink zwaar van gewicht is. Dat scheelt best veel ruimte in de auto. Leest je kind graag onderweg, waar je ook bent of naartoe gaat? Ook dan is een e-reader ideaal.  

Verlichting

Lees je kind graag voordat het gaat slapen en valt het regelmatig pardoes in slaap zonder het licht uit te doen. Een e-reader heeft verlichting waardoor je er gewoon op kunt lezen als het donker is.

Houd prettiger vast

Een e-reader is dun en compact. Het houdt daarom veel prettiger vast tijdens het lezen. Je kunt veel makkelijker onderuitgezakt op de bed, of al liggend in bed lezen. Sommige boeken blijven niet goed open liggen en klappen steeds dicht als je het boek even loslaat. Ook daar heb je met een dergelijk apparaatje geen last meer van.

Lees ook: Hoe voorkom je een leesdip in de vakantie; 7 tips

Prentenboeken op de e-reader?

Ja het kan, je kunt een prentenboek op een e-reader zetten. Het is echter niet aan te raden om een prentenboek vanaf een e-reader voor te lezen aan je kindje. Een prent in een prentenboek beslaat vaak een dubbele bladzijde, zowel de linker- als de rechterkant. Op een ereader zie je slechts één van deze pagina’s en daarmee niet het geheel. Je ziet dus vaak een halve illustratie. Bovendien zijn de prenten in het zwart afgebeeld wat natuurlijk helemaal niet leuk is voor je kleintje. Dus als het gaat om prentenboeken gaat er niets boven een fysiek boek.

Gratis boeken bij de Online Bibliotheek

Kinderen kunnen gratis lid worden van de bibliotheek. Als je lid bent van de bibliotheek kun je ook inloggen op de Online Bibliotheek. Daar kunnen kinderen gratis e-books downloaden en op hun e-reader zetten. Er zijn honderden e-book voor kinderenbeschikbaar dus je kind is niet zomaar klaar met lezen.

Vind je kind het ook fijn om eens een boek te luisteren in plaats van te lezen? Bij de Online Bibliotheek kun je ook luisterboeken downloaden. Koptelefoon op en je hebt de komende uren geen kind meer aan je zoon of dochter.

Een e-reader aanschaffen; hier kun je op letten!

Er zijn behoorlijk wat e-readers op de markt die flink wat van elkaar kunnen verschillen. We zetten een aantal factoren op een rij waar jij op kunt letten als je een e-reader voor kinderen wilt aanschaffen.

  • Verlichting
  • Waterdicht
  • De snelheid (om door de pagina’s bladeren)
  • Opslagcapaciteit
  • Afmeting en gewicht
  • De prijs

Natuurlijk is het wel zo; hoe beter de specificaties zijn, hoe duurder een ereader zal zijn.

Lees ook: 6 tips om je kind te ondersteunen bij een boekbespreking
Lees ook: 8x de leukste kinderboeken van Annie M.G. Schmidt

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: