Diverse soorten kinderopvang; wat kies je?!

Door Marieke
Kinderopvang

Je bent zwanger van je eerste kindje. Je hebt besloten dat je na de zwangerschapsverlof graag wilt blijven werken en ondertussen ben je er ook uit welke dagen je zou willen blijven werken. Maar dan komt de vraag; waar breng ik mijn kindje als ik ga werken? Je kunt kiezen uit diverse soorten kinderopvang; een kinderdagverblijf, een gastouder, of willen opa en oma graag op hun kleinkind passen? Het is zelfs mogelijk om een Nanny in huis te nemen. In dit artikel zetten we diverse soorten opvang voor je op een rijtje en noemen we daarbij de voor- en nadelen.

Kinderdagverblijf

Op een kinderdagverblijf worden kinderen in een groep opgevangen met meestal zo’n 10 tot 15 andere kinderen. Op zo’n groep staan meerdere leidsters. Er zijn kinderdagverblijven die werken met verticale groepen, de leeftijden van de kinderen variëren dan van 0-4 jaar. Andere kinderdagverblijven hebben horizontale groepen waarin kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd zitten.

Voordelen

Een kinderdagverblijf heeft een aantal voordelen ten opzicht van ander kinderopvang. Op de feestdagen na is een kinderdagverblijf altijd open. Maar de kans is groot dat jij ook een feestdag ook vrij bent en je geen kinderopvang nodig hebt. Op een kinderdagverblijf zijn meer kinderen, dan betekent meer kinderen om mee te spelen, meer speelgoed en dat is goed voor de sociale ontwikkeling van je kindje. Je kindje went dan ook direct aan meerdere leidster, een goede voorbereiding voor school als ze dan ook meerdere juffen of meesters hebben. En op het KDV zien de leidster wat een kind nodig heeft en kunnen ook op educatief gebied iets extra’s bieden. Bijvoorbeeld taalproblemen kunnen worden aangepakt.

Op het kinderdagverblijf is alles aanwezig; voeding, drinken, luiers, etc. Je hoeft dus niks van huis mee te slepen.

Nadelen

Je betaalt op een KDV vaak per hele dagen of halve dagen, ook wanneer je op een dag vroeger klaar bent met werken en jij je kind eerder kan ophalen. Op een kinderdagverblijf heb je te maken met openingstijden en sluitingstijden. Die zijn best ruim, maar als jij te maken hebt met vroege diensten of late diensten, dan red je het niet. En als je in de file staat moet je ook even iemand anders regel die je kindje haalt.

Een voordeel kan ook direct een nadeel zijn. Een grotere groep is leuk, meer vriendjes om mee te spelen. Maar de hele dag kinderen om je heel kan ook heel intensief zijn. Een ander nadeel kan zijn dat je je kind al snel thuis moet houden als het een beetje ziekig is.

Gastouder

Een gastouder vangt een groep kinderen bij haar thuis op. Dat zijn er maximaal 6. Een gastouder is altijd aangesloten bij een gastouderbureau. Die houdt toezicht op de gastouder en op de veiligheid bij een gastouder in huis.

Voordelen gastouder

Een gastouder is een kinderopvang waarbij inderen worden opgevangen in een huiselijke omgeving. Gewoon lekker bij iemand thuis. Voor sommige kinderen is dat prettiger. Het aantal kinderen wat opgevangen mag worden is minder dan op een kinderdagverblijf. Die rust is voor sommige kinderen ook prettiger. En omdat het zo kleinschalig is, is het ook makkelijk om uitstapjes naar het bos of de speeltuin te maken.

Als je kind wat ziekjes is, is een gastouder vaak bereid om voor je zieke kindje te zorgen. Ook iets het vaak niet erg als je iets later bent om je kindje op te halen omdat je bijvoorbeeld in de file staat.

Nadelen gastouder

Als een gastouder ziek is, dan is er vaak geen alternatief voorhanden om moet je zelf een andere oplossing zoeken. Een gastouderbureau kan meehelpen zoeken naar een andere gastouder, maar dan komt je kindje ineens in een ander huis bij een andere gastouder terecht. Iemand die hij/zij niet kent.

Een gastouder werkt alleen. Veel ouders vinden een tweede paar ogen wenselijk.

En bij een gastouders zijn maar weinig kinderen. Het kan dan snel voorkomen dat er geen leeftijdsgenootje voor jouw kindje aanwezig is.

Opa en oma

Veel ouders brengen hun kind bij hun eigen (schoon)ouders die een heel dag voor het kind zorgen. Maar ook dat heeft z’n voor- en nadelen.

Voordelen

Een groot voordeel is natuurlijk dat het je flink wat kosten bespaard. Een kinderdagverblijf of gastouder is immers niet gratis en dat zul je bij je ouders of schoonouders niet hoeven te betalen. Voor je kindje is het ook een fijn en vertrouwd gevoel om bij een bekende te zijn. En ook voor jou is het fijn. Je weet immers 100% zeker dat je kindje in veilige en vertrouwde handen is.

Nadelen

Een nadeel is dat je kindje helemaal geen andere kinderen ziet en heeft om mee te spelen. Het is daar immers alleen of met een broertje of zusje. Daarnaast zullen je (schoon)ouders ook wel eens op vakantie gaan op dagen waarop jij moet werken. Je zult dan voor een andere oplossing zorgen. Verder vindt niet iedereen het wenselijk om een kind structureel bij opa en oma te brengen. Want kunnen ze dan nog echt opa en oma zijn, of zijn ze dan toch weer meer aan het opvoeden?

Voor welk soort kinderopvang kies jij en wat zijn jouw beweegredenen?

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: