De vijfde ziekte; alles wat je moet weten

Door Marieke
Vijfde ziekte

De vijfde ziekte is een vlekjesziekte die besmettelijk is. Met dit virus kunnen kinderen vlekjes krijgen over het hele lichaam die uitvloeien tot een grote vlek. De meeste kinderen krijgen het als ze tussen de 4 en 10 jaar zijn. Ze zijn er meestal niet erg ziek van. En de meeste kinderen krijgen in het voorjaar of in de vroege zomer de vijfde ziekte. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over deze vlekjesziekte.

Wat zijn de symptomen van de vijfde ziekte?

Je kindje krijgt vuurrode wangen en grillige, rode vlekjes. De uitslag breidt zich een dag later uit naar de romp, de armen en benen en de billen. Kortom, over het hele lichaam kunnen vlekken ontstaan. De vlekjes vloeien samen tot grotere vlekken. Je kind kan lichte koorts hebben en wat hangerig zijn, maar de meeste kinderen zijn er verder niet ziek van. De vlekjes kunnen ook wat jeuken. Na ongeveer een week zijn de vlekken verdwenen zonder dat het littekens of korstjes achterlaat.

De vlekjes kunnen nog wel terugkomen, bijvoorbeeld na inspanning, bij warmte of juist bij kou. Maar ook dat verdwijnt na een tijdje.

Hoe krijg je de vijfde ziekte?

De vijfde ziekte wordt veroorzaakt door een virus en is licht besmettelijk. Het virus wordt overgedragen via hoesten en praten. Na besmetting duurt het nog 2 weken voordat de vlekjes verschijnen. Je kind kan de vlekjesziekte overdragen in de week voordat de vlekjes daadwerkelijk verschijnen. Als de vlekjes er zijn, dan is je kindje ook niet meer besmettelijk.

Wat kun je doen?

Kinderen hebben elkaar al besmet voordat de vlekjes komen. Als de vlekjes er zijn en je kindje voelt zich prima, dan mag het gewoon naar schoon of het kinderdagverblijf. Dan is je kind niet besmettelijk meer. Als je kindje jeuk heeft kun je  eventueel mentholpoeder aanbrengen. Voelt je kindje zich grieperig, dan mag je paracetamol geven.

Wanneer bel je de huisarts?

In principe hoef je niet de huisarts te bellen als je kind de vijfde ziekte heeft. Bel wel de huisarts als je kindje jonger dan 3 maanden is en deze vlekjesziekte heeft. Ook als je kindje te weinig eet en drinkt, steeds overgeeft, suf wordt, benauwd is of gaat kreunen is het verstandig om de huisarts even te bellen.

Vijfde ziekte bij volwassenen

Heel soms komt de vijfde ziekte ook bij volwassenen voor. Ze hebben vaak last van pijn stijfheid in de gewrichten van de handen en de voeten. Sommigen hebben ook de vlekjes, anderen niet.

Zwanger en de vijfde ziekte

Als vrouwen in de eerste helft van de zwangerschap zijn en ze krijgen de 5e ziekte, dan hebben ze een verhoogde kans op een miskraam of een doodgeboren kindje. Helaas kun je je er niet tegen beschermen. De ziekte is besmettelijk voordat het zichtbaar is en de ziekte herkend wordt.

Weet je niet of je het hebt gehad en je bent zwanger? Via bloedonderzoek kan gezien worden of je al eens besmet bent geweest met deze vlekjesziekte. Vooral heel belangrijk als je zwanger bent en je hebt al kinderen of je werkt met kinderen.

Als je de vijfde ziekte hebt gehad, dan is het niet mogelijk om het nogmaals te krijgen.

Verschil tussen de vijfde en de zesde ziekte?

Naast de vijfde is er ook nog de zesde ziekte. Veel mensen halen deze vlekjesziektes door elkaar. Het verschil tussen deze twee is duidelijk. Bij de 5e ziekte krijgen kinderen eerst vlekken en kunnen daarna wat koorts krijgen. Bij de zesde ziekte hebben kinderen eerst een paar dagen flinke koorts en daarna verschijnen de vlekjes.

Lees in dit artikel meer over de waterpokken.

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: