De nationale voorleesdagen 2019 | Prentenboeken TopTien

Door Marieke
Prentenboeken TopTien

Nijntje, Kikker, Bobbi, Dikkie Dik, het aanbod aan prentenboeken voor de allerkleinsten is enorm groot. Er zijn veel bekende prentenboeken zoals zojuist genoemd. Er is ook nog een enorm aanbod aan prentenboeken die ontzettend leuk, maar minder bekend zijn. Uit dit overstelpende aanbod heeft de jury van jeugdbibliothecarissen ook dit jaar weer een selectie gemaakt; De prentenboeken TopTien 2019. Een van deze tien prentenboeken is verkozen tot Prentenboek van het Jaar. Het criterium daarvoor is dat het boek niet alleen een goed verhaal moet hebben met aantrekkelijke illustraties, maar ook voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met je peuter en voor verwerking in hun spel.

Tijdens de Nationale Voorleesdagen die gehouden worden van 23 januari tot 2 februari 2019 wordt er op veel peuterspeelzalen en kinderdagverblijven extra aandacht besteed aan voorlezen en aan deze 10 prentenboeken. Lees thuis ook eens voor uit deze prentenboeken en het zal voor je kindje een feest van herkenning zijn als hij/zij naar een peuterspeelzaal/kinderdagverblijf gaat waar deze boeken ook worden voorgelezen.

Prentenboeken TopTien

Prentenboek van het Jaar: Een huis voor Harry

Tekst en illustraties: Leo Timmers | Uitgeverij: Querido Kinderboeken | ISBN: 978 90 451 2128 4

Harry gaat liever niet naar buiten, binnen is het veiliger. Tot Vera hem vraagt om tikkertje te spelen. Dat wil hij wel. Maar hij raakt haar kwijt. Hij weet niet meer waar hij is. Hoe vindt hij de weg terug naar huis?
Leo Timmers bedacht voor zijn nieuwste prentenboek een uiterst aaibaar hoofdpersonage: de dikke kater Harry met het kleine hartje, die op zoek moet naar een nieuw huis.

Als ik een dinosaurus had

Tekst en illustraties: Gabby Dawnay, Alex Barrow (vertaald door Bette Westera) | Uitgeverij: Querido Kinderboeken | ISBN: 978 90 451 2004 1

Een meisje droomt ervan een huisdier te hebben. Maar welke? Een vis is te nat, een kat te gewoon en een muis is te klein. En dan weet ze het: ze wil een dino! Die kan prima mee naar school, eet lekker alle broccoli en kool op en de bank die in de kamer staat is ruim genoeg voor vier. Het past precies: drie mensen en een groot, gezellig dier.

Dino’s bestaan niet

Tekst en illustraties: Mark Janssen | Uitgeverij: Lemniscaat | ISBN: 978 90 477 0917 6

Met zijn eerste eigen prentenboek, Niets gebeurd, veroverde Mark Janssen binnen- en buitenland. In dit wonderbaarlijke uitklapboek vertelt hij in dezelfde gedurfde, sprankelende stijl nu het verhaal over twee broertjes die op dinosaurusjacht gaan. Nou ja, de oudste en meest stoere broer doet alsof, maar voor de jongste is het allemaal heel serieus. En terecht!

De kale boom

Tekst en illustraties: Tamara Bos en Barbara de Wolf | Uitgeverij: De Vier Windstreken |ISBN: 978 90 5116 583 8

Als het voorjaar wordt in het bos, groeien aan de takken van de bomen langzaam weer knisperend groene blaadjes. Behalve aan die van Beuk. Beuk voelt zich niet lekker en blijft kaal. Hij wordt er verdrietig van. Gelukkig hebben Meisje Eekhoorn en Klein Konijn een heel goed plan en voelt hij zich al gauw een stuk beter.

Dit verhaal over de kale beuk is gemaakt naar een idee van Michael (16). Hij is ziek en verliest soms net zijn haar als de bomen bladeren krijgen.

Gulzige Geit

Tekst en illustraties: Petr Horáček | Uitgeverij: Lemniscaat | ISBN: 978 90 477 0817 9

Geit is gulzig. Ze heeft genoeg van gras. Maar als ze besluit eens iets anders te proeven, gaat het mis! Vooral als ze na het voer van de hond, de kat en het varken, de planten van de boerin én een van de schoenen van de boerendochter, besluit nog iets te nemen… Een vrolijk stapelverhaal van de Tsjechische meesterillustrator.

Heb jij misschien olifant gezien?

Tekst en illustraties: David Barrow | Uitgeverij: Gottmer | ISBN: 978 90 257 6682 5

Een jongetje speelt verstoppertje met een olifant. Het jongetje telt tot tien en de olifant gaat zich verstoppen – dat kan hij HEEL ERG goed, waarschuwt hij nog. En hij krijgt gelijk! Hoewel de lezer hem duidelijk kan zien zitten, staart het jongetje steeds weer verbaasd in het rond. Waar kan Olifant toch gebleven zijn? Zelfs zijn vader en moeder kijken er zo overheen!

Ossip en de onverwachte reis

Tekst en illustraties: Annemarie van Haeringen | Uitgeverij: Leopold | ISBN: 978 90 258 7298 4

Hé, wat is dit?’ Ossip heeft zoete broodjes gebakken. En nu wacht hij tot ze zijn afgekoeld. Maar wachten duurt lang… De zon schijnt en ineens ziet Ossip iets wat er nog niet was. Wat zou het zijn? En waar gaat het naartoe? Verrassend verhaal over ontdekken en vriendschap, van drievoudig Gouden Penseel-winnares Annemarie van Haeringen.

Panda wil een vriendje

Tekst en illustraties: Jonny Lambert | Uitgeverij: Veltman | ISBN: 978 90 483 1558 1

Diep in het koele bos woont een eenzame panda. Hij wil graag vriendjes worden, maar hij weet niet hoe dat moet. Misschien kan hij van de andere dieren leren wat hij moet doen… Een bemoedigend verhaal over vriendjes maken en jezelf zijn.

Plasman

Tekst en illustraties: Jaap Robben & Benjamin Leroy | Uitgeverij: Gottmer | ISBN: 9789025767471

Plasman is een superheld, maar echt blij met zijn superkracht is hij niet. Hij kan vaak, veel en heel ver plassen. Nooit komt dat van pas, tot op een dag de verschrikkelijke sneeuwman in de stad verschijnt. Plasman raapt al zijn moed bijeen en gaat het monster te lijf. Zijn superkracht blijkt lang niet zo nutteloos te zijn als hij dacht!

Waar is beer?

Tekst en illustraties: Emily Gravett (vertaald door Bette Westera) | Uitgeverij: Gottmer | ISBN: 978 90 257 6671 9

Beste vrienden Beer en Haas spelen verstoppertje. Haas kan heel goed tot tien tellen met zijn ogen dicht, maar Beer is niet zo goed in verstoppen… Toch is hij opeens echt verdwenen! Haas maakt zich zorgen. Gelukkig duikt Beer uiteindelijk gewoon weer op.

Bron: https://www.nationalevoorleesdagen.nl/

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: