De aanschaf van een kinderwagen; waar moet je op letten

Door Marieke
Kinderwagen

Als je je zwanger bent van je eerste kindje komt er heel wat op je af. Er zijn heel veel spullen die je moet aanschaffen, zoveel dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Maar wat je in ieder geval nodig hebt is een kinderwagen. Het is wel belangrijk dat je een kinderwagen aanschaft die meteen goed is. Het is een prijzige aanschaf en je wilt er immers jarenlang plezier van hebben. In dit artikel geven wij je een aantal tips waar je op moet letten als je op zoek gaat naar de perfecte kinderwagen.

Verschillende soorten kinderwagen

Als je een babyspeciaalzaak binnenkomt word je direct overvallen door een enorm groot aanbod aan verschillende kinderwagens. In de eerste plaats kijken we eens naar de verschillende soorten kinderwagens die er zijn.

Buggy

Een buggy is een eenvoudige kinderwagen en is meer geschikt voor kleine tochtjes. Het is klein en compact en kun je makkelijk in de auto of zelfs op de fiets meenemen. Een buggy is pas geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 6 maanden.

Wandelwagen

Als je baby zelfstandig kan zitten kun je gebruik maken van een wandelwagen. Een wandelwagen lijkt op een buggy, maar is vaak steviger en beter geschikt voor wandelingen op meerdere terreinen zoals het bos of het strand. Een wandelwagen is wat duurder dan een buggy en ook weer iets zwaarder.

Combi-kinderwagen

De meeste bekende merken verkopen combiwagens; dit is een kinderwagen die je kunt gebruiken vanaf de geboorte totdat je kindje 3 à 4 jaar is. Een combi-kinderwagen bestaat uit een onderstel, een reiswieg en een wandelwageninzet. Totdat je kindje kan zitten, gebruik je de reiswieg. Daarna kun je de wandelwageninzet op het onderstel klikken waar je kindje in kunt zitten. Met behulp van adapters kun je vaak ook nog de Maxi-Cosi autostoel op het onderstel plaatsen.

Duowagens

Er zijn ook kinderwagen die geschikt zijn voor het vervoeren van twee kinderen. Er zijn dan twee zitjes naast elkaar of achter elkaar geplaatst. Als je een tweeling hebt, kun je een duowagen kiezen met twee gelijke zitjes. Er zijn ook duowagens verkrijgbaar waarbij je verschillende zitjes op het onderstel kunt plaatsen, zodat je ook twee kinderen van verschillende leeftijden kunt meenemen.

De veiligheid van een kinderwagen

Wees jezelf ervan verzekerd dat een kinderwagen voldoet aan de Europese veiligheidsnorm; NEN-EN 1888. Vooral als je een tweedehands kinderwagen koopt is het goed om daarop te letten. Een veilige kinderwagen heeft:

  • Een dubbele beveiliging bij het inklappen van het onderstel
  • Een driepunts- of vijfpuntsgordel bij het zitje
  • Een goede rem bij de twee achterwielen

De hoogte van de kinderwagen en duwstand

Een kinderwagen koop je nooit alleen. Ga samen met je partner op zoek naar de geschikte kinderwagen. Jullie moeten immers allebei goed en comfortabel kunnen lopen achter de kinderwagen, vooral als er een lengteverschil tussen jullie is. Kijk dan goed hoe hoog of laag de reiswieg is en of je de duwstang makkelijk in hoogte kunt verstellen, precies tot de juiste hoogte van jullie allebei.

Het inklappen van het onderstel

Het onderstel van de combiwagen kun je inklappen zodat je deze mee kunt nemen in de auto. Het is belangrijk dat je je goed laat voorlichten over de manier van inklappen, een veilige kinderwagen heeft namelijk een dubbele inklapbeveiliging. Probeer in de winkel al het onderstel een paar keer in- en uit te klappen en laat het ook je partner een paar keer doen.

Past het in de auto?

Als je een kinderwagen gaat kopen kun je het beste er met de auto naartoe gaan, vooral als je een wat kleinere auto hebt. Heb je al een beetje een keuze gemaakt? Vraag dan of je de combiwagen even mee naar buiten mag nemen om te kijken of het in je auto kan.

Verstelbaar

Je kind wordt groter, dan is het fijn als het ook nog in de wandelwagen past. Ook als je kind allang 3 jaar is kan het soms nog wel een prettig zijn om hem in de kinderwagen mee te nemen. Bekijk goed op welke manieren het zitje verstelbaar is. Is de voetensteun in hoogte verstelbaar? En is de gordel goed verstelbaar? Bij de ene kinderwagen is het ook mogelijk om de duwstang om te keren zodat je kind naar jou kan kijken, of juist vooruit kan kijken. Bij andere kinderwagens is het mogelijk om het zitje op twee manieren op het onderstel te zetten. Bedenk wat jij wilt en wat jij het fijnst zou gaan vinden.

Uitproberen

Al loop je 100 rondjes door de winkel met de combiwagen. Probeer het uit! Er zijn zelfs babyspeciaalzaken die een wat moeilijker begaanbaar pas in de winkel hebben aangelegd. Probeer de kinderwagen goed uit en kies welke jullie het fijnst vinden rijden.

Accessoires

Als je denkt dat je er alleen met een kinderwagen bent … Nee dus; er zijn nog allerlei accessoires verkrijgbaar, die natuurlijk allemaal reuzehandig zijn. Maar voor je het weet maak je flink wat extra kosten en ga je met dingen naar huis die je misschien niet eens echt nodig hebt. Bedenk van tevoren goed welke accessoires je echt nodig gaat hebben. En mis je toch nog wat? Ook later kun je een extra accessoire aanschaffen.

Boodschappenmandje

Weet je nu al dat je vaak met de combiwagen boodschappen gaat doen? Kijk dan of de kinderwagen genoeg ruimte heeft voor wat boodschappen. Vaak is er ook nog een extra boodschappennetje aan te schaffen.

Is de bekleding wasbaar

Kinderwagens worden hoe dan ook vies, vooral als je er veel gebruik van maakt en als je kind later een lekker biscuitje meekrijgt om onderweg op te sabbelen. Dan is het fijn als je de bekleding los kunt halen en kunt wassen.

Gewicht

Woon je op de 5e etage zonder lift en moet je elke keer de kinderwagen 5 trappen omhoog sjouwen, dan is het prettig als je een lichtgewicht combiwagen hebt. Let dan ook op het gewicht hiervan.

Je budget

Je hebt kinderwagens voor € 400,-, maar je hebt er ook van € 1200,- en alles wat er tussen zit. Bepaal wat je maximale budget is en kies daar je kinderwagen op uit.

Off Road

Maak je veel boswandelingen? Of veel strandwandelingen? Laat het dan weten in de speciaalzaak. De ene combiwagen is wendbaarder op het strand en de andere juist wendbaarder in het bos of andere off road paden. Laat dit dan ook meewegen in de keuze voor een combiwagen.

Last but not least; kies er een die jullie mooi vinden!

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: