De 12 leukste dierentuinen van Nederland

Dierentuinen; je vind ze door het hele land. Bekende dierentuinen, zoals Blijdorp of Artis. Maar er zijn ook heel veel minder bekende dierenparken. In dit artikel noemen we geen top 10 dierentuinen van Nederland, maar een top 12. Uit elke provincie noemen wij één van de leukste dierentuinen uit de provincie.

Groningen: DoeZoo – Leens

Horen, voelen, ruiken en proeven; in DoeZoo worden alle zintuigen aan het werk gezet. Bij DoeZoo kan iedereen de natuur ontdekken, volwassenen, kinderen, maar ook mensen met een beperking. Een groot deel van het park is dan ook rolstoeltoegankelijk.

Je kunt zelf door het park lopen en alle dieren op je gemak bekijken. Kies je voor een rondleiding, dan is het ook mogelijk om dieren te voelen, vasthouden en krijg je de kans om dieren te voeren. Bijzonder; dat mag namelijk in veel parken niet.

Maar er is nog meer; neem ook een schoon setje kleren mee als je een bezoek brengt aan de DoeZoo. In de natuurtuin vind je allemaal speelse attributen. Er is een uilenpad met levende kerkuilen en oehoe’s, een wilde bloementuin met vlinders en bijen, een rariteitenkabinet en een informatiehut over bijen en hommel.

Nog een bijzonderheid van dit dierenpark? Insecten zijn het grootste diergroep op aarde. Toch kom je deze nuttige dieren bijna niet tegen in dierenparken. Bij DoeZoo krijgen juist de insecten extra aandacht!

Ga naar de website voor meer informatie.

Friesland: AquaZoo – Leeuwarden

Wist je dat het zwaarste dier in AquaZoo 600 kilo weegt? Wist je dat er in totaal 88 verschillende diersoorten te zien zijn in dit dierenpark? En wist je dat er maar liefst 160 kilo vis op een dag wordt gegeten? Beslist een park dat de moeite waard is om een bezoek aan te brengen toch? Een krokodil kom je immers niet in elke dierentuin tegen. Of wat dacht je van een indrukwekkende ijsbeer. Je hoeft er niet voor naar de noordpool om deze in het echt te zien.

De routes door het dierenpark worden afgewisseld met avonturenroutes. Het bekijken van dieren wordt daarmee goed afgewisseld met uitdaging en avontuur. Over boomstammetjes, via een vlot, van steen naar steen. Probeer je voeten maar eens droog te houden. In het park staan ook diverse speeltoestellen, zodat kinderen zich ook flink in de speeltuin kunnen vermaken. En je vindt er dé grootste airtrampoline van Friesland!

Ga naar de website voor meer informatie.

Drenthe: Vogel- en dierenpark Ruinen – Ruinen

WILDLANDS Adventure Zoo Emmen is één van de meest bekende dierenparken in Nederland. Absoluut een aanrader om eens een bezoek aan te brengen. Een minder bekend dierenpark is vogel- en dierenpark Ruinen. In dit park kun je je laten verrassen door de schoonheid van vogels. Het park biedt namelijk een unieke populatie Nederlandse weide- en waadvogels; wulp, tureluur, kluut, scholekster en nog veel meer. Allemaal te bezichtigen in hun natuurlijke habitat. Omdat deze vogels behoorlijk in aantal zijn teruggelopen, werkt dit dierenpark mee aan de bescherming en het behoud van de weide- en waadvogels. Voor kinderen is er in het park een speelweide aanwezig, een speurtocht en een set aan educatief materiaal.

Ga naar de website voor meer informatie.

Overijssel: Dierenpark Taman Indonesië – Kallenkote

Katten die de duurste koffiebonen uitpoepen? Beo’s die kunnen praten? Je ontdekt het in dierenpark Taman Indonesië. In dit dierenpark waan je je volledig in dit prachtige land. Je vindt er allerlei bijzondere dieren uit Indonesië; binturong, loewaks, Maleisische bosuilen en ngo veel meer. Ook kun je er genieten van Indische hapjes en drankjes, een kijkje nemen in een Mentawai (paalwoning) en rondsnuffelen op de Pasar. Een veelzijdig dierenpark dus. Kinderen kunnen zich verkleden in Indonesische klederdracht of spelen in een speeltuin.

Ga naar de website voor meer informatie.

Gelderland: Uilen- en dierenpark De Paay – Beesd

Aapjes kijken in Apenheul, dol fijn genieten in Dolfinarium met de dolfijnen of breng een bezoek aan Burgers Zoo in Arnhem. Het is allemaal mogelijk in Gelderland. Of ga eens naar Beesd en breng een bezoek aan Uilen- en dierenpark De Paay. Je vindt daar allerlei dieren zoals kamelen, stokstaartjes, stekelvarkens en kraanvogels. In de speciale kangoeroeweide lopen Benett Wallaby’s die je gewoon kunt aanraken. En de hoofdattractie? Het Uilenbos waar tal van prachtige uilen op de boomtakken zitten. Dit dierenpark is tevens erg geschikt voor kinderfeestjes.

Ga naar de website voor meer informatie

Flevoland: Almere Jungle – Almere

“Ga op ontdekkingstocht en zie wat Almere Jungle allemaal te bieden heeft!” Daarmee kopt de website van Almere Jungle. En dat is niet zomaar. Er valt ook veel te ontdekken en te beleven. Je kunt er vogels, zoogdieren, reptielen, insecten en ongewervelde dieren bekijken. Dat niet alleen. In de botanische tuin vind je tal van prachtige planten. Er valt dus goed te beleven in deze leukste dierentuin van Flevoland. Ga je mee op ontdekkingstocht?

Ga naar de website voor meer informatie.

Utrecht: Ouwehands dierenpark – Rhenen

Ze zijn uniek in Nederland; de reuzenpanda’s Xing Ya en Wu Wen. Bij Ouwehands dierenpark sta je de wereld van het mystieke Pandasia dat in traditionele Chinese stijl is gebouwd en leer alles over de reuzenpanda’s en andere Aziatische diersoorten. Of leer alles over de beer in Expeditie berenbos en ga op avontuur bij de gorilla’s in Gorilla Adventure. Klaar met dieren kijken? Hang dan zelf de beest uit in de overdekte speeljungle RavotAapia.

Ga naar de website voor meer informatie.

Lees ook: Tip van de redactie; een leuk dagje uit met kinderen naar Eindhoven

De leukste dierentuin van Nederland

Noord-Holland: Landgoed Hoederdaell – Anna Pouwlona

Het allerleukste uitje van Noord-Holland in 2018! Dus met recht mag deze dierpark één van de leukste genoemd worden. Wat Dierenpark Hoederdaell zo bijzonder maakt is dat de welzijn van de dieren hoog in het vaandel staat. De natuurlijke leefomgeving wordt zo goed mogelijk nagemaakt. Dit dierenpark vangt ook dieren in nood op en streeft ernaar om ze weer terug in de vrije natuurlijk te plaatsen. Daarom zijn er ook steeds weer nieuwe dieren te bewonderen in het park.

Ga naar de website voor meer informatie.

Zuid-Holland: Faunapark Flakkee – Nieuwe Tonge

Het leuke aan Faunapark Flakkee is dat je er dieren ziet die in bijna geen enkele dierentuin te zien zijn. Heb jij wel eens van een hutia gehoord? Of van een tayra? Bij Faunapark Flakkee kun je deze dieren bewonderen. Daarnaast vind je er ook een tijgergenetkat, een prachtige moeraskat, stokstaartjes, uilen, ara’s en nog veel meer prachtige dieren.

Het park is niet heel groot en daarom erg overzichtelijk. Op het terras kun je nog gezellig een drankje drinken terwijl de kinderen plezier maken in de speeltuin. Of speel samen nog een potje midgetgolf op de 18 holes midgetgolfbaan.

Ga naar de website voor meer informatie.

Zeeland: Iguana – Vlissingen

Iguana is een opvangcentrum voor reptielen, amfibieën en geleedpotigen. Er worden dieren gebracht die bijvoorbeeld in beslag zijn genomen. Het doel is om alle dieren weer terug in de vrije natuur te brengen. Dat is niet altijd mogelijk. Dan proberen zij ze onder te brengen in natuurreservaten, dierentuinen of vergelijkbare organisaties. Een aantal dieren, waar geen bestemming voor is, worden blijvend verzorgd in Iguana en zijn te bezichtigen. Zo kun je oog in oog komen te staan met giganten uit de reptielenwereld. Een belevenis die je niet wilt missen.

Ga naar de website voor meer informatie.

Noord-Brabant: Dierenpark Zie-Zoo – Volkel

Dierenpark Zie-Zoo is een klein, overzichtelijk dierenpark dat geheel gericht is op gezinnen met jonge kinderen. Het dierenpark biedt een diversiteit aan diersoorten uit alle delen van de wereld. Dierenpark Zie-ZOO is de eerste zorgdierentuin van Nederland en biedt dagbesteding aan mensen met autisme.

Ga naar de website voor meer informatie.

Limburg: Gaia Zoo – Kerkrade

Maar liefst 4x gekozen tot Mooiste dierentuin van de Benelux en in 2013, 2018 en 2020 bekroond tot ANWB’s leukste uitje van Nederland. Deze dierentuin mag met recht wel één van de leukste dierentuinen van Nederland genoemd worden. Daar moet je dus een keer geweest zijn. In GaiaZOO reis je in één dag de hele wereld over en ontmoet je veel bijzondere en unieke diersoorten. Een onvergetelijke ervaring, voor het hele gezin!

Ga naar de website voor meer informatie.

Welke dierentuinen zijn jouw favoriet?

Lees ook: De leukste pretparken voor peuters en kleuters; een top 10
Lees ook: 10 leuke uitjes voor kinderen in Limburg

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: