Bang in het donker? Gebruik dan een nachtlampje

Door Marieke
Nachtlampje

Er zijn veel kinderen die bang zijn in het donker. Ze voelen zich onveilig in een donkere slaapkamer en kunnen daardoor moeilijk in slaap vallen. Kinderen hebben rond de peuterleeftijd een rijke fantasie. Ze zien overal monsters, spoken, krokodillen en andere enge dingen. Vaak willen kinderen dan met het licht aan slapen, maar dat is vaak niet helemaal de oplossing, omdat een gewone lamp veel te fel licht geeft. Door dat licht wordt er geen melatonine aangemaakt waardoor kinderen niet slaperig worden en niet in slaap zullen vallen. Een nachtlampje kan wel een simpele en toch effectieve oplossing zijn. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over nachtlampjes.

Bang in het donker

Als je kind bang is in het donker, dan moet je dat in ieder geval serieus nemen. Angst zorgt voor een onveilig gevoel, slaapproblemen, vermoeidheid en als je dat niet serieus neemt, wordt de angst in stand gehouden en het probleem alleen maar groter. Ga er dus altijd serieus mee om. Probeer je kind gerust te stellen en te troosten. Een kind zoekt op zo’n moment geborgenheid en veiligheid en dat kan jij als ouder bieden. Probeer je in te leven in je kind.

Wat is een nachtlampje?

Een nachtlampje kan op zo’n moment uitkomst bieden. Troosten en geruststellen is natuurlijk erg belangrijk op zo’n moment, maar geen structurele oplossing. Je kindje zal moeten leren om zelfstandig in het donker in slaap te vallen. En wees gerust, het bang zijn in het donker is vaak tijdelijk, over een paar jaar zal het je kind wel lukken om zonder lampje in slaap te vallen.

Een nachtlampje is een lamp die speciaal is ontwikkeld om te gebruiken op momenten dat het eigenlijk donker zou moeten zij. De lichtintensiteit is aangepast en daardoor heeft het geen storend effect, zoals een gewone lamp dat wel heeft.

Je kunt een nachtlampje gebruiken in de slaapkamer van je kindje die bang is in het donker. Door middel van een nachtlampje leren kinderen zelfstandig in slaap te vallen op zijn eigen kamer zonder dat jij hem elke keer weer moet troosten en geruststellen. Een nachtlampje zorgt voor een veilig gevoel en dat is weer de basis voor een goede nachtrust. Ook kun je een nachtlampje voor andere doeleinden gebruiken. Zo kan een nachtlampje ook geplaatst worden op de overloop of in de gang, zodat er net wat licht schijnt als iemand ’s nachts naar de wc moet. Daarmee kun je ongelukken, zoals van de trap vallen, voorkomen.

De voordelen van een nachtlampje

  • Het biedt je kinderen een veilige slaapomgeving
  • Als je kindje naar de wc moet, is een nachtlampje op de overloop ook verstandig en veilig. Bovendien wordt de stap voor je kindje minder groot om naar de wc te gaan.
  • Als je je kindje nog ’s nachts moet voeden, dan kan een nachtlampje ook prettig zijn, dan hoef je het grote licht niet aan te doen.
  • Er zijn nachtlampjes die andere functies hebben, denk aan slaapliedjes, thermometer of een slaaptrainer.

De nadelen van een nachtlampje

Toch kleven er ook een aantal nadelen aan het gebruik van een nachtlampje. We zetten er een paar voor je op een rijtje:

  • Kinderen worden geboren zonder angstig te zijn in het donker. Pas als ze gaan fantaseren, als ze een jaar of 2 à 3 zijn, worden kinderen bang in het donker. Gebruik geen nachtlampje wanneer het (nog) niet nodig is.
  • Een nachtlampje kost energie of veel batterijen.
  • Licht aan remt de aanmaak van melatonine, een stofje dat ervoor zorgt dat je slaperig wordt.

Soorten nachtlampjes

Er zijn verschillende soorten nachtlampjes te koop. Zo zijn er nachtlampjes die je in het stopcontact kunt steken en die je voor slechts een paar euro kunt kopen. Daarnaast zijn er ook lampjes die in een knuffel zijn verwerkt en zo in het bedje van je kindje kan liggen. Andere kun je weer aan het plafondlampen en dienen vaak als projector. Het plafond wordt dan van sterren of andere figuren voorzien. Daarnaast zijn er nog de lampjes die ook slaapliedjes kunnen afspelen.

Er zijn lampen die op netstroom branden, maar er zijn er ook die branden op batterijen of oplaadbare accu’s.

Slaaptrainers

Er zijn kinderen die veel moeite hebben met in slaap vallen, of juist moeite hebben met ’s morgens in bed te blijven liggen. Dat kan voor jou ook frustrerend zijn, vooral in het weekend als je eens lekker wilt uitslapen. Dan is er ook de mogelijkheid om voor een slaaptrainer te kiezen. Een slaaptrainer is een nachtlampje die je kindje vertelt wanneer het moet gaan slapen en wanneer het op mag staan. Leuke animaties en vrolijke kleuren zorgen ervoor dat je kindje er naar wilt luisteren. Als een schaapje (of ander dier of figuur) zijn ogen sluit, dan is het tijd om te gaan slapen. Als de oogje weer open gaan dan mag je kindje uit bed en gaat spelen.

Natuurlijk stel jij zelf in wanneer je kind moet gaan slapen en wanneer het uit bed mag. Hierdoor leert je kindje tijdsbesef en bovendien is het voor jullie als ouders ook nog eens prettig voor de nachtrust.

Tips

Wil je een nachtlampje aanschaffen, lees dan de volgende tips:

  • Gebruik pas een nachtlampje als het echt nodig is.
  • Kies voor een nachtlampje met gedimd rood licht. Blauw en wit licht zorgt ervoor dat er geen melatonine wordt aangemaakt en dat is het hormoon dat ervoor zorgt dat je slaperig wordt.
  • Kies voor een nachtlampje wat niet te fel licht geeft.
  • Bedenkt van tevoren goed wat voor soorten nachtlampen er op de markt zijn en wat het beste bij jouw en je kindje past.
  • Ga niet voor ‘leuk’ maar voor functionaliteit en voor wat jouw kindje nodig heeft.
  • Gebruik het nachtlampje niet meer als het niet meer nodig is.

Welterusten!

Dat je kindje bang is in het donker is helemaal niet raar. Het is normaal gedrag bij kinderen van een jaar of 2 à 3. Het gaat vanzelf weer over. Bang zijn in het donker mag niet leiden tot slapeloze nachten. Niet voor je kindje én niet voor de ouders. Een nachtlampje is een zeer effectief en kalmerend middel waardoor kinderen rustig kunnen worden.

Leestip: Doorslapen; zo lukt het misschien wel

 

 

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: