Je had gehoopt om al snel zwanger te worden van je eerste kindje, of van je tweede, derde of … Maar als een zo’n gehoopte zwangerschap uitblijft, kan dat een hoop verdriet en onzekerheid met zich meebrengen. Niet alleen als een eerste zwangerschap uitblijft, ook wanneer een volgende zwangerschap uitblijft kan dat een hoop onzekerheid met zich meebrengen. In sommige gevallen is het mogelijk om via een ICSI-behandeling toch zwanger te worden.
ICSI is een afkorting voor Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie. Een eicel wordt bij deze behandeling buiten het lichaam bevrucht, in het laboratorium, en daarna weer in de baarmoeder geplaatst. Zo’n behandeling lijkt dan wel een eenvoudige oplossing om toch zwanger te worden, maar onderschat het niet. Het is zowel lichamelijk als emotioneel een zwaar traject. Deze behandeling wordt dan ook niet zomaar bij iedereen gedaan die een kinderwens heeft.
Wanneer kom je in aanmerking voor een ICSI-behandeling?
Een ICSI-behandeling wordt vooral gedaan als de man verminderd vruchtbaar is vanwege de slechte kwaliteit van het zaad. Bij deze behandeling ligt de kans op slagen iets hoger dan bijvoorbeeld bij de IVF-behandeling. Dit komt omdat de vrouw dan vaak geen verminderde kans op een zwangerschap heeft. De slagingskans is wel afhankelijk van een combinatie van een aantal factoren, waarbij o.a. leeftijd een rol speelt.
Hoe werkt een ICSI-behandeling precies?
Door middel van hormonen worden de eierstokken gestimuleerd tot groei van meerdere cellen. Normaal is het zo dat er elke maand maar één eicel rijpt, maar door de hormonen rijpen er wel 5-10 eicellen. De rijping van de cellen wordt goed in de gaten gehouden door middel van echo’s. Als de eicellen voldoende gerijpt zijn, worden ze eruit gehaald met een holle naald.
Dan wordt er onder een microscoop een zaadcel uitgekozen die in de eicel geïnjecteerd zal worden. Voor elke eicel wordt er één goede zaadcel uitgekozen. Als er bijvoorbeeld 7 eicellen zijn, dan zijn er ook 7 goede zaadcellen nodig.
Bij een goede bevruchting zal de zaadcel en de eicel versmelten, gaan delen en een embryo worden. De embryo die zich het mooist ontwikkelt, zal worden teruggeplaatst in de baarmoeder. Dan is het afwachten of deze embryo zich goed zal gaan nestelen. De andere embryo’s zullen worden ingevroren voor een eventuele volgende poging.
Het is ook mogelijk om 2 of 3 embryo’s terug te plaatsen, maar de kans op een meerlingzwangerschap wordt daar ook mee vergroot.
Het spannendste moment
Het spannendste moment is ook vaak met meest emotionele moment. Voor veel stellen is dit gedeelte van het traject dan ook het zwaarste gedeelte. Na terugplaatsing zal de embryo met ongeveer vijf dagen ingenesteld moeten zijn. Het is mogelijk dat de vrouw wat menstruatieklachten voelt, maar ook als je niks voelt kan de innesteling goed gaan. De meeste vrouwen zijn erg gefocust op de klachten die ze voelen. Maar ook kunnen de hormonen nog voor bijwerkingen zorgen en dan kan het best verwarrend zijn. Veertien dagen na de terugplaatsing kun je een zwangerschapstest doen. Als blijkt dat je zwanger bent, dan heb je vanaf dat moment een ‘gewone’ zwangerschap.
Hoe groot is de kans op een zwangerschap?
De vruchtbaarheid neemt af naarmate de vrouw ouder wordt. En dat is ook zo bij de kans op een zwangerschap na een behandeling. 30% – 40% procent van de vrouwen wordt zwanger na één behandeling, maar als je nog geen 35 jaar bent, ligt dit percentage nog hoger. Ben je zo rond de 40 jaar? Dan ligt dit percentage nog maar op 10-20%.
Ook hangt de kans om zwanger te worden na een ISCI-behandeling af van het probleem om spontaan zwanger te worden en van de kwaliteit van het zaad.
Wat is het verschil tussen ICSI en IVF?
Het verschil zit in de manier waarop de eicel en de zaadcel zich versmelten tot een embryo. Bij IVF wordt één zaadcel samengebracht met duizenden zaadcellen waarna het bevruchten verder vanzelf gaat. Bij ICSI wordt één goede zaadcel geselecteerd en direct in de eicel geïnjecteerd.
Wordt een ISCI-behandeling door de verzekering vergoed?
De basisverzekering vergoedt maximaal drie behandelingen. Sommige aanvullende verzekeringen vergoedt nog een vierde behandeling.