Alles wat je moet weten over hand-voet-mondziekte

Door Marieke
Hand-voet-mondziekte

Heeft je kindje allemaal rode plekjes op de handen en op de voeten en pijnlijke blaasjes in de mond? Dan kan het zomaar zijn dat je kindje de hand-voet-mondziekte heeft. Deze ziekte is besmettelijk, maar over het algemeen wel mild en onschuldig. In dit artikel vertellen wij je alles wat je moet weten over deze kinderziekte.

Wat zijn de symptomen van hand-voet-mondziekte?

Hand-voet-mondziekte begint met lichte koorts, zo rond de 38,5 graden. Daarbij kan je kindje snotterig worden, keelpijn hebben en veel moeten hoesten. Ook kan het buikpijn krijgen, zich misselijk voelen en moeten overgeven. Daardoor heeft een kindje ook geen eetlust meer.

Na ongeveer 24 uur komen er blaasjes en rode vlekjes in de mond. Deze blaasjes gaan in je mond heel makkelijk kapot en kunnen dan best pijnlijk zijn. Eten en drinken is dan ook niet prettig. Daarna komen er ook allemaal rode plekjes en blaasjes op de handpalmen en de voetzolen. Ook die zijn pijnlijk. De blaasjes genezen ongeveer in een week.

Het is ook mogelijk dat nagels loslaten. Deze nagels groeien wel weer aan, al kan dat enkele maanden duren.

Hoe krijg je hand-voet-mondziekte?

Hand-voet-mondziekte wordt veroorzaakt door een virus. Deze ziekte is zeer besmettelijk. De tijd tussen het besmet raken en ziek worden is ongeveer 3 tot 6 dagen. De ziekte is al besmettelijk vlak voor er klachten verschijnen. Besmetting gaat via vocht uit de blaasjes, door hoesten of via ontlasting. De toiletbril, de spoelknop en andere voorwerpen kunnen besmet raken. Ook als de handen niet goed gewassen worden na toiletgebruik kunnen anderen besmet raken.

Wat kun je doen?

Als je kind koorts heeft, geef hem dan vooral extra te drinken. Eten is op dat moment minder belangrijk. Eten en drinken kan best pijnlijk zijn als er blaasjes in de mond zijn. Probeer toch kleine slokjes koud water te geven. Ook kan het helpen om te zuigen op een koud waterijsje. Dat kan de pijn verlichten.

Je mag je kindje altijd paracetamol geven (hoeveelheid volgens voorschriften), zodat je kindje zich lekkerder voelt en minder pijn heeft.

Geef je kindje geen zure dranken, dit kan de pijn in de mond verergeren.

Genoeg rust is belangrijk om op te knappen, maar je kindje hoeft niet in bed te blijven, en mag ook naar buiten. Omdat je kindje anderen al besmet heeft voordat het ziek wordt, mag je kindje ook naar het kinderdagverblijf of school als het zich verder niet ziek voelt. Het is wel belangrijk dat het gemeld wordt aan de leerkracht of de leidsters. Dan kunnen andere ouders ingelicht worden dat de ziekte heerst.

Een kind met hand-voet-mond-ziekte geneest binnen 2 weken vanzelf.

Wanneer bel je de huisarts?

In principe hoef je de huisarts niet te bellen als je denkt dat je kindje hand-voet-mondziekte. In de volgende situaties is het wel verstandig om even contact op te nemen

Bel de huisarts als je kind:

  • veel minder drinkt dan normaal
  • erg ziek is of suf wordt
  • kreunt of blijft huilen

Als je het niet vertrouwd, altijd bellen!

Zwanger en hand-voet-mondziekte

Hand-voet-mondziekte kan geen kwaad tijdens de zwangerschap, het is niet gevaarlijk voor jou of je ongeboren kindje. Ook voor je pasgeboren baby is deze ziekte niet gevaarlijk.

Hand-, voet- en mondziekte kan geen kwaad tijdens of na uw zwangerschap. Het is niet gevaarlijk voor uw ongeboren of pasgeboren kind.

Lees in dit artikel meer over de waterpokken.

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: