9x gezonde tussendoortjes voor mee naar school

Door Marieke

Wat nam jij vroeger altijd mee naar school? Een simpele appel, een rijstwafel of een Liga? Die tijd is een beetje over. Dagelijks proberen we onze kinderen toch wel iets anders mee te geven naar school. En vaak moet het er ook nog eens mooi en aantrekkelijk uit zien. Veel scholen vragen tegenwoordig wel of je je kind een gezond tussendoortje mee wilt geven. In dit artikel geven wij je 9 tips voor gezonde tussendoortjes om mee naar school te geven, of om na schooltijd aan je kindje te geven.

Wat is eigenlijk een gezond tussendoortje?

De website van het Voedingscentrum geeft wat dat betreft een duidelijk antwoord.

Verantwoorde tussendoortjes zijn producten met weinig calorieën en veel goede voedingsstoffen, uit de Schijf van Vijf bijvoorbeeld. Geef je vaak groente of fruit tussendoor, dan ben je slim bezig.

Tip 1: groente

Groente kun je onbeperkt eten. Snoeptomaatjes, komkommertjes, radijsjes, worteltjes, bleekselderij, paprika, je kunt ze heel makkelijk in stukjes, reepjes of schijfjes snijden en in een bakje doen om mee naar school te nemen. Met deze groentes is het ook heel makkelijk om meerdere soorten in een bakje te doen, zo is het voor je kind nog leuker en lekkerder. Elke dag hetzelfde is immers zo saai.

Daarnaast kun je in de lunchtrommel, naast de boterhammen, ook nog een paar schijfjes komkommer of een paar snoeptomaatjes stoppen. Een dipsaus is misschien ietsje lastiger mee te nemen, alhoewel je het ook in een klein bakjes erbij kunt doen. Thuis is een dipsaus veel makkelijker te realiseren. Als dipsaus kun je bijvoorbeeld denken aan hummus.

Tip 2: fruit

Een lekkere fruitsalade, daar kunnen veel kinderen zo van genieten. Meerdere soorten fruit in één bakje, vorkje erbij en gaan met die banaan. Dat is toch veel leuker dan gewoon een stuk fruit meegeven? Al is daar natuurlijk niets mis mee. Een beetje afwisseling vinden de kinderen vaak wel fijn, dus geef niet elke dag hetzelfde stuk fruit mee. Of geef eens een lekker in stukjes gesneden appeltje met kaneel mee naar school.

Let er wel op dat in fruit natuurlijke fruitsuikers zit. Het voedingscentrum geeft niet voor niets een advies van twee stuks fruit per dag.

Tegenwoordig kun je ook knijpfruit kopen. Zolang er geen extra suiker aan is toegevoegd is dit net zo gezond als een stuk fruit. Echter, knijpfruit drink je en daardoor raak je minder verzadigd omdat je niet hoeft te kauwen. Je zit er dus minder snel van vol. Een stuk fruit is daarom beter, al is het natuurlijk niet erg om eens een keer als verrassing een knijpfruitje mee te geven.

Tip 3: gedroogd fruit

Gedroogde abrikozen, dadel, cranberry’s of gewoon rozijnen. Veel kinderen vinden het superlekker en ideaal om mee te geven naar school. Let echter wel op dat bij gedroogd fruit veel vitamine C verloren is gegaan. Ook nu weer, echt fruit is daarom veel beter, maar een handje gedroogd fruit tussendoor is natuurlijk prima.

Leestip: Waarom vitamine C zo belangrijk is

Tip 4: noten

Noten zitten vol met goede vetten en eiwitten. Je hebt maar weinig nodig om verzadigd te raken. Let er wel op dat de noten dan ongebrand en ongezouten zijn. Noten zijn ook heel goed te combineren en te mixen met gedroogd fruit.

Tip 5: gevulde wrap

Een wrap, of noem het een pannenkoek als je te maken hebt met een slechter eter, kun je vullen met allerlei gezonde dingen; tomaat, komkommer, kaas, ham, sla. Even oprollen en wat zullen de kinderen smullen van dit heerlijke tussendoortje. En nog gezond ook!

Tip 6: rijstwafel

Tegenwoordig zijn de rijstwafels niet meer zo saai als vroeger. Je kunt diverse varianten kopen, met een kaassmaakje, een paprikasmaakje, met Marokkaanse kruiden, maar ook met een zoete smaak als chocolade of karamel. Trouwens, ook de gewone, saaie rijstwafels zijn superlekker. Beleg het eens met een plakje kaas of met smeerworst. Belegd is wat minder handig om mee naar school te nemen, omdat ze dan zacht worden.

Tip 7: cracker

Crackers zijn in veel verschillende varianten verkrijgbaar zodat je elke dag wel wat anders kunt meegeven. Met verschillende zaden en pitten, met kaassmaak, een cracker gemaakt van speltmeel, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Er zijn crackers die van zichzelf al zo lekker zijn dat je ze niet eens hoeft te beleggen. Andere crackers zijn juist weer lekker met een plakje kaas.

Tip 8: kaas en worst als tussendoortjes

Blokjes kaas en plakjes worst. Heerlijk als hartig tussendoortje. Wist je dat kaas en worst ook makkelijk uit te steken is met een vormpje waarmee je ook koekjes kunt maken? Zo kun je uit een plakje worst een mooi figuurtje steken.

Tip 9: (boekweit)pannenkoek met aardbei

Als tussendoortje hoeft een pannenkoek niet groot te zijn. Een klein pannenkoekje gecombineerd met aardbei zal echt een verrassing zijn in de brooddoosjes van je kinderen.

Welke tussendoortjes geef jij je kinderen mee naar school?

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: