7 meest gestelde vragen aangaande een zorgverzekering voor kinderen

Door Marieke
Zorgverzekering

In Nederland is het voor iedereen verplicht om een zorgverzekering te hebben. En daar horen ook kinderen bij. Alle kinderen hebben het recht, maar ook de plicht om een basiszorgverzekering te hebben. Een zorgverzekering voor kinderen werkt net wat anders dan een zorgverzekering voor volwassenen. In dit artikel geven wij antwoord op de belangrijkste vragen over de zorgverzekering voor kinderen.

Ik heb een kinderwens, moet ik mij aanvullend laten verzekeren?

Heb je een kinderwens en ben je bijvoorbeeld verzekerd bij FBTO, dan kun je bij FBTO je zorgverzekering uitbreiden met de module ‘Gezinsplanning’. Deze module is speciaal ontwikkeld voor extra vergoedingen rondom het gezin. Het activeren van deze module kan 1x per jaar (voor 31 december), dus zorg wel dat je dit op tijd doet. Deze module is een aanvulling op de basisverzekering. Met deze module krijg je je kraampakket vergoed, maar ook krijg je een deel van de kraamzorg terug.

Ben je bevallen en wil je daarna weer anticonceptie gebruiken? Ook daar krijg je met deze aanvullende module een vergoeding voor.

Verder ben je hiermee ook verzekerd voor een lactatiedeskundige, sterilisatie, kraamzorg bij adoptie, een plaswekker en een EHBO-cursus.

Wij zijn pas ouders geworden van een prachtige baby? Wanneer ik moet de baby inschrijven?

Gefeliciteerd! Jullie zijn trotse ouders geworden van een prachtige baby. Omdat je baby ook recht heeft op de beste zorg dien je je kindje op tijd in te schrijven bij de zorgverzekeraar. Dit moet binnen 4 maanden na de geboorte van je kindje. Je doet dit door je kind bij één van de ouders mee te laten verzekeren. Als je bij FBTO verzekerd bent kun je snel en eenvoudig doen bij mijnFBTO. Als je je binnen de 4 maanden je kind laat meeverzekeren, dat is je kindje met terugwerkende kracht vanaf de geboorte verzekerd. Ben je het vergeten binnen de 4 maanden, doe het dan alsnog, maar de tot dan toe gemaakte zorgkosten komen dan wel voor jouw rekening.

Bij wie laat ik mijn kindje meeverzekeren, bij de papa of de mama?

Je kunt het beste je kind meeverzekeren met de ouder die de meest uitgebreide dekking heeft. Hoewel veel zorgkosten bij kinderen onder de basisverzekering vallen, zijn er toch uitzonderingen, denk aan orthodontie, ADHD-medicijnen, brillen. Hebben beide ouders een basisverzekering en je kind heeft zorgkosten die buiten de basisverzekering valt, dan kun je wel een aanvullende verzekering voor kinderen afsluiten.

Kan mijn kind ook bij een andere zorgverzekeraar ingeschreven worden?

Ja dat kan. Meeverzekeren met een van de ouders blijft een keuze. Je kunt er dus voor kiezen om je kind bij een andere zorgverzekeraar onder te brengen, dit is vooral raadzaam als je kind speciale zorg nodig heeft. Kies dan een verzekeraar die het beste in de behoeften van je kind kan voorzien.

Betaal ik premie en eigen risico voor mijn kind?

Iedereen in Nederland met een basisverzekering heeft een verplicht eigen risico van 385 euro (2019). Omdat je voor kinderen tot 18 jaar geen premie betaalt, hoef je dus ook geen eigen risico te betalen. Aan de andere kant; je ontvangt ook geen zorgtoeslag voor kinderen.

Hoe zit het met een tandartsverzekering?

Een kind jonger dan 18 jaar is via de basisverzekering verzekerd voor eventuele tandartskosten. Alle kosten worden volledig vergoed. Wat niet vergoed wordt is orthodontie. Heeft je kind een beugel nodig, dan is het aan te raden om een aanvullende verzekering voor je kind af te sluiten waar orthodontie vergoed wordt.

Mijn kind is 18 jaar geworden, en dan?

Jongeren vanaf 18 jaar moeten een eigen zorgverzekering afsluiten. Dit moet binnen 4 maanden na de 18e verjaardag. Vanaf nu moeten jongeren zorgpremie betalen en een eigen bijdragen, en hebben ze recht op zorgtoeslag.

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: