Kaaskiezen, ook wel kaasmolaren genoemd, komen regelmatig voor bij kinderen. Kaaskiezen herken je doordat er een geelachtige verkleuring op de kies of tand zit, in de kleur van kaas. Vandaar ook de naam kaaskies. Maar wat zijn het precies? Hoe herken je ze? En wat kun je doen om de schade beperkt te houden? In dit artikel geven antwoord op 6 veel gestelde vragen over kaaskiezen.
Wat zijn kaaskiezen?
Kaaskiezen zij kiezen, maar ook tanden, met daarop plekken waar het glazuur minder hard is. Deze plekjes zijn te herkennen aan de gelige verkleuring. De kleur van kaas, vandaar ook de naam kaaskies. Vaak zijn het kleine plekjes op een kies, maar het kan ook een heel vlak zijn. Het probleem is dat deze kiezen gevoeliger zijn voor gaatjes en door slijtage kunnen ze ook sneller afbreken. Ook zijn deze kiezen gevoeliger voor warmte en kou.
In Nederland heeft zo’n 7,5% van de kinderen een of meerdere kaaskiezen in het melkgebit. Gemiddeld 12,5% van de kinderen hebben een of meerdere kaaskiezen in het blijvend gebit.
Lees ook: Doorkomende tandjes; dit kun je er aan doen!
Waardoor krijgen kinderen kaaskiezen?
Wat de oorzaak van kaaskiezen precies is, is nog onbekend. Alcoholconsumptie tijdens de zwangerschap of een vroeggeboorte of laag geboortegewicht kan een van de redenen zijn voor kaaskiezen in het melkgebit. Als je kind veel ziek is in de eerste levensjaren, of medicijnen heeft gebruikt, dan kan dat de oorzaak zijn van een verstoorde glazuurvorming in het blijvende gebit. Bij bijvoorbeeld ziekte kan de glazuurvorming verstoord worden, de cellen die het glazuur vormen stoppen dan even en gaan later weer door. Waarom en waardoor precies? Dat is nog niet helemaal duidelijk. Daar moet nog veel onderzoek naar gedaan worden.
Doen kaasmolaren pijn?
Omdat het glazuur van een veel mindere kwaliteit is bij een kaaskies, zijn deze kiezen veel gevoeliger en kwetsbaarder en daardoor slijt zo’n kies ook sneller. Er ontstaan sneller gaatjes en kiezen kunnen afbrokkelen. Ook kan een kind last hebben van de kies bij het tandenpoetsen en daardoor deze kies vermijden bij het poetsen. Toch is het belangrijk dat zo’n kies goed gepoetst wordt, anders kunnen er nog meer gaatjes en gevoeligheden ontstaan. Eten en drinken van warme of juist koude producten kan ook pijnlijk zijn.
Wat doet de tandarts aan kaaskiezen?
Het is van belang dat je je kind as van jongs af aan meeneemt naar de tandarts. Eventuele kaaskiezen kunnen dan vroegtijdig worden gesignaleerd en de schade zo beperkt mogelijk blijven. Met goed poetsen en een juist fluoridegebruik kan er veel bereikt worden. Kwetsbare kiezen kunnen voorzien worden van een extra beschermlaagje van fluoridelak. Ernstigere gevallen kan de tandarts voorzien van een metalen kroon. Aanvallen van buitenaf kunnen de kies dan niet meer bereiken. Soms zal een kaaskies getrokken moeten worden, maar dat wordt alleen in uiterste nood gedaan.
Hoe kun je zelf kaaskiezen beschermen?
Poetsen, poetsen, poetsen! Goed tandenpoetsen is de beste manier om dagelijks fluoride aan te brengen en fluoride zorgt voor een extra beschermlaagje. Twee keer per dag en ook (juist!) bij gevoeligheid. Ga regelmatig met je kind naar de tandarts om schade zo beperkt mogelijk te houden. Heb je vragen? Laat je door de tandarts adviseren.
Kun je kaasmolaren voorkomen?
Nee, preventie en genezing is niet mogelijk. Gevoeligheid kan wel worden verminderd door goed te poetsen of door de tandarts fluoride te laten aanbrengen. Zo kan de schade beperkt blijven.
Lees ook: Een tandenborstel voor kinderen kopen: waar moet ik op letten?
Lees ook: Leren praten; 7 tips om de taalontwikkeling te stimuleren